Ανάπτυξη και επέκταση του ΤΕΠΑΚ ενέκρινε το Υπουργικό

ΤΕΠΑΚ

Το νέο σχέδιο κτηριακής ανάπτυξης και επέκτασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε αργά το απόγευμα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Εσωτερικών Κωσταντίνος Πετρίδης στην περιοχή όπου βρίσκεται τώρα η Τεχνική Σχολή Λεμεσού θα στεγαστούν υφιστάμενες σχολές του ΤΕΠΑΚ, για τις οποίες τώρα ενοικιάζονται κτίρια, ή θα δημιουργηθούν και νέες σχολές για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του ΤΕΠΑΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Παιδείας να προβεί στις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε να μεταστεγαστεί η Τεχνική Σχολή το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως έχει ήδη εξασφαλιστεί χώρος για μια σύγχρονη νέα Τεχνική Σχολή στον Δήμο του Υψωνα, έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός και έχουν προϋπολογισθεί 2 εκατομμύρια ευρώ για το 2021.

Ακόμη έχει αποφασιστεί εντός έξι μηνών να μετακινηθεί το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, στη Λεμεσό, το οποίο στεγάζεται πίσω από το παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού, είπε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας πως με την κένωση του χώρου της Τεχνικής Σχολής και του χώρου πίσω από το παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού απελευθερώνονται 34 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις κύριες ανάγκες της λειτουργίας των σχολών του ΤΕΠΑΚ ή και για τη δημιουργία κάποιων νέων σχολών.

Δείτε επίσης:  Θ. Αντωνίου: Πέραν των προσδοκιών μας η εγγραφή των γιατρών στο ΓεΣΥ

Επίσης, ανέφερε, έχει αποφασιστεί όπως παραχωρηθούν 90 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή του οικισμού Βερεγγάρια για τρεις συγκεκριμένες αναπτύξεις, για τις οποίες υπάρχει ανάγκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, θα δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες για να στεγαστούν οι φοιτητές, αθλητικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνται και από το κοινό και από τους γειτονικούς δήμους, και εργαστηριακοί και ερευνητικοί χώροι για το Πανεπιστήμιο.

Σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο σχεδιασμού του οικισμού Βερεγγάρια, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως έχει γίνει ο προκαταρκτικός χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο τοπικό σχέδιο Λεμεσού. Είπε πως πρόκειται για συνολική έκταση 260 περίπου χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων γης, εκ των οποίων τα 90 χιλιάδες θα δοθούν στο ΤΕΠΑΚ.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως κάτι επίσης πολύ σημαντικό για την ερευνητική Κύπρο είναι ότι ένα άλλο μεγάλο μέρος του χώρου αυτού θα καθοριστεί στο τοπικό σχέδιο ως περιοχή υποδοχής ερευνητικών κέντρων και κέντρων καινοτομίας, ενδεχομένως από τον ιδιωτικό τομέα και μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού, όπως είπε.

Δείτε επίσης:  Αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τα νέα τέλη κυκλοφορίας κατέθεσε η Κυβέρνηση

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης για την ερευνητική Κύπρο σε αυτή την περιοχή, αφού θα γειτνιάζει με το ΤΕΠΑΚ, λόγω των υποδομών και λόγω του ότι είναι πλησίον του κέντρου της πόλης.

Σημείωσε πως προβλέπονται επίσης κάποιοι χώροι για τη δημιουργία δημοτικών σχολείων και κάποιοι άλλοι ανοικτοί χώροι.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε πως θα είναι πολύ σημαντικές οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν για το ΤΕΠΑΚ από αυτό τον σχεδιασμό. Πέραν αυτού, σημείωσε, θα ανεγερθούν νέοι σύγχρονοι χώροι που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ακόμη πως ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει κάνει τεράστια άλματα μπροστά στην Κύπρο και η χώρα εξελίσσεται αυτή τη στιγμή σε ένα περιφερειακό κέντρο με πολύ καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

ΚΥΠΕ

In the news
post-image Κυπρος

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών...
post-image Άρθρα - Μελέτες

Τα πρότυπα είναι το κλειδί στην εξέλιξη των έξυπνων πόλεων

Γράφει η Αγγελική Λοΐζου Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται δραματικά. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 54.5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε στα αστικά κέντρα το...
Load More