Δήμαρχος Ύψωνα: «Ευελπιστώ ότι τα επόμενα χρόνια ο Ύψωνας θα είναι το κέντρο της δυτικής Λεμεσού»

Παντελής Γεωργίου
Reading Time: 8 minutes

Ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου δίνει απαντήσεις σε ότι απασχολεί τον Δήμο του στην aftodioikisi.com.cy. Καταθέτει τις απόψεις του για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δηλώνει θερμός υποστηρικτής της. Απαριθμεί τα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης αλλά και τα προβλήματα που δυσχεράνουν το όλο έργο του ευελπιστώντας πως σε λίγα χρόνια ο Ύψωνας θα είναι το κέντρο της δυτικής Λεμεσού.

Ας κάνουμε αρχή με την στελέχωση του Δήμου. Θεωρείτε πως είναι επαρκής ή υπάρχουν αδυναμίες;

Η αλήθεια είναι πως ο Δήμος δεν έχει ούτε ένα διοικητικό λειτουργό, ούτε καν τις 4 θέσεις που προνοούνται από τον νόμο που ουσιαστικά είναι ο Δημοτικός Γραμματέας, ο Δημοτικός Ταμίας, ο Δημοτικός Μηχανικός και ο Υγειονομικός Επιθεωρητής. Ενώ οι θέσεις εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν προωθούνται από το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να γνωρίζουμε όμως τον λόγο. Υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση και στο Γέρι. Βασικά οι έξι Δήμοι που δημιουργηθήκαμε το 2012, για κάποιο λόγο προσπαθούν να μας πιέσουν έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο το κομμάτι της μεταρρύθμισης για να προσαρτηθούμε σε κάποιους άλλους Δήμους.

Πως καλύπτονται αυτά τα κενά υπηρεσιών;

Για παράδειγμα, όσες φορές ζητήσαμε από άλλους Δήμους Υγειονομικό Επιθεωρητή αδυνατούν να μας στείλουν. Έχουμε πει πως θα κινηθούμε με την αγορά υπηρεσιών για τα επόμενα δυο χρόνια για να μπορέσει να δουλέψει η υπηρεσία. Κυρίως η διαδικασία γίνεται με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα εφόσον όπως προανέφερα οι υπόλοιποι Δήμοι αδυνατούν να μας εξυπηρετήσουν.

Κατά πόσο θεωρείτε πως είναι λειτουργικό αυτό;

Δεν θα έλεγα πως είναι αρκετά λειτουργικό, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή. Μερικά πράγματα, ιδιαίτερα στο Τεχνικό Τμήμα, γίνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Αθανασίου. Αγοράζουμε επίσης υπηρεσίες για τον έλεγχο των φακέλων από τον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να μπορούμε να προχωράμε πιο γρήγορα. Φυσικά αυτό μας έχει βοηθήσει στο γεγονός ότι ο Δήμος λειτουργεί πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία. Αν είχαμε όμως ένα Δημοτικό Μηχανικό θα μπορούσε να μας βοηθήσει αφάνταστα στην υλοποίηση των έργων. Στην παρούσα φάση λόγω του γεγονότος πως είμαι πολιτικός μηχανικός, αυτά τα αναλαμβάνω εγώ. Η δική μου κατάρτιση ουσιαστικά βοήθησε την καθημερινή λειτουργία του Δήμου.

Όσον αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ποια η θέση σας;

Μόλις εγκριθεί η νομοθεσία για την μεταρρύθμιση της ΤΑ, η οποία υπολογίζεται στα μέσα προς τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, θα δίνει την δυνατότητα στους Δήμους να λειτουργήσουν πολύ πιο εύρυθμα. Στην περίπτωση του σεναρίου όπου ο Δήμος Ύψωνα συνενώνεται με τις 7 κοινότητες της δυτικής Λεμεσού θα γίνουν 26 νέες προσλήψεις με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενός ποσού περίπου της τάξης του μισού εκ. με την κατάσταση ως έχει σήμερα. Δηλώνω φανατικός υποστηρικτής της μεταρρύθμισης γιατί ο όλος σχεδιασμός έχει αρχικά ξεκινήσει από δυο άτομα, εμένα και τον δήμαρχο της Γερμασόγειας. Ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος Δήμου σε πιλοτικό στάδιο που προνοούσε την συνένωση Δήμων και κοινοτήτων. Η πρότασή μας είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2018 στο Υπουργείο Εσωτερικό. Ο Υπουργός βλέποντας αρκετά καλά σημεία στην πρόταση μας αποφάσισε να ξανά προσπαθήσει και να προχωρήσει την μεταρρύθμιση σε παγκύπρια κλίμακα.

Πολλοί με ρωτάνε αν θα ενωθούμε με τα Πολεμίδια και αν υπάρχει φόβος να μας απορροφήσουν. Η απάντησή μου είναι σαφέστατα και όχι, αφού τα Πολεμίδια είναι πολύ μικρότερη από εμάς ως επικράτεια. Ο Ύψωνας είναι ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος Δήμος της Κύπρου.

Έρχονται περίπου 500 νέοι κάτοικοι το χρόνο για ιδιοκατοίκηση. Αυτό σημαίνει πως σε λίγα χρόνια, επειδή στις εκλογές ουσιαστικά οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται με τον εκλογικό κατάλογο ανά πενταετία, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στον Ύψωνα θα φτάσει τον αριθμό των Πολεμιδιών. Προσωπικά όμως δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής αυτού του σεναρίου αφού το δικό μας πλάνο ανάπτυξης δεν συνάδει με αυτό των Πολεμιδιών που εκ των πραγμάτων είναι αστικός Δήμος ενώ ο Ύψωνας είναι αγροβιομηχανικός.

Έχετε αναφέρει πως ο Δήμος σας είναι ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος. Από πού φαίνεται αυτό;

Αυτό φαίνεται από τις άδειες οικοδομής και από την αύξηση του πληθυσμού. Ο Ύψωνας σήμερα εκδίδει τις περισσότερες άδειες οικοδομής από όλους τους Δήμους της Λεμεσού και κτίζονται περίπου 250 νέες οικίες ανά έτος και είναι όλες πουλημένες.
Ακολούθησε κάποια στρατηγική ο Δήμος για να επιτευχθεί η προσέλκυση κόσμου;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε πλάνο ανάπτυξης. Ο Ύψωνας φάνηκε τυχερός γιατί είχε αρκετή γη σε λογικές τιμές. Λόγω της κρίσης που ακολούθησε το 2013 οι τιμές παρέμειναν χαμηλά. Η πρώτη επιλογή των νεαρών ζευγαριών για να αναζητήσουν τεμάχια για ιδιοκατοίκηση είναι ο Ύψωνας. Είναι ένας Δήμος που έχει εύκολη πρόσβαση προς τον αυτοκινητόδρομο με τρείς εισόδους, τρείς εξόδους και μπορεί κάποιος να κινηθεί πολύ εύκολα εντός του Δήμου. Είναι ο ιδανικός Δήμος για να κατοικήσει κάποιο νεαρό ζευγάρι.

Δείτε επίσης:  Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης σε Δήμους

Ο Δήμος είναι έτοιμος να δεχθεί αυτήν την ανάπτυξη;

Όσον αφορά τις υποδομές θα έλεγα ότι τρέχουμε να σχεδιάσουμε για να προλάβουμε την ανάπτυξη. Κύριες οδικές αρτηρίες οι οποίες θα έπρεπε να ήταν έτοιμες, ειδικά στους εμπορικούς άξονες δεν είναι έτοιμες. Στην Λεωφόρο Αγίου Γεωργίου που είναι ένας δρόμος που ενώνει τον Ύψωνα με το Κολόσσι δεν υπάρχει ούτε καν ρυθμιστικό σχέδιο. Υπάρχουν περιοχές όπως η Υψούπολη που είναι έτοιμες. Έχει καινούργια οδικά δίκτυα, πεζοδρόμια. Αυτό που εκκρεμεί είναι να αλλαχθούν τα δίκτυα υδατοπρομήθειας. Το ίδιο ισχύει και για τον Άγιο Συλά. Παρόλα αυτά θεωρώ πως είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Όσον αφορά τις σχολικές εγκαταστάσεις δεν είμαστε έτοιμοι γιατί ακόμη ούτε το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι έτοιμο. Ενώ ζητούμε επιτακτικά την δημιουργία δεύτερου γυμνασίου, 4ου δημοτικού, 3ουνηπιαγωγείου, δεν βρίσκουμε απαντήσεις που να μας ικανοποιούν. Ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία υπάρχει σοβαρή έλλειψη. Έχουμε δυο δημόσια νηπιαγωγεία και έχουν περισσότερα άτομα από όσα πρέπει. Θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχαμε τρία και να προχωρούσαμε για τέταρτο.

Ποια αναπτυξιακά έργα είναι σε τροχιά υλοποίησης;

Αρχικά να πούμε πως ξεκίνησε η Λεωφόρος Μακαρίου, ένα έργο που το περιμέναμε εδώ και 25 -30 χρόνια. Τώρα τρέχουμε τις διαδικασίες για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της Μακαρίου η οποία αρχίζει από την συμβολή της οδού Φώτη Πίτα μέχρι τον αυτοκινητόδρομο και περιλαμβάνει και την οδό Ηλία Βενέζη. Το έργο προνοεί την ταυτόχρονη κατασκευή αυτοκινητογέφυρας για να μπορέσει να αναπτυχτεί οικιστικά και η περιοχή των Πραστειών, μια περιοχή που είναι σήμερα περίκλειστη και δεν έχει καθόλου οδικά δίκτυα κατασκευασμένα.

Αυτό θα βοηθήσει αρκετές οικογένειες γιατί είναι μια μεγάλη περιοχή που για χρόνια ήταν κλειστή και αρκετοί ιδιοκτήτες ήταν εγκλωβισμένοι. Έτσι πριν το τέλος αυτής της θητείας στοχεύουμε να δώσουμε έναν αέρα ανάπτυξης και στον δυτικό Ύψωνα. Εκτός από αυτά έχουμε τελειώσει με το ρυθμιστικό σχέδιο της Κανάουρου, που ενώνει τον Ύψωνα με την Λεμεσό και είναι η συνέχεια της Μακεδονίας.

Στα τέλη του έτους αναμένεται να προκηρυχθούν τα κατασκευαστικά έργα του συγκεκριμένου δρόμου. Είναι ένα έργο της τάξης των €11 εκ., εντός του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση, και εντός του 2022 η δεύτερη φάση. Ετοιμάζεται επίσης το δημοτικό γήπεδο του Ύψωνα, για το οποίο καταθέσαμε για έκδοση πολεοδομικής άδειας τον Μάρτιο. Η έναρξη των έργων αναμένεται εντός Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και το κόστος θα ανέλθει περίπου στο €1,8 εκ.. Επίσης εντός της εβδομάδας θα κατακυρωθεί η προσφορά για κατασκευή του πάρκου «Ιάκωβου Κατσουνωτού» στην περιοχή της Κλαδερής αξίας €380 χιλιάδων.

Η δράση του Δήμου σε ότι αφορά τα πολιτιστικά;

Έχουμε δώσει αρκετή βαρύτητα στα πολιτιστικά. Θεωρώ ότι αν δεν αναδείξεις πολιτισμό δεν θα προσελκύσεις ούτε κόσμο, ούτε θα κάνεις τον δημότη σου ενεργό πολίτη. Ήταν κάτι που ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Ο κόσμος διψούσε για το πολιτιστικό κομμάτι στο Δήμο γιατί ήταν κάτι που έλειπε. Η αλήθεια είναι πως ο Ύψωνας εντάχθηκε επιτέλους στον πολιτιστικό χάρτη μαζί με τους υπόλοιπους Δήμους της Λεμεσού. Πλέον κάνουμε δράσεις που δεν γίνονταν ποτέ στην περιοχή π.χ η εκδήλωση για τον κατακλυσμό. Κανείς δεν πίστευε πως ένας μη παραλιακός Δήμος θα έκανε κάτι τέτοιο. Επίσης κάναμε το πρώτο χορωδιακό φεστιβάλ επαρχιακά και φέτος θα καλέσουμε χορωδίες από όλες τις Επαρχίες. Στόχος μας είναι στο μέλλον να προσελκύουμε χορωδίες από το εξωτερικό αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την περιοχή μας. Ο Μάριος Τόκας έχει καταγωγή από τον Ύψωνα οπότε είναι σημαντικό για εμάς να αναδείξουμε το κομμάτι της μουσικής. Μέσω του νεοσύστατου Συμβουλίου Νεολαίας δημιουργήσαμε τον διαγωνισμό Graffiti, ενημερωτικές διαλέξεις στα σχολεία, παιδικό κινηματογράφο κ.α.

Έχετε επενδύσει και στα κοινωνικά θέματα;

Κάνουμε ενημερωτικές διαλέξεις σε θέματα υγείας, και σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα. Εκτός από αυτά, μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου, κοινωνική λειτουργός επισκέπτεται σπίτια που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οικογενειακή βία, ναρκωτικά, αλκοολισμό κ.α. Αυτή την περίοδο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε υποδομές για την δημιουργία κοινωνικού ιατρείου στον πυρήνα. Έχουμε προωθήσει την διαδικασία αδειοδότησης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών με κύριο μέλημα μας να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους μας. Στα πλάνα του Δήμου είναι να στέλνονται και νοσοκόμοι στα σπίτια που το έχουν ανάγκη και που δυσκολεύονται με την μετακίνηση τους. Επίσης, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου δημιουργήσαμε, σε σχέση με τις φορολογίες σκυβάλων, κατηγορίες για ευάλωτες ομάδες και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από μονογονιούς, λήπτες ΕΕΕ, άτομα με αναπηρίες, τρίτεκνους κα..

Δείτε επίσης:  Μουσιούττας: Η μεταρρύθμιση της ΤΑ να εξυπηρετεί τους πολίτες

Όσον αφορά το περιβάλλον τι έχετε πράξει;

Ως πρώτη ολοκληρωμένη δράση θα σημείωνα την αντικατάσταση όλου του οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED. Τελειώσαμε την εγκατάσταση στις 15 Μαρτίου 2019 οπότε τα οικονομικά αποτελέσματα θα φανούν εντός του επόμενου διμήνου. Αναμένεται μια εξοικονόμηση ρεύματος κοντά στo 62% και εξοικονόμηση σε χρήματα πέραν των €100 χιλιάδων ετησίως. Πρόσφατα συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Στροβόλου και τον δήμαρχο Τρικάλων σε συνέδριο που είχε διοργανώσει το Υπουργείο Μεταφορών για την Κυκλική Οικονομία και τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα. Μετά από το συνέδριο είχαμε οι τρεις μας συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου Στροβόλου με την Επίτροπο Περιβάλλοντος όπου αποφασίστηκε όπως οι Δήμοι μας και ακόμη ένας Δήμος της Ελλάδας υιοθετήσουμε το ISO 37101.

Πρέπει να ασχοληθούμε με τους 16 πυλώνες που ενσωματώνει το συγκεκριμένο ISO αλλά πρώτιστα πρέπει να αξιολογήσουμε που ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα σε κάθε πυλώνα. Το ISO 37101 ουσιαστικά θα καθορίσει το Δήμο ως πράσινο και αειφόρο Δήμο. Θα είναι οι πρώτοι πράσινοι Δήμοι της Ελλάδας και της Κύπρου. Η συνεργασία μας με την Επίτροπο Περιβάλλοντος ξεκίνησε με την ανακύκλωση οικιακών φαρμάκων στον Ύψωνα. Ήμασταν ο πρώτος Δήμος που ξεκίνησε δική του ανακύκλωση οικιακών φαρμάκων.

Έχουμε τον πιο ψηλό δείκτη συλλογής ανακυκλώσιμων φαρμάκων στη Κύπρο. Στο Δήμο επίσης ξεκινήσαμε το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης Ecofy κάτι που δεν υπάρχει στην Κύπρο. Με αυτό το πρόγραμμα όσο κάποιος ανακυκλώνει περισσότερο, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση έχει στα οικιακά σκύβαλα.

Με τα συμφραζόμενα διακρίνουμε μια πολύ καλή σχέση με τον Δήμο Τρικάλων, πως προέκυψε;

Αυτή η σχέση ξεκίνησε μέσα από ένα δυσάρεστο γεγονός για μένα. Στα Τρίκαλα έχασα την μητέρα και την αδελφή μου σε τροχαίο το 2001.

Οι συχνές μου επισκέψεις λόγο του γεγονότος αυτού με έφεραν σε επαφή με τον δήμαρχο Τρικάλων. Με αυτόν τον άνθρωπο είχαμε απίστευτη χημεία από την πρώτη μέρα. Του πρότεινα να κάνουμε αδελφοποίηση και συμφωνήθηκε μετά από αποφάσεις των συμβουλίων μας να γίνει τον Ιούνιο του 2018. Έχουμε και οι δυο μας καλή σχέση με την τεχνολογία. Άρχισα και έβλεπα τις καλές πρακτικές των Τρικάλων και τώρα παίρνουμε μερικές από αυτές τις πρακτικές και προσπαθούμε να τις εφαρμόσουμε στον Ύψωνα.

Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε να βλέπουμε την δυνατότητα κοινής συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Ένα από τα προγράμματα περιλαμβάνει την δημιουργία δικτύου αυτόνομων φωτοβολταϊκών σταθμών φόρτισης και την αντικατάσταση του μέρος του υφιστάμενου στόλου αυτοκινήτων της υπηρεσίας με ηλεκτρικά. Βλέποντας τις καλές πρακτικές στην τεχνολογική ανάπτυξη των Τρικάλων προχωρήσαμε και εμείς με την δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά, το e-psonas, που δίνει την δυνατότητα στον δημότη να μαθαίνει άμεσα ότι θέλει να ανακοινώσει ο Δήμος, να υποβάλει τυχόν προβλήματα και παράπονα και να παρακολουθεί την εξέλιξη τους μέχρι την οριστική επίλυση τους καθώς επίσης και να κάνει ηλεκτρονικά τις πληρωμές του.

Επιπλέον προσθέσαμε στην εφαρμογή όλα τα σημεία ανακύκλωσης στο δήμο, τα σημεία ενδιαφέροντος και το επόμενο βήμα είναι να εντάξουμε τις έξυπνες στάσεις λεωφορείων που θα αρχίσουν να τοποθετούνται στα τέλη του έτους.

Ποιο είναι το όραμα σας για τον Δήμο του Ύψωνα;

Πρώτιστος στόχος για εμένα είναι να λειτουργώ εντός των αρχών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που ετοιμάζεται τώρα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις υποδομές για μια καλύτερη, πιο υγιή και φιλική πόλη.

Στις 9 Ιουνίου θα έχει πλέον οριστικοποιηθεί το σχέδιο και θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές. Ταυτόχρονα, είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών έτσι ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα τον σχεδιασμό για υλοποίηση των έργων που αναμένονται.

Ένα από τα κυριότερα έργα που περιλαμβάνεται σε αυτό τον σχεδιασμό, είναι η ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα του Δήμου στον οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο εμπορικό κέντρο εντός του Υψωνα, το λεγόμενο ΟpenΜall, έτσι ώστε να μειώσουμε τις μετακινήσεις των πολιτών από και προς τη Λεμεσό. Αυτός είναι και ο κυρίως στόχος του πολυκεντρικού συστήματος στο οποίο θα μας κατευθύνει το ΣΒΑΚ.

Ταυτόχρονα μιλάμε για την δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου το οποίο είναι πέραν των 7 km. Θα ξεκινά από τον Ύψωνα και θα τελειώνει στο φράγμα του Κούρη. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη βιομηχανία και να δημιουργηθεί ένα κέντρο έρευνας που να συνδέει την τοπική κοινωνία με την βιομηχανία.

Ευελπιστώ ότι στα επόμενα χρονιά ο Ύψωνας θα είναι το κέντρο της δυτικής Λεμεσού σε ότι αφορά την τεχνολογία, την καινοτομία και την ποιότητα ζωής.

In the news
Load More