ΔΕΟΚ: Απαράδεκτες συνθήκες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Reading Time: 2 minutes

Τη δυσαρέσκεια της για τις απαράδεκτες συνθήκες και όρους απασχόλησης που επιβάλλονται στους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, εκφράζει η ΔΕΟΚ.

Σε σημερινή ανακοίνωση, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι γίνεται καθημερινά δέκτης καταγγελιών από εργαζόμενους και εργαζόμενες για τις απαράδεκτες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ξενοδόχοι για να συμπιέσουν περισσότερο τους μισθούς και τα ωφελήματα τους και προσθέτει ότι η νομική ρύθμιση όρων απασχόλησης που επιτεύχθηκε στον κλάδο όπως οι αργίες, τα ωράρια εργασίας και το Ταμείο Προνοίας ελάχιστη πρακτική αξία έχουν για τους εργαζόμενους, εφόσον οι εργοδότες μετέρχονται όλες τις μεθόδους και τα μέσα προκειμένου να διατηρούν τους μισθούς στα ίδια επίπεδα με περισσότερες ώρες εργασίας.

«Οι συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται στο προσωπικό για να αντεπεξέλθει στις υπερβολικές απαιτήσεις των εργοδοτών έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, όπως αυτά καταγράφονται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας», προσθέτει.

Δείτε επίσης:  Επί ποδός 2.000 αστυνομικοί για την ομαλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών

Επιπλέον, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «είναι απαράδεκτο σε ένα από τους δυναμικότερους και ραγδαία εξελισσόμενους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία, να παρατηρούνται φαινόμενα που θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα».

Προσθέτει ότι αποτελεί θλιβερή διαπίστωση το γεγονός ότι η συλλογική σύμβαση στον κλάδο των ξενοδοχείων καλύπτει σήμερα μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων της τάξης του 30%.

Αναφέρει επίσης ότι η εργοδότηση χιλιάδων Ευρωπαίων εργαζομένων με προσωπικά συμβόλαια που περιλαμβάνουν υποδεέστερους όρους εργασίας είχε σαν αποτέλεσμα την απορύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Δείτε επίσης:  Ο ΠτΔ δέχθηκε την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ

Επίσης, η ΔΕΟΚ θεωρεί απαράδεκτη την επικράτηση των προσωπικών συμβολαίων έναντι της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου και ζητεί από την Υπουργό Εργασίας να πάρει πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος με στόχο την προώθηση νομοθεσίας που θα καθιστά την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων υποχρεωτική και καθολική.

Αναφέρει επίσης ότι επιβάλλεται άμεσα η νομική κατοχύρωση των μισθολογικών κλιμάκων όπως αυτές συμφωνούνται στις συλλογικές συμβάσεις, η κατοχύρωση του 13ου μισθού και η καθολική καταβολή του ταμείου προνοίας μετά τη συμπλήρωση 6 μηνών υπηρεσίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Τέλος, η ΔΕΟΚ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα ώστε «ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των χιλιάδων εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία».

In the news
Load More