Διάταγμα για προστασία των θαλασσινών σπηλιών της Πέγειας μετά τη γέννηση της «Αφροδίτης»

Reading Time: 1 minute

Με την έκδοση διατάγματος του Υπ. Γεωργίας Κώστα Καδή, το Υπουργείο ανακοινώνει την εγκαθίδρυση της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής «Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας», η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Το Διάταγμα στοχεύει στη δημιουργία μιας Ζώνης Απόλυτης Προστασίας (Πυρήνας) όπου απαγορεύεται η αλιεία με οποιοδήποτε τρόπο καθώς και η διέλευση και αγκυροβόληση σκαφών. Τα ίδια θα ισχύουν και στην Ουδέτερη Ζώνη, πλην των σκαφών αυτών που κατέχουν επαγγελματική άδεια αλιείας μικρών σκαφών.Το εν λόγω Διάταγμα αποτελεί ένα από μια σειρά μέτρων προς επίτευξη του στόχου της προστασίας και σωστής διαχείρισης της βιοποικιλότητας της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας.

Δείτε επίσης:  Εκτέλεση έργων στους Δήμους Στροβόλου και Έγκωμης - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, δημοσιεύσαμε τη γέννηση της «Αφροδίτης» της 14ης φώκιας που γεννήθηκε στην πανέμορφή θάλασσα του Ακάμα.

Σε δηλώσεις του, ο  Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, υπογράμμισε ότι η ανάγκη για την έκδοση του εν λόγω Διατάγματος προέκυψε αφενός από το ότι έχει εξακριβωθεί πως η Μεσογειακή Φώκια χρησιμοποιεί τα θαλάσσια σπήλαια της περιοχής και αφετέρου από την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας της περιοχής από διάφορες θαλάσσιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. «Η συμμετοχή και η στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την περίπτωση, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία και τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της περιοχής. Έχει αποδειχτεί ότι οι προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας που συγκεντρώνουν την αποδοχή και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών έχουν καλύτερες προοπτικές επιτυχίας», επεσήμανε.

Δείτε επίσης:  Δήμοι - Ημερολόγιο Κυριακής
In the news
Load More