Άρνηση ΤΕΒΕΑ για διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας

Reading Time: 2 minutes

Την άρνηση της για διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας εξέφρασε στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τουριστικής, Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ).

Σε γραπτή ανακοίνωση της Εταιρείας αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου,
συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο και την οικονομία. Επίσης συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της επικείμενης διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας με τον Πρόεδρο της ΤΕΒΕΤΑ Πέτρο Πέτρου να εκφράζει διαφωνία για την απόφαση διάνοιξης του οδοφράγματος που θα συνδέει την Δερύνεια με την κατεχόμενη Αμμόχωστο».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου «ενδεχόμενη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, χωρίς την προηγούμενη επιβολή αυστηρότερων ελέγχων όσον αφορά τα εμπορεύματα που διέρχονται μέσω της νεκρής ζώνης αλλά και των τουριστών που θα μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, μόνο επιζήμιες συνέπειες μπορεί να επιφέρει για την επαρχία Αμμοχώστου, αλλά και ευρύτερα για τη χώρα μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Πρόεδρος της ΤΕΒΕΑ αναφέρθηκε στο γεγονός της μη ελεγχόμενης διέλευσης προϊόντων μέσω των κατεχομένων, κυρίως γεωργικών, οικοδομικών προϊόντων, φάρμακα, αλκοολούχα ποτά και καύσιμα, τα οποία δεν είναι ελεγχόμενα και κατά πάσα πιθανότητα είναι ακατάλληλα με βάση τις προδιαγραφές της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε παρόμοια φαινόμενα και στην επαρχία Αμμοχώστου. Αναφέρθηκε ακόμα στην διακίνηση των τουριστών προς τις κατεχόμενες περιοχές που θα γίνεται πλέον ευκολότερα, αφού το οδόφραγμα Δερύνειας βρίσκεται πλησίον των τουριστικών περιοχών της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά».

Δείτε επίσης:  Μούσας για το δείπνο με Πρόεδρο και Οζερσάι

Ο κ. Πέτρου ανέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών ότι «το γεγονός αυτό, θα προκαλέσει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο για τις τουριστικές επιχειρήσεις της ελεύθερης Αμμοχώστου, με τον κίνδυνο της αποδυνάμωσης της ελεύθερης επαρχίας να είναι πλέον ορατός. Ταυτόχρονα εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η τουριστική κίνηση, αφού, όπως εξήγησε, ο υπολογισμός βάσει αφίξεων και όχι διανυκτερεύσεων, δεν μπορεί να καταδείξει τον αριθμό των τουριστών που μεταβαίνουν και διαμένουν στα κατεχόμενα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «αυτό δημιουργεί στρέβλωση στον υπολογισμό των τουριστών και τον προϋπολογισμό που αφορά το τουριστικό προϊόν».

Δείτε επίσης:  Τατάρ: Με τα Βαρώσια η ‘τδβκ’ θα αποκτήσει εμπορική αξία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Πρόεδρος της ΤΕΒΕΑ κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών και την Κυβέρνηση να ακυρώσουν τη διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας, αν προηγουμένως το κράτος δεν οργανωθεί σωστά με τρόπο που να μπορεί να επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά τη διέλευση προσώπων, προϊόντων αλλά και τουριστών. Όπως είπε προέχει το θέμα της ασφάλειας αλλά και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου που σε συνδυασμό με την ευαισθησία για το εθνικό μας θέμα, δημιουργεί μεγάλες αμφιβολίες για την απόφαση διάνοιξης του οδοφράγματος».

Ο Πέτρος Πέτρου, καταλήγει η ανακοίνωση της Εταιρείας «ανέφερε ακόμα στον ΥΠΕΞ ότι τα βλέμματα και οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες προς την κατεχόμενη βασιλεύουσα, όμως παρ’ όλα αυτά ο πόνος της προσφυγιάς και της κατοχής δεν θα αμβλυνθεί με τη διάνοιξη οδοφραγμάτων αλλά με την απελευθέρωση της κατεχόμενης Αμμοχώστου βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

In the news
Load More