Δήμοι: Μεταρρύθμιση είναι η λύση

Χρίστος Πελεκάνος
Reading Time: 3 minutes

Γράφει ο Χρίστος Πελεκάνος

Με τα όσα ακούγονται για την αναγκαιότητα μιας μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με αφορμή την τελευταία απεργία στα Συνεργεία αποκομιδής σκυβάλων του Δήμου Στροβόλου, την διαφορά που προέκυψε από την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου για αγορά υπηρεσιών, θα πρέπει να τεθεί το θέμα στη σωστή του διάσταση έτσι ώστε να έχουν οι πολίτες μια ολοκληρωμένη άποψη.

Πηγαίνουμε 5 χρόνια πίσω για να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή, για να καταλάβουμε ότι η λύση στα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύνολο και όχι σε ένα κομμάτι των υπηρεσιών.

Το 2013 ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος έθεσε την ανάγκη για μεταρρύθμιση της Τ. Αυτοδιοίκησης. Για τον σκοπό αυτό κάλεσε εμπειρογνώμονες από το Ην. Βασίλειο για να ετοιμάσουν μελέτη.

Το ίδιο έπραξαν η Εν. Δήμων και ο Σύνδεσμος Δημοτικών Γραμματέων Κύπρου.
Κοινό χαρακτηριστικό των 3 μελετών ήταν η αναγκαιότητα για μείωση του αριθμού των Δήμων, κάτι στο οποίο συμφωνεί και το συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΟΗΟ ΣΕΚ άλλωστε πραγματοποίησε συσκέψεις στελεχών και ημερίδες για να αναλύσει τις θέσεις της.

Οι 3 άξονες που εστιάζει η ΟΗΟ-ΣΕΚ είναι
1. Συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, μέσα από Διαδημοτικές συνεργασίες και μείωση των Δήμων.
2. Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και ωφελημάτων του προσωπικού, με ρυθμισμένες μορφές απασχόλησης.
3. Η οποιαδήποτε μορφή μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Δείτε επίσης:  Δήμοι - Ημερολόγιο Κυριακής

Στην βάση αυτή οι 10 Δήμοι της Μείζονος Λευκωσίας προχώρησαν με μελέτη για κοινή υπηρεσία αποκομιδής σκυβάλων. Τα αποτελέσματα έδειξαν αυτό που υποστήριζα με και εξακολουθούμε να θέτουμε ως θέση, ότι η κοινή Υπηρεσία θα επιφέρει οικονομίες κλιμάκων σε ανθρώπινους (λιγότερο προσωπικό), υλικούς (λιγότερα αυτοκίνητα, κτίρια) και οικονομικούς πόρους (εξοικονομήσεις από καύσιμα, βλάβες κ.α).

Οι Δήμοι δεν έχουν όμως προχωρήσει με την υλοποίηση της και αντί αυτού επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, βρίσκουν την εύκολη λύση για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν κρυβόμαστε, ούτε μεταθέτουμε τις ευθύνες σε άλλους, προβλήματα υπάρχουν, αλλά με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούν να λυθούν για να μπορέσουμε να παρέχουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους Δημότες.
Καλούμε την Κυβέρνηση να εξετάσει την οικονομική στήριξη των Δήμων για ανανέωση του γερασμένου στόλου οχημάτων (είναι λογικό να αυξάνονται τα έξοδα οταν τα οχήματα έχουν ηλικία μεταξύ 15-20 χρόνια).

Σωστά η Κυβέρνηση έκλεισε τις χωματερές και αρχίζει την λειτουργία μονάδων διαχείρισης οικιακών αποβλήτων, την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά και να καλύψει το επιπροσθετο κόστος που προκύπτει για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και 5 χρόνια η κρατική χορηγία προς τους Δήμους έχει μειωθεί κατά 40%. Αυτό σε συνδυασμό με την μείωση των εσόδων (αύξηση σε ανείσπρακτους φόρους λόγω της οικονομικής κρίσης), έχει οδηγήσει αριθμό Δήμων σε δεινή οικονομική θέση.

Δείτε επίσης:  Έπεσαν οι υπογραφές για νέους λαμπτήρες LED στο Δήμο Λάρνακας

Μερίδιο ευθύνης όμως έχει και η Βουλή που εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα. Αναμένουμε ότι τον Σεπτέμβριο με την έναρξη των εργασιών της, η μεταρρύθμιση της Τοπ. Αυτοδιοίκησης θα είναι στις προτεραιότητες της Επ. Εσωτερικών και θα ξεκινήσει η συζήτηση με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από μια αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές σκοπιμότητες.

Ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός και δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπ. Αυτοδιοίκησης.

Πάντοτε μέσα από ρυθμισμένες μορφές απασχόλησης, με αξιοπρεπείς και ασφαλείς θέσεις εργασίας.

Δεν επιζητούμε επιστροφή στο παρελθόν με ωράρια 12 και 16 ωρών εργασίας ημερησίως, για 900 ευρώ, χωρίς καν Ιατρό φαρμακευτική κάλυψη και μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Με την ευκαιρία καλούμε τα αρμόδια τμήματα του Υπ. Εργασίας να προχωρήσουν άμεσα με έλεγχο των ιδιωτικών συνεργείων αποκομιδής σκυβάλων γιατί οι συνθήκες που περιγράψαμε πιο πάνω δεν μας τιμούν ως κράτος.

Άλλωστε όλοι (κράτος, Δήμοι και εργαζόμενοι) θέλουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να το κάνουμε πράξη, συμβάλλοντας εποικοδομητικά και υπεύθυνα στην επίτευξη του στόχου μέσα από τις εισηγήσεις που έχουμε καταθέσει και που μόνο γνώμονα έχουν την παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο Χρίστος Πελεκάνος είναι μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας ΣΕΚ & Γραμματέας Σωματείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

In the news
Load More