Γιωρκάτζης: Μείζον θέμα για την ΤΑ είναι οι οικονομικοί πόροι και όχι ο αριθμός των δήμων

Reading Time: 2 minutes

Για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τοποθετείται ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζη.

Θεωρεί σημαντικούς τους οικονομικούς πόρους των δήμων όπως και η εξουσιοδότηση να λαμβάνουν αυτόνομες αποφάσεις. Θεωρεί επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι η Λευκωσία είναι ο τρίτος δήμος σε πληθυσμό.

Ακολουθεί αυτούσια η τοποθέτηση του:

 1. Μείζον θέμα για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ο αριθμός των δήμων αλλά το να δοθούν οι πόροι για να μπορεί ο κάθε δήμος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, όπως προνοούνται από τη νομοθεσία. Για παράδειγμα, εφόσον η συντήρηση και επίστρωση οδών και πεζοδρομίων είναι ευθύνη των δήμων, θα πρέπει να καταμετρηθούν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια στον κάθε δήμο, να υπολογιστεί η συχνότητα χρήσης και το κόστος συντήρησης (ανάλογα με τις φθορές) και ανάλογα ο προϋπολογισμός που απαιτείται για να εκπληρώνεται αυτή η υποχρέωση. Αυτή η «άσκηση» θα πρέπει να γίνει για όλες τις υπηρεσίες του κάθε δήμου όπως κήποι, κλαδέματα, φωτισμός κ.ά..
 2.  
 3. Σήμερα δεν ταυτίζεται ο προϋπολογισμός με τις υποχρεώσεις κι ελπίζω ότι μέσα από τη μεταρρύθμιση θα δοθούν απαντήσεις.
 4.  
 5. Επιβάλλεται να δοθούν οι απαιτούμενες εξουσίες και αρμοδιότητες για να λαμβάνονται αποφάσεις αυτόνομα από την τοπική αυτοδιοίκηση.
 6.  
 7. Να μην χρειάζονται εγκρίσεις από υπουργεία και άλλους οργανισμούς. Πολλές φορές χρειάζονται εγκρίσεις από πέραν του ενός υπουργείου για να ληφθεί μία απόφαση. Για μία πρόσληψη στο Δήμο Λευκωσίας χρειάζεται έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Δημοσίας Διοίκησης και Προσωπικού, το υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά τη Βουλή. Πώς αυτοδιοικούμαστε έτσι;
 8.  
 9. Για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει η πόλη να σχεδιάζεται, να λειτουργεί και να διοικείται ενιαία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να οριοθετηθεί η αστική Λευκωσία. Το Αστικό Κέντρο έχει οριστεί μέσα από το σχέδιο περιοχής, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μας. Μάλιστα άρχισαν να φαίνονται και τα θετικά αποτελέσματα με επενδύσεις που επιστρέφουν στο κέντρο. Ωστόσο η αστική Λευκωσία σε σχέση με τη μη αστική Λευκωσία δεν έχει οριστεί. Πιστεύω ότι η αστική Λευκωσία είναι η Αγλαντζιά (με το Πανεπιστήμιο Κύπρου), η Έγκωμη, ο Άγιος Δομέτιος και μέρος του Στροβόλου. Πόσοι από εμάς εισερχόμενοι στα φώτα του Καλησπέρα δεν λέμε ότι μπαίνουμε στη Λευκωσία; Ή όταν βρισκόμαστε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την κρατική έκθεση ή το Μακάριο Στάδιο δεν λέμε ότι είμαστε στη Λευκωσία; Για να γίνει η πόλη βιώσιμη θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διοικείται ενιαία. Μόνο αν οριστεί και διοικηθεί ενιαία η αστική Λευκωσία, θα σταματήσει η οριζόντια εξάπλωσή της, καθιστώντας την βιώσιμη.
 10.  
 11. Θεωρώ αδιανόητο επίσης ότι πληθυσμιακά η πρωτεύουσα δεν θα είναι η μεγαλύτερη πόλη. Βάσει των δημοσιευμάτων και βάσει των πληθυσμιακών στοιχείων που δημοσιεύτηκαν του 2011 η Λευκωσία παραμένει ο 3ος πληθυσμιακά μεγαλύτερος Δήμος. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάποια στρατηγική που να θέλει τη Λευκωσία να έχει χαμηλότερο πληθυσμό των Δήμων Λεμεσού και Στροβόλου. Το θεωρώ απαράδεκτο!
 12.  
 13. Πιστεύω γεωγραφικά ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ομοιότητες του Δήμου Λευκωσίας με το Δήμο Αγλαντζιάς, λόγω της νεκρής ζώνης και του μετώπου που μοιράζονται. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε να διοικούνται ενιαία. Αυτό θα έδινε και την ευκαιρία αναζωογόνησης της περιοχής ΣΟΠΑΖ που συνορεύει με το Δήμο Αγλαντζιάς και βρίσκεται πολύ κοντά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου
 14.  
 15. Τέλος, πιστεύω ότι κάθε πόλη στην Κύπρο θα πρέπει να έχει το δικό της οικονομικό μοντέλο. Οι τρεις άλλες μεγάλες πόλεις της Κύπρου εστιάζουν την προσοχή τους στον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η Λευκωσία εκτός από Διοικητικό Κέντρο θα πρέπει να έχει και το χαρακτήρα Πανεπιστημιούπολης. Κατ’ επέκταση, τα Πανεπιστήμια της Έγκωμης, αλλά κυρίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα πρέπει να είναι εντός του Δήμου της πρωτεύουσας.
Δείτε επίσης:  Βαθιά θλίψη για το θάνατο Δ. Χριστόφια εκφράζει ο Δήμος Λάρνακας

In the news
Load More