Αποφασισμένες οι Συντεχνίες στο Δήμο Στροβόλου για την αγορά υπηρεσιών

Συντεχνίες
Reading Time: 2 minutes

Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία σκυβάλων του Δήμου Στροβόλου, μέλη των συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΔΕΕΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ, κατήλθαν σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου 2018 σε απεργία , αντιδρώντας δυναμικά στην προωθούμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο αγορά υπηρεσιών, για αριθμό συνεργείων σκυβάλων από τον ιδιωτικό τομέα.

Η αντίδραση αυτή των εργαζομένων είχε την καθοδήγηση των Συντεχνιών ήταν μέσα στα πλαίσια της γραπτής προειδοποίησης που είχαν δώσει οι Συντεχνίες με επιστολή τους τον Οκτώβριο του 2017, αλλά και μόλις πρόσφατα 10 Μαΐου, αφού είχαν ενημερώσει το Δήμο αρκετές φορές προηγουμένως ότι αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο η αντίδραση των εργαζομένων θα ήταν άμεση και δυναμική.

Τα σημερινά μέτρα, αναφέρουν οι Συντεχνίες, δεν είναι παρά προειδοποιητικά και αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη, θα κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες σε μέρες και ώρες που θα αποφασιστούν από την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσύρει την απόφαση του και να προχωρήσει σε άλλες διευθετήσεις σε συνεννόηση με το συνδικαλιστικό κίνημα και οι οποίες θα έχουν κύριο άξονα τους την παραμονή του κλάδου στο Δήμο. Με την ενέργεια αυτή θα αποφύγουμε την δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στο Δήμο και τους δημότες, την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες και την εφαρμογή ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων στο κλάδο.

Δείτε επίσης:  Λύση στο αποχετευτικό πρόβλημα ψάχνει η Λακατάμια

‘’Ζητούν από τον Δήμο να εξετάσει τις εισηγήσεις που έχει θέσει το Συνδικαλιστικό κίνημα με κύρια αυτή της δημιουργίας Διαδημοτικών Υπηρεσιών , που ως αποτέλεσμα θα έχει οικονομίες κλίμακας για όλους τους Δήμους και ταυτόχρονα θα παρέχει αποδοτικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους Δημότες. Εισηγήσεις όμως που μέχρι σήμερα αρνείται να εφαρμόσει έστω και σε πιλοτική βάση, αφού φάνηκε από το ξεκίνημα των συζητήσεων ότι ο στόχος του Δήμου ήταν η μερική ιδιωτικοποίηση στην αρχή και η ολοκληρωτική παράδοση του κλάδου στον ιδιωτικό τομέα σταδιακά.

Η ενέργεια αυτή των εργαζομένων του Δήμου Στροβόλου για λήψη μέτρων ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στην υπηρεσία αυτή, σηματοδοτεί και την έναρξη μιας ευρύτερης αντίδρασης και στους υπόλοιπους Δήμους που προωθούν τέτοιες αποφάσεις τους.

Επίσης απευθυνόμαστε στους δημότες ζητώντας την κατανόηση τους για την ταλαιπωρία που η απεργία αυτή θα τους δημιουργήσει, πρέπει όμως να κατανοήσουν τόσο σαν δημότες όσο και σαν εργαζόμενοι και ενεργά μέλη της κοινωνίας ,ότι αν περάσουν τέτοιες πολιτικές οι συνέπειες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό, γι αυτό και ζητούμε την συμπαράσταση τους.’’

Δείτε επίσης:  Ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Λευκωσίας

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η aftodioikisi.com.cy με το κ. Χρίστο Πελεκάνο Γραμματέα Σωματείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΣΕΚ Λευκωσία ανέφερε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους του Δήμου Στροβόλου θα προχωρήσουμε και σε πιο δυναμικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν εάν και εφόσον δεν υπάρξει εξέλιξη.

Ο στόχος, πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος, δεν είναι η ταλαιπωρία των Δημοτών, η Γενική Συνέλευση έχει εξουσιοδοτήσει τις συντεχνίες ανάλογα με τις εξελίξεις να κρίνουν εάν θα προχωρήσουν σε περεταίρω μέτρα.

Εμείς ως ΣΕΚ, τόνισε ο κ. Χρίστος Πελεκάνος, από το 2013 έχουμε καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία διαδημοτικών υπηρεσιών. Από το 2014 υπάρχει μελέτη, η οποία δεν προχώρησε, για τους Δήμους της Λευκωσίας που αποδεικνύει ότι αυτή η πρόταση είναι η πλέον συμφέρουσα από θέμα οικονομικών, ανθρώπινων πόρων αλλά και τεχνολογικών πόρων.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η aftodioikisi.com.cy προσπάθησε να επικοινωνήσει με το Δήμαρχο Στροβόλου μέσω του κινητού του και να συζητήσει το θέμα αλλά δεν απάντησε.

In the news
Load More