‘’Ανοιχτή’’ η Λευκωσία για τους υπηκόους τρίτων χωρών

Reading Time: 5 minutes

Η ομαλή ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή σε μια φιλοπρόοδη και ανοιχτή Λευκωσία, είναι μονόδρομος για αυτό και υλοποιείται το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη» με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο του Έργου «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές».

Η κοινοπραξία που υλοποιεί το πρόγραμμα, είναι ο Δήμος Λευκωσίας και το Πολυδύναμο Κέντρο του, μαζί με τους Δήμους Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Λακατάμιας και τις εταιρείες συμβούλων NVK Advent Consulting και Losadeal.

Οι δράσεις

Ο Δήμος Λευκωσίας και το Πολυδύναμο Κέντρο του, μαζί με τους Δήμους Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Λακατάμιας και τις εταιρείες συμβούλων NVK Advent Consulting και Losadeal, παρείχαν κατά τη διάρκεια του 2018 πολυεπίπεδες υπηρεσίες και ευκαιρίες σε μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα πληθυσμού: των προσφύγων, των αιτητών διεθνούς προστασίας και γενικότερα των μεταναστών. Οι υπηρεσίες προσφέρθηκαν με συνέπεια για 7η συνεχή χρονιά, παρά τη συνεχή μείωση των πόρων που λαμβάνει η κοινοπραξία ενώ αυξάνονται οι ουσιαστικές ανάγκες.

Εκατοντάδες ΥΤΧ, όλων των ηλικιών, έλαβαν υπηρεσίες ή ωφελήθηκαν από τις δραστηριότες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του κύκλου εργασιών του Προγράμματος κατά το 2018.

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, ανέπτυξε τις ακόλουθες υπηρεσίες από τις οποίες ωφελήθηκαν πέραν των 300 υπηκόων τρίτων χωρών:

Το πρόγραμμα καθημερινής φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 5-12 χρονών, που προσφέρεται κατά τα απογεύματα της σχολικής περιόδου και ολοήμερα τις διακοπές, με τη ζήτηση να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Εξυπηρετήθηκαν παιδιά μεταναστών από τις Φιλιππίνες, τη Συρία, τη Μολδαβία, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα, την Αιθιοπία, τη Ρωσία την Αίγυπτο και το Καμερούν.

Το πρόγραμμα διατήρησης πολιτισμικής ταυτότητας που προσφέρεται σε παιδιά κινεζικής καταγωγής με τη συνεργασία του Σύνδεσμου Κυπρο-Κινεζικής Φιλίας και σε αραβόφωνα παιδιά με τη συνεργασία του Κυπριο-Αραβικού Πολιτιστικού Κέντρου, η ζήτηση για το οποίο παραμένει σε σταθερά ανοδική πορεία.

Τις υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης, οι οποίες παρέχονται στα Αγγλικά ή τα Ελληνικά, σε άτομα και οικογένειες, στη βάση ενός ευέλικτου ωραρίου στο Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Μεταναστών, γνωστό ως ΚΕΠΛΥΜ, σε συνεργασία με ειδικούς στην κοινωνική εργασία, την εκπαιδευτική/σχολική , τη συστημική συμβουλευτική και την κλινική ψυχολογία.

Την παροχή πληροφοριών και καθοδήγησης από το Γραφείο Δικτύωσης και Πληροφόρησης του ΚΕΠΛΥΜ στην Πλατεία Σολωμού, συμπεριλαμβανόμενης της προώθησης τους σε υπηρεσίες και δομές σχετικές με την καθημερινότητα, την οικογενειακή ζωή, την μάθηση της Ελληνικής και της Αγγλικής γλώσσας, κοινωνικές υπηρεσίες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, την εργασία, την παραμονή και την εθελούσια αποχώρηση, αλλά και της προώθησης τους σε πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες που στοχεύουν στην ένταξη τους στην τοπική κοινωνία.

Τη διοργάνωση Βιωματικών Εργαστηρίων για ενδυνάμωση και προσανατολισμό στην τοπική κοινωνία όπως το καινοτόμο μουσικό εργαστήριο «Re-bE» για γυναίκες μετανάστριες της διεθνούς κύρους μουσικοσυνθέτριας και ερμηνεύτριας Αλέξιας Βασιλείου, αλλά και η δράση «Γνωρίζω την πόλη μου παίζοντας» με τη συνεργασία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αναρρίχησης και Προσανατολισμού.

Δείτε επίσης:  Αγία Νάπα: Θα κατέβουν όλες οι κεραίες - Νομικά μέτρα κατά της διεύθυνσης των εταιρειών

Στον Άγ. Δομέτιο

Η Πολιτιστική και Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Δομετίου, σε συνεργασία με ειδικές συνεργάτιδες στην Κοινωνική Εργασία και τη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, παρείχε τις ακόλουθες υπηρεσίες που έλαβαν 100 περίπου ωφελούμενοι:

Ατομική συμβουλευτική για ψυχοκοινωνική στήριξη που παρεχόταν καθημερινές, Σαββατοκυριάκα και αργίες μετά από τη διευθέτηση συνάντησης.

Καινοτόμα σεμινάρια για τη διαχείριση συναισθημάτων και καταστάσεων που σχετίζονται με την ξενοφοβία και το ρατσισμό στο εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, στα οποία συμμετείχαν άτομα από την Γκάμπια, τη Σομαλία, το Ιράν, τη Συρία, τις Φιλιππίνες και το Πακιστάν.

Την προσέγγιση σε χώρους όπου συναθροίζονται οι μετανάστες και την ενημέρωση για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου, καθώς και για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών.

Επιπλέον, πληθώρα μελών της μεταναστευτικής κοινότητας συμμετείχαν στο Πολυπολιτισμικό Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου Δομετίου, που κάθε χρόνο φέρνει μαζί εκατοντάδες Κύπριους και Υπηκόους Τρίτων Χωρών όλων των ηλικιών, καθώς και στην πρωτότυπη Εκδήλωση Γευσιγνωσίας που συνδύασε την διαδραστική γνωριμία με το γαστρονομικό πολιτισμό των Φιλιππινών, της Σρι Λάνκα, της Κένυας, της Σομαλίας, του Ιράκ και της Γκάμπια, με πλούσιο πρόγραμμα χορών και μουσικής από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, τον Πόντο, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στο Δήμο Έγκωμης

Ο Δήμος Έγκωμης διοργάνωσε με επιτυχία το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών, στο οποίο συμμετείχε πλήθος υπηκόων τρίτων χωρών, Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτιών, δράττοντας την ευκαιρία αλληλογνωριμίας, ανάμιξης και από κοινού ψυχαγωγίας, μέσω της ομαδικότητας και της ανεμελιάς που χαρακτηρίζει τα παραδοσιακά παιχνίδια.

Στο Δήμο Λακατάμιας

Εκατοντάδες υπήκοοι τρίτων χωρών ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στις ακόλουθες δραστηριότητες που διοργάνωσε ο Δήμος Λακατάμιας:

Το Λαογραφικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας και πρόσφερε την ευκαιρία για πολιτισμική έκφραση, δημιουργικότητα και αλληλογνωριμία πολιτισμών, σε συγκροτήματα υπηκόων τρίτων χωρών από το Βιετνάμ, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες και την Κύπρο.

Τα μαθήματα κρίκετ που παρέχονταν για 4 μήνες περίπου στο Δημοτικό Στάδιο Λακατάμιας κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί και το Τουρνουά Κρίκετ, στο οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό 9 ομάδες με 160 περίπου μέλη, από Ασιατικές κυρίως χώρες, όπου το άθλημα είναι ιδιαίτερα αγαπητό.

Τέλος, με την εμβάθυνση της λειτουργίας του Δικτύου Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, ΜΚΟ και Τοπικών Αρχών, επιτεύχθηκαν αυξημένα επίπεδα συνέργειας φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης, ενισχύθηκαν οι μηχανισμοί εντοπισμού αναγκών και αναδείχθηκαν προβλήματα στην προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις.

Συνεχίζεται η δράση για εξάλειψη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού

Δείτε επίσης:  Ο Δήμος Λύσης εκφράζει λύπη για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζη, υπογράμμισε κατά την πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος και τα προβλήματα που παρατηρούνται λόγω της συνέχισης της μη αναγνώρισης του ρόλου των τοπικών αρχών ως των καταλληλότερων φορέων για το σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων και διαχρονικών υπηρεσιών υποδοχής, στήριξης και κοινωνικής ένταξης αυτής της ομάδας πληθυσμού. «Αυτό συμβαίνει» όπως ανάφερε «ενώ διαπιστώνουμε καθημερινά μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση και συνυφασμένες προκλήσεις στους δρόμους και στα πάρκα της πόλης μας, ιδιαίτερα στο κέντρο της Λευκωσίας, την οποία αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς τα κατάλληλα μέσα». Παραθέτοντας προκλήσεις, όπως η αύξηση της παρουσίας άνεργων και άστεγων μεταναστών, της φθίνουσας υγειονομικής κατάστασης δημόσιων χώρων, των ακατάλληλων συνθηκών διαμονής, του αριθμού των παιδιών εργαζόμενων μεταναστών που παραμένουν απροστάτευτα μετά το σχολείο και κατά τις σχολικές διακοπές, τα αυξανόμενα κρούσματα μη σεβασμού βασικών δικαιωμάτων των υπηκόων τρίτων χωρών, επεσήμανε ότι αυτές αυξάνουν και τις ευθύνες των Τοπικών Αρχών έναντι των υπηκόων τρίτων χωρών και του ντόπιου πληθυσμού, οι οποίες δυστυχώς δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να ανταποκριθούν.

Εκφράζοντας την άποψη του συνόλου των Δημάρχων που συνεργάζονται για την υλοποίηση του Προγράμματος, κάλεσε το κράτος να στηρίξει τις Τοπικές Αρχές με ικανοποιητικά μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων σε οργανωμένη και μακροπρόθεσμη βάση, δηλ. με ουσιαστικές, συντονισμένες υπηρεσίες, χωρίς ετήσιες διακοπές. Υπέδειξε σχετικά ότι «η κοινωνία μας θα εξακολουθήσει να γίνεται ολοένα και πιο ποικιλόμορφη, καθώς η κινητικότητα των ανθρώπων θα αυξάνεται παγκόσμια για διάφορους λόγους και κανένας δεν μπορεί να τη σταματήσει».

Η κοινοπραξία που υλοποιεί το πρόγραμμα θα συνεχίσει να αγκαλιάζει τους υπήκοους τρίτων χωρών, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή και δημιουργική ένταξη τους στην τοπική κοινωνία και να στέλλει με κάθε ευκαιρία δυνατό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία!

Στον χαιρετισμό του ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Κυπριανού επεσήμανε ότι «μια από τις κοινές βασικές αρχές του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στην πολιτική ένταξης των μεταναστών στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι η ένταξη είναι μια διαδικασία που πρέπει να λαμβάνει χώρα σε τοπικό επίπεδο» και αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη των ΥΤΧ που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ, που αναδεικνύει τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν ο Δήμος Λευκωσίας και οι εταίροι του και τη συμβολή τους στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσω της αξιοποίησης της ποικιλομορφίας και της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που η Λευκωσία έχει να διαχειριστεί, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια.

In the news
Load More