Δήμαρχος Γερίου: ‘’Δεν πρέπει να αφήνουμε την ανάπτυξη να μας προλαβαίνει’’

Δήμαρχος κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου

«Θα χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη του δήμου μας και μια καλύτερη ζωή για τους δημότες μας.»

Πρόσφατα έχετε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε ποιους τομείς θα αναπτυχθεί η συνεργασία αυτή και πότε αναμένετε να ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα έργα;

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποσκοπεί στο να αξιοποιήσουμε τις ακαδημαϊκές γνώσεις του. Προσδοκούμε να έχουμε τη στήριξη του Πανεπιστημίου Κύπρου σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον Αλμυρό ποταμό. Είναι κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους κατοίκους του Γερίου. Αν εμείς δεν καταφέρουμε να σώσουμε τον ποταμό, φοβάμαι ότι θα καταστραφεί εξαιτίας των σκουπιδιών. Είναι ένας τομέας που αν αξιοποιηθεί, θα γίνει γραμμικό πάρκο. Δεν μπορώ όμως να βάλω χρονοδιάγραμμα, γιατί αντιλαμβάνεστε είναι πολλές οι παράμετροι και πολλά τα χρήματα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που πρέπει να βρούμε για τη διεξαγωγή του έργου. Τονίζω επίσης ότι στο Γέρι παράγεται ένα είδος υπόγειου μανιταριού τρούφας, το λεγόμενα ίγνο. Ευδοκιμεί εδώ στο Γέρι, και εμείς προσδοκούμε στην παροχή υποτροφίας σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, για τη διεξαγωγή μελέτης για αυτό το είδος που ευδοκιμεί αποκλειστικά στην περιοχή μας. Και θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον συνδημότη μας Αχιλλέα Γιάλλουρο, ο οποίος έχει προσφέρει 5 χιλιάδες ευρώ για τη σχετική υποτροφία.

Ανοικτό επίσης είναι και το ενδεχόμενο ανέγερσης Καναδικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Γέρι. Έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Μετά από ενδιαφέρον του ίδου του Καναδικού Πανεπιστημίου, έχουμε εισηγηθεί τη δημιουργία του γιατί υπάρχει και ο χώρος, όπου δίπλα του μπορεί να κτισεί και μια φοιτητούπολη. Φοιτητές θα μπορούν να διαμένουν στο Γέρι ενώ παράλληλα θα υπάρχει η πιθανότητα νέων θέσεων εργασίας. Επίσης δεν είναι τυχαίο το αίτημά μας για δημιουργία ποδηλατόδρομου, ο οποίος θα ενώνει το Γέρι με την Αγλατζιά και το νοσοκομείο, που δυστυχώς γραφειοκρατικοί μεθόδοι μας καθυστερούν.

Δείτε επίσης:  Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων υπέρ της εφαρμογής του ΓεΣΥ

Έχει σχέση αυτό με το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχατε ζητήσει ως δήμος, ξεπάγωμα τριών νέεων θέσεων δημοτικού μηχανικού, δημοτικού γραμματέα και υγειονομικού λειτουργού;

Το 2011 το Γέρι πέρασε από κοινοτικό συμβούλιο σε δήμο. Δυστυχώς τρεις κορυφαίες θέσεις έμεναν παγωμένες. Είναι αυτές του δημοτικού μηχανικού, του δημοτικού ταμείου και του υγειονομικού λειτουργού. Το Γέρι είναι αναπτυσσόμενη περιοχή έτσι χρειάζεται τεχνικούς και μηχανικούς. Δυστυχώς για χρόνια το παλεύαμε. Πάντως έχουμε κάνει σειρά επαφών με το Υπουργείο Εσωτερικών και νομίζω ότι πείσαμε στο ότι πρέπει να έχουμε αυτές τις θέσεις.

«Νομίζω το Γέρι στερείται πολλών έργων τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει.»

Εκτός των όσων έχουν αναφερθεί υπάρχουν κάποια άλλοι σχεδιασμοί για το 2018 από μέρους του Δήμου;

Η ζωή προχωρά και δεν πρέπει να αφήνουμε την ανάπτυξη να μας προλαβαίνει, εμείς πρέπει να προλαβαίνουμε την ανάπτυξη. Νομίζω το Γέρι στερείται πολλών έργων τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει, όπως ποδηλατόδρομος και στέγαστρα λεωφορείων. Θα πρέπει να φωτιστεί ο δρόμος Γερίου-Νοσοκομείου και Γερίου-Αγλατζιάς, δεν πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να κάνουμε τα έργα.

Δείτε επίσης:  Δήμος Αγ. Νάπας: Θέλετε να ζωγραφίσουμε στον τοίχο σας;

Προσβλέπουμε επίσης στο πάρκο της Ζώδιας, ένα μεγάλο έργο για το οποίο εμείς έχουμε θέσει προϋπολογισμό για φέτος μισό εκατομμυρίου. Εκεί έχουμε επικαιροποιήση ένα σχέδιο, όπου θα είναι ένας πολυχώρος basketball, volleyball, ποδηλατόδρομος, πάρκο με όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου και καφετέρια. Έχουμε επίσης το Skate Park, το οποίο είναι ακόμα στο στρατολόγιο. Η νεολαία μας χρειάζεται ένα στέκι, και φιλοδοξούμε ότι αυτό θα είναι το στέκι τους, όπου θα μπορούν να περνούν το χρόνο τους δημιουργικά.

Παράλληλα παλεύουμε να απαλλοτριώσουμε κάποια κομμάτια γης στη βιοτεχνική ζώνη, έτσι ώστε οι μικρές βιοτεχνίες να εγκατασταθούν εκεί. Επιδιώκουμε επίσης τη δημιουργία ενός μικρού περιπατικού πάρκου στο δάσος Λουρκά. Έχουμε ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο Τμήμα Δασών και περιμένουμε την ανταπόκρισή του.

Το πρόσφατο συμβάν επίθεσης εναντίον σας, σας έστειλε στο νοσοκομείο. Πώς έχετε αντιδράσει στο συμβάν;

Είχα μιλήσει για τα δύο μεγάλα έργα στη Λευκωσία, το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο. Θα τολμήσω να πω ότι και των δύο τα μπάζα τους ήταν στο Γέρι (γέλια). Δεν γίνεται λοιπόν αυτό να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να θεωρείται ότι το Γέρι είναι σκουπιδοχώρος. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τα μέτρα της. Δεν γίνεται να κάνουμε παρατηρήσεις και να δεχόμαστε και επιθέσεις. Υπάρχουν αδειοδοτημένες περιοχές για τη ρίψη μπάζων. Μακάρι το επεισόδιο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση. Πάντως δεν μπορεί να μπει κανένας εμπόδιο στα έργα του δήμου μας.

In the news
post-image Κυπρος

Αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τα νέα τέλη κυκλοφορίας κατέθεσε η Κυβέρνηση

Αναθεωρημένο νομοσχέδιο που να αφαιρεί την ηλικία ως αποκλειστικό κριτήριο για την επιβολή τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα και εισάγει το κριτήριο της τεχνολογίας Euro...
post-image Κυπρος

ΠτΔ και Χρυσόστομος Β’ κατέθεσαν τον θεμέλιο λίθο του νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού

Τη βεβαιότητα του ότι νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της «Power Energy Cyprus», που θα ολοκληρωθεί το 2021, στο Βασιλικό, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας...
Load More