Για προβλήματα πέρα των 30 ετών συζήτησαν ΕΤΑΠ Λάρνακας – Υπουργός Μεταφορών

Reading Time: 2 minutes

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2018, συνάντηση μεταξύ της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και αντιπροσωπείας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας απαρτιζόμενη από τον Πρόεδρο κ. Ντίνο Λευκαρίτη, τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων Βορόκληνης κ. Νεόφυτο Φακοντή και Πύλας κ. Σίμο Μυτίδη και τον Αντιπρόεδρο Τουρισμού του ΕΒΕΛ κ. Λούκα Λουκά. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που επηρεάζουν τον τομέα του τουρισμού της Περιφέρειας Λάρνακας.

Πρωτίστως τέθηκε ένα εκ των σημαντικότερων προβλημάτων της τουριστικής βιομηχανίας της Λάρνακας, η εκκρεμούσα εδώ και πέραν των 30 ετών, κατασκευή του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας (φάσεις γ’ και δ’). Η αντιπροσωπεία της ΕΤΑΠ Λάρνακας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι λήφθηκαν υποσχέσεις από τον Προέδρο της Δημοκρατίας κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Λάρνακα ότι τα κατασκευαστικά έργα για την γ’ φάση (περιοχή Βορόκληνης) θα άρχιζαν εντός του 2019, εντούτοις δεν περιλήφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του έτους. Η Υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε ότι λόγω καθυστερήσεων που προκύπτουν από θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, και τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων στην περιοχή, υπολογίζεται ότι η προκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί περί το τέλος του 2019 ενώ το κόστος για τα κατασκευαστικά έργα έχει προϋπολογισθεί για το έτος 2020.

Δείτε επίσης:  Δραστηριότητες Δημάρχου Λάρνακας 17 – 23 Ιουνίου

Αναφορικά με τη φάση δ’ (περιοχή Πύλας), υπήρξε ενημέρωση για την πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ Κ.Σ. Πύλας και Πολεοδομίας για τον επανασχεδιασμό του δρόμου ώστε να ανταποκρίνεται στο όραμα της κοινότητας και των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων. Το Τμ. Δημοσίων Έργων ενημέρωσε ότι επίκειται σύντομα σχετική συνάντηση του Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων και ακολούθως το Τμ. Πολεοδομίας θα προβεί στη δημιουργία νέου ρυθμιστικού σχεδίου.

Αναφορικά με το ενιαίο έργο Λιμανιού-Μαρίνας, η Υπουργός ανέφερε ότι η διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης έληξε στις 16 Ιανουαρίου 2019, ωστόσο υπήρξε ανάγκη για παράταση, και ο χρόνος αξιολόγησης της προσφοράς επεκτάθηκε κατά 2 μήνες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της διάβρωσης του παραλιακού μετώπου Βορόκληνης-Πύλας, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Λάρνακας. Η αντιπροσωπεία της ΕΤΑΠ Λάρνακας τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής και των υπόλοιπων κυματοθραυστών που εισηγείται η Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την Προστασία και Βελτίωση της Ακτής του Παραλιακού Μετώπου Λάρνακας. Σύμφωνα με την υπό αναφορά μελέτη, για την περιοχή αυτή υπολείπεται η κατασκευή επτά κυματοθραυστών στη Βορόκληνη, δύο στην Πύλα, συν η ανακατασκευή πέντε υφιστάμενων κυματοθραυστών. Οι εκπρόσωποι των Δημοσίων Έργων ενημέρωσαν ότι τα σχέδια είναι ολοκληρωμένα και το έργο δεν προχωρά ελλείψει κονδυλίων. Λόγω του κατεπείγοντος του θέματος, το Υπουργείο ενημέρωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε το έργο να μπορέσει να προχωρήσει το 2020.

Δείτε επίσης:  Δ. Αθηένου: Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος YOUROPE

Επί τάπητος τέθηκαν και τα προβλήματα των αστικών μεταφορών στην Περιφέρεια Λάρνακας, κατόπιν παράπονων που λαμβάνονται από τουρίστες για την απουσία στάσεων και στεγάστρων, την ελλιπή πληροφόρηση για τα δρομολόγια και την απουσία των δρομολογίων στις στάσεις. Το Υπουργείο ενημέρωσε ότι όσον αφορά τις υποδομές, προωθείται ενιαίος ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Όσον αφορά τη στασιμότητα στην ανάπτυξη-αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και μια δεκαετία, το Υπουργείο ανέφερε ότι έγιναν δύο φορές προσπάθειες για εξεύρεση επενδυτή οι οποίες όμως δεν έχουν τελεσφορήσει. Αυτή τη στιγμή η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων επεξεργάζεται διάφορες λύσεις ώστε να αξιοποιηθούν οι υπό αναφορά χώροι.

In the news
Load More