Δήμος Δερύνειας: Λιγότερα πλαστικά καλαμάκια

καλαμάκια
Reading Time: 2 minutes

Πρωτοβουλία για λιγότερη χρήση του πλαστικού καλαμακίου αναλαμβάνει ο δήμος Δερύνειας, στοχεύοντας στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και ειδικότερα των θαλασσών, όπου καταλήγει μεγάλη ποσότητα πλαστικών μιας χρήσης.

Υπό τον τίτλο «Η Δερύνεια βάζει τέλος στο πλαστικό καλαμάκι», ο Δήμος υιοθετεί τη δράση της Επιτροπής Εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας» Λάρνακας, η οποία αποφάσισε, να προμηθεύσει δωρεάν τον κάθε μαθητή που φοιτά σε σχολείο του Δήμου, με καλαμάκι πολλαπλής χρήσης.

Στόχος της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνεται είναι όπως ο Δήμος Δερύνειας καταστεί ο πρώτος της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και από τους πρώτους παγκύπρια που λαμβάνει μέτρα μείωσης της χρήσης του πλαστικού καλαμακίου.

Δείτε επίσης:  Ο Δ. Δερύνειας προχωρά σε σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας

Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Δερύνειας αναφέρει ότι η συνεργασία με την Επιτροπή Εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας» στοχεύει συνάμα, στην προώθηση των ακόλουθων στόχων:

-στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την περιβαλλοντική ρύπανση

-στην ανάδειξη της εθελοντικής δράσης από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες

-να αποτελέσει έμπνευση για παρόμοιες δράσεις και στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των οργανωμένων συνόλων του Δήμου.

Ο δήμος Δερύνειας ακολουθεί το παράδειγμα του δήμου Λάρνακας ο οποίος, επίσης σε συνεργασία με την Επιτροπή Εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας», από πέρσι το φθινόπωρο υιοθέτησε τη δράση για μείωση του πλαστικού. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται στη Λάρνακα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εν λόγω δράση και αντικατάστασης του πλαστικού με αντικείμενα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Η εκστρατεία συνεχίζεται και θα λήξει τέλος του 2020.

Δείτε επίσης:  Σε Λεωφόρο Γλ. Κληρίδη μετονομάστηκε η Λεωφόρος Ακαδημίας

Υπενθυμίζεται ότι οι δράσεις για λιγότερη χρήση του πλαστικού απορρέουν από πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ενέκρινε μέτρα απαγόρευσης των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως καλαμάκια, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα.

Ενδεικτικό του μεγέθους της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλείται είναι το γεγονός ότι τα πλαστικά καλαμάκια συμπεριλαμβάνονται στα 10 κορυφαία απόβλητα των παραλιών και κάθε χρόνο εκατομμύρια θαλάσσια πουλιά και γενικότερα θαλάσσια ζωή, πεθαίνουν από την κατανάλωση πλαστικού.
Αντωνία Λαμπράκη

In the news
Load More