Γιατί είναι Καθαρά η Δευτέρα;

Καθαρά Δευτέρα
Reading Time: 2 minutes

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 ημέρες, όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Συμβολίζει την καθαρότητα, την αγνότητα και σύμφωνα με τον χριστιανισμό, καλούμαστε να αφήσουμε πίσω μας όλες τις αμαρτωλές συνήθειες και κραιπάλες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, δηλαδή των μη νηστίσιμων, φαγητών, καθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα μας.

Εκτός, όμως, από χριστιανική σημασία της, η Καθαρά Δευτέρα είναι για πολλούς το τέλος της Αποκριάς, καθώς πέφτει η αυλαία για τις αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τσικνοπέμπτη.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως «Κούλουμα» στην Ελλάδα. Πολλοί Δήμοι και κοινότητες μάλιστα διοργανώνουν εκδηλώσεις με συναυλίες ή άλλα δρώμενα και προσφέρουν δωρεάν διάφορα σαρακοστιανά.

Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;

Την Καθαρά Δευτέρα, όπου συνηθίζεται η εξόρμηση στους κάμπους, την τιμητική τους έχουν οι χαρταετοί και είναι χάρμα οφθαλμών.

Διερωτηθήκατε όμως γιατί πετάμε χαρταετό και τι συμβολίζει;

Ο σκοπός του εθίμου στην Αρχαία Κίνα ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Μάλιστα οι άνθρωποι πίστευαν τότε ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να δει τις ευχές τους που κρεμιόντουσαν πάνω του και να τις πραγματοποιήσει!

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό. Για την ακρίβεια συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο. Με άλλα λόγια θέλει να πει ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό δίπλα στον δημιουργό του.

Το γεγονός ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι καθώς αρχίζει η σωματική και πνευματική κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα. Έτσι, με τη νηστεία καθαρίζουμε το σώμα και την ψυχή μας και με το πέταγμα του χαρταετού ερχόμαστε έστω και νοητά πιο κοντά στον Θεό.

Τι να προσέξετε

Προσοχή συστήνει ο Δήμος Λάρνακας στο πέταγμα χαρταετών στην περιοχή Αεροδρομίου Λάρνακας.

Συγκεκριμένα στην περιοχή προσέγγισης των αεροσκαφών όπως οι περιοχές Αλυκής – Τεκκέ, Ακτής Μακένζι, Κιτίου και Περιβολιών, πρέπει να αποφεύγεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, γιατί μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στις πτήσεις.

Ο Δήμος Λάρνακας προσβλέπει στην κατανόηση του Κοινού και τη συνεργασία του, προς αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων.

In the news
Load More