Γεν. Εισαγγελέας: Σύγκρουση συμφερόντων για βουλευτές με ΜΕΔ

Κώστας Κληρίδης
Reading Time: 1 minute

Κλασικό παράδειγμα μέσα από το οποίο αναδύεται πρόβλημα σύγκρουσης συμφέροντος βουλευτών, χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας τα στοιχεία στην έκθεση για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βουλευτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι την 31η Ιουλίου του 2017 υπήρχαν στον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα ενενηντα-μία δανειακές συμβάσεις από μέλη του Κοινοβουλίου, από τις οποίες 36 συμβάσεις κατατάσσονται ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια για συνολικό ποσό που πλησιάζει τα εννιά κόμμα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Σε συζήτηση για «Το ασυμβίβαστο των Κυπρίων Βουλευτών» την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Νομικών του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων, ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι λόγω αυτού του γεγονότος τέθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή η απορία πώς μέλη του Κοινοβουλίου με Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια εκτελούν νομοθετικά καθήκοντα όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με Μή Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Δείτε επίσης:  Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας καταδικάζει την τουρκική εισβολή της Τουρκίας

Ο Γενικός Ελεγκτής στην παρέμβασή του είπε ότι οι βουλευτές που είχαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και δεν αποκάλυψαν αυτή την ιδιότητά τους κατά την συζήτηση σχετικών νομοσχεδίων παραβίασαν κάποιον κανονισμό της Βουλής που εφαρμόζεται κατ΄ αναλογία.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι αυτοί που έχουν σύγκρουση συμφέροντος κατά τη συζήτηση σε μια επιτροπή της Βουλής θα πρέπει να το δηλώνουν και να αποχωρούν. Σε σχέση με την Ολομέλεια, πρόσθεσε, η όποια σύγκρουση συμφέροντος θα πρέπει να αποκαλύπτεται και αυτό θα πρέπει να γίνει με κανονισμό που να είναι σαφής και ρητός και όχι με μια κοινοβουλευτική πρακτική.

Δείτε επίσης:  Άρχισε η υποβολή δηλώσεων για ζημιές από το χαλάζι

riknews

In the news
Load More