Δήμαρχος Λύσης: Ζητούμε και δικαιούμαστε την επιστροφή μας στην ελεύθερη Λύση

Ανδρέας Καουρής

Ο Δήμαρχος Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.com.cy αναφέρεται στα πλάνα με τα οποία προχωρεί ο Δήμος, σύμφωνα πάντα με τις περιορισμένες οικονομικές του δυνατότητες, οι οποίες επηρεάζονται από αποφάσεις της Κυβέρνησης λόγω της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα εκφράζει τις δικές του απόψεις για το Κυπριακό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο προσφυγικός Δήμος Λύσης και οι άλλοι προσφυγικοί Δήμοι, επικεντρώνονται και εστιάζουν όλες τις προσπάθειές τους στο αναφαίρετο και πανανθρώπινο δικαίωμα της επιστροφής σε μια ελεύθερη Λύση και σε όλες τις Τουρκοκρατούμενες σήμερα περιοχές μας.

Ο στόχος και επιδίωξη είναι να κρατούμε άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής.

Κύριε Δήμαρχε, έχετε προχωρήσει σε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου η οποία αφορά στη μελέτη των παραδοσιακών σπιτιών στη Λύση.

Πρώτα θέλω να πω κάτι: Τιμώ και σέβομαι όλους τους προηγούμενους Δημάρχους: Γιάγκος Σουρουλλάς, Ανδρέας Ττοφιάς, Ιωνάς Παπαϊωάννου, Κωστής Κωστέας, Σίμος Παστός. Η προσφοράς τους στη Λύση υπήρξε σημαντική. Και τώρα στην απάντηση.

Και όχι μόνο. Είχαμε συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον κ. Χριστοφίδη, τον οποίο και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που έχει δείξει για τη Λύση και τον πολιτισμό μας, με σκοπό, το Πανεπιστήμιο να ενισχύσει τις προσπάθειές μας να καταγράψουμε την αρχιτεκτονική των σπιτιών της Λύσης μιας άλλης εποχής και παράλληλα να μας βοηθήσει με την ψηφιοποίηση του υλικού που έχουμε στο αρχείο μας και στη βιβλιοθήκη της Λύσης. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο σημερινός Αντιδήμαρχός μας, Κυριάκος Ανδρέου, με τη στήριξή μας, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς αυτό που άρχισε πριν μερικά χρόνια, με τη συγκέντρωση υλικού και φωτογραφιών εκατοντάδων Λυσιωτών. Ήδη έχει συγκεντρωθεί σπουδαίο αρχείο το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται και αξιοποιείται. Παράκλησή μας είναι όπως, όποιος έχει, ιδιαίτερα παλιές φωτογραφίες Λυσιωτών ή άλλο υλικό που έχει σχέση με τη Λύση να απευθυνθεί στον Κυριάκο Ανδρέου, τηλέφωνο 99682628, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο vgb@andreou.com . Προγραμματίζεται σύντομα νέα συνάντηση με τον Πρύτανη και τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου Κύπρου για την προώθηση του θέματος της ψηφιοποίησης. Είμαστε στα αρχικά στάδια, αλλά μπορώ να πω μετά βεβαιότατος ότι έχει μπει καλά ο θεμέλιος λίθος σε αυτή τη συνεργασία και οπωσδήποτε σύντομα θα έχουμε εξελίξεις με την υπογραφή σχετικού εγγράφου.

Διοργανώσατε επίσης συνάντηση με θέμα την αναστήλωση εξωκλησιών και ναών στην κατεχόμενη Λύση.

Σπεύδω να πω ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προσπαθούμε.

Είχαμε συνάντηση με τον κ. Τάκη Χατζηδημητρίου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής για Αναστήλωση Μνημείων στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές. Τον συνάντησα μαζί με τον Αντιδήμαρχό μας Κυριάκο Ανδρέου, και ανταλλάξαμε απόψεις και ζητήσαμε τη βοήθεια του όσον αφορά στην αναστήλωση εξωκλησιών και για αναγκαίες επιδορθώσεις της εκκλησίας της Παναγίας της Λύσης, η οποία μετά από τόσα χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Είναι η φθορά του χρόνου. Έχουμε στείλει επιστολή στον κ. Χατζηδημητρίου ο οποίος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και τον ευχαριστούμε, και αναμένουμε το επόμενο βήμα να προέλθει εκ μέρους του. Θα πάμε αντιπροσωπεία στη Λύση για να επισκεφθούμε την επιβλητική και περίφημη εκκλησία μας, τα εξωκλήσια μας, ώστε να σχηματίσει και η Επιτροπή μια συγκεκριμένη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα.

Δείτε επίσης:  Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο παρέδωσε η ExxonMobil στο Δήμο Λεμεσού

Στη συνάντηση παραδώσαμε στο κύριο Χατζηδημητρίου σειρά φωτογραφιών της εκκλησίας μας και των εξωκλησιών μας που απαθανάτισε ο Κυριάκος Ανδρέου, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της κατάστασης.

Τον Ιούλιο οργανώνετε εκδρομή στον αδελφοποιημένο Δήμο Κιλκίς με σκοπό την επίσκεψη στο Μουσείο Γρηγόρη Αυξεντίου και σε άλλες περιοχές. Πώς πήρατε αυτή την πρωτοβουλία;

Η εκδρομή αυτή έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιείται με στόχο να γνωρίσουν οι Λυσιώτες και όχι μόνο, το Μουσείο Αυξεντίου το οποίο έχει λειτουργήσει στο χωριό Ακρίτας. Είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο, όπου ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός υπηρέτησε φρουρός στα σύνορα με τα σημερινά Σκόπια. Εκεί έχει στηθεί ιστορικό Μουσείο με φωτογραφίες, κείμενα, αντικείμενα και αναπαραστάσεις από τη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Αυξεντίου. Έτσι συνδυάζεται η επίσκεψη στο Μουσείο, ξενάγηση από τον Κυριάκο Κοντοβούρκη (μέλος του Δημοτικού μας Συμβουλίου), όσον αφορά το περιεχόμενο και την ιστορικότητα του χώρου, μαζί με άλλες επισκέψεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Είναι αυξημένο και φέτος το ενδιαφέρον για την εκδρομή που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 – 29 Ιουλίου 2018. Στα πλαίσια της εκδρομής θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και παραμονή στο Βόλο, όπου ο χωριανός μας Παύλος Κ. Νικολέττης έχει σχεδιάσει και ανεγείρει με προσωπικά του έξοδα εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού, όπως είναι ακριβώς στη Λύση. Θα γίνουν στην παρουσία του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα και του Μητροπολίτη Μαγνησίας και των Τοπικών Αρχών , το Μύρωμα και τα Εγκαίνια. Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του χωριανού μας Παύλου. Ακόμη μια έπαλξη θύμησης και μνήμης στην προσφυγιά για τη Λύση. Τον ευχαριστούμε.

Ως Δήμαρχος ενός κατεχόμενου Δήμου, πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Κυπριακό;

Ο στόχος και επιδίωξη ενός προσφυγικού Δήμου όπως είναι η Λύση, είναι να κρατούμε άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής. Είναι καθήκον, χρέος, ευθύνη και υποχρέωση του κάθε προσφυγικού Δήμου να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Και προς την κατεύθυνση αυτή στρέφονται όλες οι προσπάθειές μας. Καρτερούμε και προσδοκούμε την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης με την οποία θα αποκαθίστανται τα πανανθρώπινα μας δικαιώματα και κυρίως θα μας επιτρέπουν να επιστρέψουμε σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, υπό συνθήκες ασφαλείας και ειρήνης. Είναι στόχος και ευθύνη ζωής για τους προσφυγικούς Δήμους η επιστροφή.

Οπωσδήποτε μας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Θέλουμε να υπάρξουν εξελίξεις. Αλλά θετικές. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, στηρίζουμε τις προσπάθειες του εκάστοτε εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση της συνέχισης των συνομιλιών, ώστε αυτή η προσδοκία μας να γίνει πραγματικότητα, χωρίς να διαγράφουμε τα πανανθρώπινα μας δικαιώματα. Ζητούμε και δικαιούμαστε όλα τα πανανθρώπινά μας δικαιώματα και την επιστροφή μας στην ελεύθερη Λύση.

Δείτε επίσης:  Ν. Νικολαΐδης: Η λύση στις έντονες βροχοπτώσεις βρίσκεται στα αντιπλημμυρικά έργα που εκκρεμούν

Τι να περιμένουμε από τον Δήμο Λύσης;

Ασφαλώς είναι πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν. Δεν θα μπω στη διαδικασία των «θα», όπως μας συνήθισαν οι Πολιτικοί μας. Προσπαθούμε να πετούμε ως εκεί που πάνε τα φτερά μας. Και αν τα καταφέρουμε ακόμη λίγο πιο ψηλά.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που ανέλαβε την 1ην Ιανουαρίου 2017,προωθεί τη δημιουργία Μουσείου Λύσης, δίπλα από τα προσωρινά γραφεία του Δήμου στη Λάρνακα, όπου θα φιλοξενούνται μέχρι την ημέρα της επιστροφής, πολλά έργα Λυσιωτών καλλιτεχνών και άλλο υλικό που θυμίζει Λύση και το οποίο πρόθυμα θα μας δώσουν. Συνεχίζουμε την προσπάθεια εντοπισμού τέτοιου υλικού. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Είναι μια απόφαση που λήφθηκε πριν από χρόνια. Ήδη συναντηθήκαμε με τον Υπεύθυνο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας κ. Ανδρέα Καρακατσάνη, τον οποίο και ευχαριστούμε, για να ζητήσουμε την συνδρομή των υπηρεσιών του, σύμφωνα και με υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Θα αξιοποιήσουμε επίσης, το σπίτι του Παύλου Λιασίδη με φωτογραφίες και άλλο υλικό ώστε, ο επισκέπτης, σε συνδιασμό και με το Πολιτστικό μας Κέντρο «Παύλος Λιασίδης», να σχηματίζει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή και το έργο του διαλεκτικού μας ποιητή.

Το ίδρυμα ΦΩΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ έχει δωρίσει πριν μερικά χρόνια στον Δήμο Λύσης την προτομή του Παύλου Λιασίδη που έχει φιλοτεχνήσει ο σπουδαίος καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρογένης. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Φώτο Φωτιάδη για τη χειρονομία του. Προγραμματίζεται τώρα η τοποθέτησή της στον χώρο που βρίσκονται το Πολιτιστικό μας Κέντρο και το σπίτι του Παύλου Λιασίδη.

Επίσης πρόσφατα ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, έχει εγκαινιάσει τη βιβλιοθήκη μας, η οποία έχει αναβαθμιστεί σε έκταση και βιβλία και έχει μετονομαστεί σε Βιβλιοθήκη «Παναγιώτης και Έλλη Μαλλή», εκφράζοντας την εκτίμηση, την αγάπη και τον σεβασμό μας προς το ζεύγος Μαλλή για το ένα σχεδόν εκατομμύριο ευρώ που έχει δωρίσει για υποτροφίες σε Λυσιώτες άπορους. Παράλληλα ο κ. Μαλλής μας έχει χαρίσει ολόκληρη τη βιβλιοθήκη του που αποτελείται από εκατοντάδες βιβλία. Και μάλιστα έχει δωρίσει και μεταβιβάσει ήδη, το σπίτι του στη Λύση και έκταση γης με την επιθυμία όπως όταν έλθει η ευλογημένη ώρα της επιστροφής, να ανεγερθεί Μουσείο – Βιβλιοθήκη και παράλληλα να οικοδομηθεί οίκος ευγηρίας για τους Λυσιώτες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αγαπητό μου Παναγιώτη και την αείμνηστη σύζυγό του Έλλη Μαλλή για τις φιλανθρωπίες τους στους Λυσιώτες.

Θα πρέπει να πω ότι έχουμε διπλασιάσει τα βιβλία της δανειστικής μας βιβλιοθήκης. Ξεπερνούν τις 4.000. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. Και συνεχώς εμπλουτίζεται η βιβλιοθήκη μας με δωρεές Λυσιωτών και άλλων συγγραφέων. Τους ευχαριστούμε. Με την ευκαιρία αυτή κάνω έκκληση όχι μόνο στους Λυσιώτες, να συνεχίσουν τις δωρεές βιβλίων.

Είναι ακόμη το φιλανθρωπικό έργο του Δήμου μας. Εδώ δεν θα προσθέσω ό,τιδήποτε άλλο. Καλώ τους Λυσιώτες να ενισχύουν τις προσπάθειές μας.

In the news
post-image Κυπρος

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών...
post-image Άρθρα - Μελέτες

Τα πρότυπα είναι το κλειδί στην εξέλιξη των έξυπνων πόλεων

Γράφει η Αγγελική Λοΐζου Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται δραματικά. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 54.5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε στα αστικά κέντρα το...
Load More