Δήμαρχος Γερμασόγειας: Μείζονος σημασίας η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Reading Time: 3 minutes

Η δημιουργία ενός σύγχρονου δήμου, οργανωμένου και λειτουργικού με ανθρώπινο πρόσωπο είναι το  κυρίαρχο όραμα του δημάρχου Γερμασόγιας Κυριάκου Ξιδιά.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας, μίλησε για τα σχέδια του κατά το 2019 και μεταξύ άλλων κατέθεσε τις απόψεις του για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μείζον θέμα για την Κυβέρνηση.   

Ποια η θέση σας για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις συνενώσεις δήμων;

Η μεταρρύθμιση της τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κυριότερο θέμα που απασχολεί όχι μόνο το Δήμο Γερμασόγειας αλλά όλους τους Δήμους και κοινότητες της Κύπρου. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει και αν τεθεί με τις σωστές διαδικασίες θα είναι προς όφελος όλων. Ως Δήμαρχος της Γερμασόγειας, δεν είμαι εναντίον των συνενώσεων φτάνει να γίνουν ορθολογιστικά. Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μείζονος σημασίας και θα πρέπει να εφαρμοστεί  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους νομοθέτες. Τα σχέδιά για διεύρυνση του δήμου με τη συγχώνευση κοινοτήτων της περιοχής συμπίπτουν με τη φιλοσοφία του Υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική μεταρρύθμιση. Ως γνωστόν, ο δήμος εκπόνησε μελέτη για τη δημιουργία νέου δήμου, με τη συγχώνευση των κοινοτικών συμβουλίων Ακρούντας, Φοινικαριών, Μουτταγιάκκας και Αρμενοχωρίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών άκουσε τις προτάσεις και υιοθέτησε αρκετές από αυτές στις δικές του μελέτες.

Δείτε επίσης:  Αντιπαράθεση Πυρίλλη – Καρούσου για τη μεταρρύθμιση

Καταφέρατε και εξαγοράσατε το κτίριο της ΣΠΕ, πόσο σημαντική ήταν για εσάς αυτή η κίνηση;

Μετά την εξαγορά του κτιρίου της ΣΠΕ, ο Δήμος με τις υπηρεσίες του, μπαίνει στο «σπίτι του». Είναι μεγάλη η χαρά μας γιατί το συγκεκριμένο κτίριο που είναι η περιουσία των προγόνων μας, πέρασε στα χέρια του Δήμου. Ενοποιούνται οι υπηρεσίες του Δήμου που σήμερα είναι διασκορπισμένες (πλείστα γραφεία ήταν ενοικιαζόμενα και θα απελευθερωθούν άμεσα ώστε να γίνει και εξοικονόμηση πόρων), είναι πλήρως προσβάσιμο προς τον κόσμο και ιδιαίτερα προς τους ανάπηρους κι άλλους με κινητικά προβλήματα, διαθέτει σύγχρονη τεχνολογική υποδομή. Ουσιαστικά επιλύεται με τον καλύτερο τρόπο το στεγαστικό πρόβλημα του Δήμου Γερμασόγειας σε μια εποχή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει σε νέα φάση και πρέπει να εργάζεται με τρόπο που να παρέχει στους δημότες κάθε εξυπηρέτηση μακριά από χρονοβόρες διαδικασίες και χαρτομάνι».

Πως ενισχύεται τη σχέση σας με τους δημότες σας;

Ως Δήμος, θέλουμε να έχουμε ευχαριστημένους δημότες και προσπαθούμε να το δείχνουμε εμπράκτος με έργα.  Ενισχύουμε και προωθούμε την καθαριότητα. Το Σεπτέμβριο του 2018 άρχισαν τη λειτουργία τους τα Πράσινα Σημεία, δηλαδή οι χώροι παραλαβής και διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων όπου οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν με δικά τους μέσα, τα ογκώδη τους υλικά, όπως έπιπλα, κλαδέματα, μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ. Το πλησιέστερο στη Γερμασόγεια (9χμ) είναι αυτό που βρίσκεται στο δρόμο προς Φασούλα.

Δείτε επίσης:  Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Υπουργείο Υγείας και Δήμος Γεροσκήπου

Πάρκο για Ζώα

Είμαστε στη διαδικασία κατασκευής ενός πάρκου στο Δήμο μας για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Πρόκειται για ένα πάρκο πρότυπο όπου θα υπάρχουν και όργανα γυμναστικής για τα τετράποδα όπου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να περάσουν απολαυστικές στιγμές. Με αυτή την πρωτοβουλία, σεβόμαστε τους ζωόφιλους και τους καλούμε να μας ανταποδίδουν αυτή τους την αγάπη διατηρώντας το Δήμο μας καθαρό από τα περιττώματα.

Αναπτυσσόμαστε και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας

Προχωρούμε στην κατασκευή Γραμμικού Πάρκου που θα συνδέει τον υδατοφράκτη Γερμασόγειας και την θάλασσα με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Ένα έργο προτεραιότητας που ήταν στους αρχικούς σχεδιασμούς τόσο τους δικούς μου, όσο και του δημοτικού συμβουλίου. Η κατασκευή γέφυρας στον ποταμό «Αμαθο» που θα ενώνει (προς τα ανατολικά) τον πεζόδρομο και (προς δυτικά) το Μιραμάρε, είναι ένα άλλο έργο που εντάσσεται στα πλαίσια του γενικότερου πλάνου της αναβάθμισης του πεζόδρομου, στο τμήμα που αφορά από το Crowne Plaza μέχρι το ξενοδοχείο Miramare. Η δαπάνη του θα φθάσει τα 2.5εκ. ευρώ με συνεισφορά τα δυο τρίτα από το κράτος και το υπόλοιπο από τον Δήμο.

In the news
Load More