Βερολίνο: Ενέκρινε το Πρωτόκολλο εισόδου της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Βερολίνο
Reading Time: < 1 minute

Το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο –υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Μέρκελ- ενέκρινε σήμερα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου εισόδου της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό ανακοίνωσε στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος για ακόμη μια φορά έκανε ιδιαίτερα θερμές δηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πολύ καλή είδηση για ολόκληρη την Ευρώπη», η οποία –όπως είπε- θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο για την Ατλαντική Συμμαχία, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά «γράφτηκε ιστορία σε Σκόπια και Αθήνα».

Επίσης, διευκρίνισε πως σχετικά με την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ τα μέλη της Συμμαχίας θα κληθούν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο εισόδου στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες. Όταν –όπως δήλωσε- όλα τα μέλη υπογράψουν, τότε η Βόρεια Μακεδονία θα πάρει αρχικά το καθεστώς του παρατηρητή.

Ανεξάρτητη ωστόσο, θα είναι η διαδικασία έναρξης διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε, θα αποφασίσει τον Ιούνιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών.
Για τη χώρα θα ισχύσει η εκπλήρωση των όρων που ισχύει για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ειδικότερα η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να θέσει βέτο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, αντίθετα αυτό δεν ισχύει όταν θα εξετασθούν επιμέρους κεφάλαια.

In the news
Load More