Άνοιξαν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας – Συγκίνηση αλλά και αντιδράσεις στο προσκήνιο

Άνοιξαν τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας
Reading Time: 2 minutes

Δύο νέα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας- Απλικίου, άνοιξαν στις 12:00 το μεσημέρι. Στη Δερύνεια, άνοιξε για πρώτη φορά μετά την εισβολή η λεωφόρος Αμμοχώστου. Στο οδόφραγμα Δερύνειας επικράτησε ένταση κατά την διάρκεια κατά την μετακίνηση των συρματομπλεγμάτων ενώ «παρών» ήταν και πατέρας του Σολωμού.

Οι κατοχικές αρχές από νωρίς είχαν προβεί σε όλες τις απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία του δρόμου αλλά και των υποδομών.Σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή, το πρωί πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών για έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, το συνολικό μήκος του βελτιωμένου δρόμου στην πλευρά των κατεχομένων, περιλαμβανομένης και της νεκρής ζώνης, ανέρχεται στα 3 χιλιόμετρα. Τα έργα περιλαμβάνουν οδικές σημάνσεις, αγωγούς αποχέτευσης και σήματα τροχαίας και έχουν όλα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο προγράμματος Βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Δείτε επίσης:  Οι Δήμοι που έλαβαν κρατική χορηγία πέραν του €1 εκατ. για το 2018

Πολίτες δήλωσαν πως η σημερινή ημέρα μοιάζει σαν όνειρο, αφού θα μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές για να δουν τα σπίτια τους μετά από 44 χρονιά. Τη στιγμή όπου μετακινήθηκαν τα συρματοπλέγματα ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ δεν αποφεύχθηκε η ένταση από άτομα που θεωρούν λανθασμένη την απόφαση της διάνοιξης.

Από την άλλη, με ενθουσιασμό περίμεναν τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λεύκας – Απλικίου οι κάτοικοι της περιοχής, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Προηγήθηκε στη Λεύκα σύντομη τελετή με κυπριακούς χορούς και όταν το οδόφραγμα άνοιξε, άρχισε πρώτα η διέλευση αυτοκινήτων από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές. Τουρκοκύπριοι υποδέχονται όσους περνούν το οδόφραγμα με φύλλα ελιάς και προσφέρουν πορτοκάλια και μανταρίνια της περιοχής.

Δείτε επίσης:  Τα 6 έργα που θα μεταμορφώσουν την πρωτεύουσα

Με ελιά η οποία φυτεύτηκε από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους κοντά στο οδόφραγμα υποδέχθηκαν τον Δήμαρχο Δερύνειας, Άντρο Καραγιάννη, ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου.

«Είναι συγκινητικό να έρχεσαι λίγα μέτρα πιο πάνω από την Δερύνεια και να βλέπεις ανθρώπους που σε περιμένουν με ανοικτές αγκάλες. Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν περίμενα να μας αγκαλιάσει τόσο πολύς κόσμος, σημαίνει ότι τελικά οι προσπάθειες μας είχαν ανταπόκριση.» δήλωσε στην aftodioikisi.com.cy ο δήμαρχο Δερύνειας, κ. Άντρος Καραγιάννης.

Ωστόσο ο Δήμαρχος Δερύνειας συμπλήρωσε πως όλα κύλισαν ομαλά και έσπευσε να ευχαριστήσει τον ΠτΔ αλλά και τον Μουσταφά Ακιντζί, τον ε/κ διαπραγματευτή, την αστυνομία, τους δημοσιογράφους, τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά προπαντός και τους πολίτες.

In the news
Load More