Ανακοίνωσε νέο κατώτατο μισθό ο Αλέξης Τσίπρας

Reading Time: 2 minutes

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, ανήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του ελληνικού κοινοβουλίου δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση «να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο με ορίζοντα το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, το φθινόπωρο του 2019».

Στο κεντρικό ζήτημα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο θέμα «ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, των στρατηγικών μας στοχεύσεων αλλά κυρίως ακουμπά τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών σχέσεων».

«Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε «την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη συνακόλουθη κατάργηση του υποκατώτου μισθού για τους νέους. Αυτού του κατάπτυστου θεσμού που δημιουργούσε εργαζομένους δύο ταχυτήτων, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης:  Με τον Τούρκο Πρόεδρο θα συναντηθούν στην Αγκυρα «πρωθυπουργός» και «υπεξ»

«Σας καλώ λοιπόν σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών, να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνει το υπουργικό μας συμβούλιο την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «σημαίνει ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ».

«Αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού. Για όλους εκείνους και εκείνες που σήκωσαν στην πλάτη τους το βάρος της χρεοκοπίας και της προσαρμογής», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δείτε επίσης:  Έντονη ανησυχία για την παύση των δημάρχων στη ΝΑ Τουρκία

Όπως υποστήριξε, η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ελπίδα και προοπτική «όχι μόνο στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση. Ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό», αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναφερόμενος ευρύτερα στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές διαψεύδει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης «σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό. Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

Τέλος, ως προς το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα ιστορικό πολιτικό γεγονός, που επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια.

In the news
Load More