Γ. Γιαννάκη: Ο εθελοντισμός μπορεί να κρατήσει τους νέους μακριά από τα ναρκωτικά

Reading Time: 2 minutes

Η δημιουργική απασχόληση που προσφέρεται μέσα από τον εθελοντισμό και την ενεργό πολιτότητα έχουν ως αποτέλεσμα να κρατηθούν οι νέοι μακριά από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και την οποιαδήποτε εξάρτηση ή εθισμό, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε μήνυμα του, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους.

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, αναφέρει, με μακρόχρονη εμπειρία, τεχνογνωσία και πολύπλευρη δράση στον τομέα των ναρκωτικών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματιστούν στην ενημέρωση, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.

Πρόσθετα, σημειώνει, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει ο κοινωνικός αποκλεισμός των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών και στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων.

«Αξιοσημείωτη συμβολή στους τομείς αυτούς μπορεί να έχει και ο εθελοντισμός ο οποίος ορίζεται ως το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης, ενίσχυσης της συμμετοχικής δημοκρατίας και καταπολέμησης του αποκλεισμού και των ανισοτήτων. Έρευνες καταδεικνύουν ότι ο εθελοντισμός και η ενεργός συμμετοχή των νέων στα κοινά αποτελεί εργαλείο πρόληψης ενάντια στην παραβατικότητα, στα ναρκωτικά, την αλκοόλη και γενικότερα στην κάθε μορφή εξάρτησης. Μέσα από τον εθελοντισμό αναπτύσσεται μια θετική στάση ζωής στην οποία δεν χωρούν εξαρτήσεις», προσθέτει.

Δείτε επίσης:  Δέκα χρόνια λειτουργίας του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μάστιγα που αποτελούν τα ναρκωτικά για την κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτροπή των παιδιών και των νέων από τη χρήση τους.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι: «Ακούστε πρώτα – Ακούγοντας τα παιδιά και τη νεολαία είναι το πρώτο βήμα για να τους βοηθήσετε να μεγαλώσουν υγιείς και ασφαλείς» (Listen First – Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe.).

Δεδομένου ότι τα ναρκωτικά αποτελούν χρόνια και διαρκώς εξελισσόμενη απειλή για τις κοινωνίες μας, με καταστροφικές συνέπειες για τους χρήστες, ιδιαίτερα τους νέους, αλλά και για τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και το κοινωνικό σύνολο, η θεματική αυτή αποφασίστηκε με στόχο την αύξηση των ενεργειών πρόληψης της χρήσης των ναρκωτικών, η οποία προσανατολίζεται και επενδύει στην ευημερία των παιδιών και της νεολαίας, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους.

Δείτε επίσης:  Αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στη Λευκωσία

Οπως αναφέρεται στο μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού, στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών και γενικότερα στον αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις έχουν όλοι σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν με σκοπό να κερδηθεί αυτή η μεγάλη πρόκληση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα αποτρέπουν τους κινδύνους, που θα επιτρέπουν στους νέους μας να ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

In the news
Load More