Έπεσαν οι υπογραφές για την ανάπτυξη της μαρίνας Παραλιμνίου

μαρίνας Παραλιμνίου
Η κατασκευή της μαρίνας Παραλιμνίου θα εμπλουτίσει περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν, και θα προσελκύσει ποιοτικότερους τουρίστες στην Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε χαιρετισμό του στην υπογραφή των συμβολαίων για ανάπτυξη της μαρίνας Παραλιμνίου, ο Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε περηφάνεια για το γεγονός ότι «με την αγαστή συνεργασία και συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πετύχαμε να τρέξουμε τις διαδικασίες και σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα έχουμε φθάσει στο σημείο να υπολείπονται μόνο οι αναγκαίες άδειες για την έναρξη των εργασιών της τρίτης μαρίνας στην Κύπρο που κατασκευάζεται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης».

Πρόσθεσε ότι οι συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Στρατηγικού Επενδυτή του έργου, της εταιρείας PMV Maritime Holdings Ltd «αφορούν σε μακροχρόνια μίσθωση και άδεια χρήσης χερσαίου και θαλάσσιου κρατικού χώρου, στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Αγίου Νικολάου, στον Πρωταρά».

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη «η μαρίνα Παραλιμνίου, που θα κηρυχθεί επίσημο σημείο εισόδου στη Δημοκρατία (Port of Entry) μόλις λειτουργήσει, περί τα μέσα του 2021, θα είναι δυναμικότητας 300 περίπου σκαφών. Με υπολογιζόμενη αξία τα €110 εκατομμύρια, ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, με σκοπό την ελκυστικότητα και βιωσιμότητα του έργου και φυσικά προνοούνται και αναπτύξεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της μαρίνας», ανέφερε.

Με τις σημερινές υπογραφές, συνέχισε, «μπαίνει πλέον στη θέση του ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στο μεγάλο και φιλόδοξο παζλ της ανάπτυξης του ναυτικού τουρισμού στην Κύπρο. Μετά τις μαρίνες Λεμεσού και Αγίας Νάπας, αλλά και την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Νομοθεσίας και των Κανονισμών για αδειοδότηση χώρων ελλιμενισμού, η κατασκευή της μαρίνας Παραλιμνίου, της δεύτερης στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, έρχεται επίσης να συνεισφέρει σημαντικά στην ολοκλήρωση μιας ενιαίας ζώνης ναυσιπλοΐας».

Επιπλέον, σημείωσε ο Υπουργός, «αναμένεται να είναι καθοριστική ως προς την επιδιωκόμενη αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας μας, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας, εμπλουτίζοντας περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν και προσελκύοντας ποιοτικότερους τουρίστες στη Κύπρο». Ο κ. Λακκοτρύπης ευχαρίστησε «όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα».

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι «ο διαγωνισμός για το έργο της μαρίνας Παραλιμνίου προκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2015» και πρόσθεσε πως σήμερα «μπαίνουμε στο στάδιο υλοποίησης του έργου, το οποίο είναι αξίας 110 εκατομμυρίων, ένα έργο του οποίου οι θετικές συστημικές επιδράσεις την οικονομία του τόπου μας είναι τεράστιες».

Πρόσθεσε ότι «χάριν στη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, η επαρχία Αμμοχώστου πλέον έχει και παρόν και μέλλον. Σημαντικά έργα υποδομής όπως είναι οι μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, το γήπεδο γκολφ το οποίο βρίσκεται πλέον στο στάδιο αδειοδότησης από το Τμήμα Πολεοδομίας καθώς και η ανάπλαση του ποταμού Λιοπετριού, δημιουργούν νέες τεράστιες ευκαιρίες για προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, με την ίδρυση της Τουριστικής Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου, η επαρχία «έχει τον φορέα που προωθεί την οικονομική μας ανάπτυξη στη βάση των πραγματικών αναγκών της επιχειρηματικής μας κοινότητας. Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες και οργανωμένοι φορείς της επαρχίας αγωνιζόμαστε ενωμένοι ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας», επεσήμανε.

Ο κ. Πυρίλλης ευχαρίστησε όλους όσοι πίστεψαν στην αξία του έργου, στις δυνατότητες του Πρωταρά αλλά και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου για νέες επενδύσεις, τον Υπουργό Εμπορίου, το Γενικό Εισαγγελέα, τη Νομική Υπηρεσία, την εταιρεία PMV Maritimes Holdings LTD και την εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαΐδης καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «με το προσωπικό του ενδιαφέρον, την προσωπική του στήριξη και τις προσωπικές του ενέργειες, έδωσε ελπίδα στην επαρχία μας έδωσε μέλλον στα παιδιά και τα εγγόνια μας».
ΚΥΠΕ

In the news
post-image Κυπρος

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τους διορισμούς σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την Πέμπτη τους προέδρους και τα μέλη σε δώδεκα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών. Στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α.Η.Κ.) Πρόεδρος...
post-image Κυπρος

Προδρόμου: Περισσότεροι νέοι και γυναίκες στις επιλογές για τους Ημικρατικούς

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό επέλεξε για διορισμό μέλη σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες 14 αρχές η συμβούλια, σημειώνοντας...
post-image Κυπρος

Κτήμα Μακένζι: Το ΥΠΕΣ προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου

Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για ανάκτηση του τεμαχίου όπου είναι κτισμένη η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζι»...
Load More