Δήμαρχος Αγίου Δομετίου: ‘’Ο Δήμος Αγίου Δομετίου παρουσιάζει τεράστια οικονομικά προβλήματα’’

Reading Time: 2 minutes

Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου μιλά στην aftodioikisi για τα οικονομικά προβλήματα του ημικατεχόμενου Δήμου, την πολιτιστική δράση και τα αναπτυξιακά έργα.

Ποια είναι τα επόμενα αναπτυξιακά έργα του Δήμου Αγίου Δομετίου;

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αναζωογόνησης ακριτικών περιοχών, ο Δήμος Αγίου Δομετίου έχει εξασφαλίσει μία χορηγία της τάξης των 2 εκ. ευρώ που θα καλύψει το 80% τριών έργων. Το πρώτο από τα έργα αυτά, είναι η ανακαίνιση των οικιών Δημάδη, εντός του πυρήνα του Αγίου Δομετίου. Το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός αμφιθεάτρου παρά το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το τρίτο έργο για το οποίο αναμένεται έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι η δημιουργία ενός πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου κατά μήκος του ποταμού Κλήμου εντός της νεκρής ζώνης.

Από χθες έχουν αρχίσει οι ασφαλτοστρώσεις εντός του Συνοικισμού Αγίου Παύλου σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας. Σχεδιάζονται επίσης διάφορες άλλες ασφαλτοστρώσεις της τάξης 200 χιλιάδων ευρώ σε άλλες περιοχές του Δήμου.

Προγραμματίζουμε ακόμη να έχουμε αντικατάσταση του οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, σε συνεργασία με τον Δήμο Έγκωμης.

Δείτε επίσης:  Δήμαρχος Αγλαντζιάς: Νέα δεδομένα για το Δήμο με την ολοκλήρωση του πρώτου τετραμήνου 2019

Έχετε αναφερθεί στην κρατική χορηγία. Είστε ικανοποιημένος από το ποσό της ως προς την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων αναπτυξιακών έργων;

Ο Δήμος Αγίου Δομετίου παρουσιάζει σήμερα μία μείωση περίπου 40% στην κρατική χορηγία που εισέπραττε πριν από το 2011, ενώ έχει επίσης και μια μεγάλη μείωση στη φορολογία από τα ιπποδρομικά στοιχήματα ήταν ένα μεγάλο έσοδο του Δήμου, αλλά δυστυχώς τώρα έχει μειωθεί περίπου στο 1/3. Ο Δήμος έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω αυτών των μειώσεων.

Το κυριότερο όμως ζήτημα, είναι ότι ο Δήμος Αγίου Δομετίου είναι ημικατεχόμενος κατά 80%. Είναι πολύ δύσκολο συνεπώς ένας ημικατεχόμενος δήμος να απαπτυχθεί εύκολα. Υπάρχει μία νεκρή ζώνη των 5 περίπου χιλιομέτρων, οπότε η περιοχή εκεί δεν είναι αναπτυγμένη και δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για τους κατοίκους της περιοχής εκεί. Ζητούμε λοιπόν από το κράτος να βρεθούν κάποια κίνητρα για ανατροπή της τάσεως φυγής των νεαρών ζευγαριών, καθώς είναι δύσκολο για αυτούς να κατοικήσουν στην ακριτική περιοχή.

Πέραν των οικονομικών ζητημάτων, υπάρχουν και κάποια άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Αγίου Δομετίου;

Δείτε επίσης:  Διπλή νίκη στο ποδόσφαιρο για τον Δήμο Λάρνακας

Η ακριτική περιοχή του Δήμου προσελκύει αρκετούς ξένους υπηκόους λόγω των πολύ χαμηλών ενοικίων της περιοχής. Χωρίς το ζήτημα αυτό να χαρακτηρίζεται ως ρατσιστικό, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τους ξένους αυτούς υπηκόους. Είναι τόσοι πολλοί οι ξένοι στον Άγιο Δομέτιο που αξίζει να αναφερθεί ότι το 50% των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία μας είναι παιδιά ξένων υπηκόων.

Ποια θα είναι η πολιτιστική δράση του Δήμου για το καλοκαίρι;

Για το καλοκαίρι ετοιμάζουμε τις ποιητικές βραδιές οι οποίες προγραμματίζονται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Προηγουμένως, διοργανώσαμε το παιδικό φεστιβάλ και το φιλανθρωπικό δείπνο για το Πολυδύναμο Κέντρο ενώ προχωρούμε με τις υπόλοιπες πολιτιστικές μας εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο.

Ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε στους δημότες Αγίου Δομετίου;

Ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή γιατί τα δύσκολα έχουν περάσει και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μια ανάπτυξη τόσο στο Δήμο Αγίου Δομετίου όσο και γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά με τη μεταρρύθμιση η οποία προσδοκούμε να λύσει κάποια από τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

In the news
Load More