Δύο πράγματα δεν θέλουν οι Τ/κ, να γίνουν μειονότητα ή ο 82ος νομός της Τουρκίας, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί

Reading Time: 4 minutes
Δύο πράγματα δεν θέλουν οι Τ/κ, να γίνουν μειονότητα ή ο 82ος νομός της Τουρκίας, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας «θα ζήσουμε είτε ισάξια κάτω από την ίδια δομή είτε κάτω από δύο χωριστές δομές».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλούσε σε συνάντηση με εκπροσώπους τ/κ οργανώσεων στο Λονδίνο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη συνοικία Wood Green όπου διαμένουν οι περισσότεροι Τ/κ που ζουν στην βρετανική πρωτεύουσα. Ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε επίσης ότι το Κυπριακό σήμερα είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι ήταν το 2004. Τότε, είπε, οι Τ/κ είπαν κατά 65% ναι και οι Ε/κ κατά 75% όχι. «Είναι αντικείμενο συζήτησης εάν σε μας σήμερα η ψήφος του ναι είναι ακόμα 65%. Το λέμε με ειλικρίνεια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ γι’ αυτό».

Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ειλικρινής όσον αφορά τον στόχο της λύσης, υποστήριξε ότι επειδή η τ/κ πλευρά πίεσε συζητήθηκαν τα θέματα εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις και έγινε για πρώτη φορά μια πενταμερής σύνοδο για το Κυπριακό.

Ο βασικός στόχος της ε/κ πλευράς, συνέχισε, ήταν να κόψουν όλους τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. «Αυτό δεν είναι δυνατόν. Το εξηγήσαμε. Και άλλοι προσπάθησαν να το εξηγήσουν». Δεν είναι ρεαλιστικό να ονειρεύονται ότι θα αποτραβηχτεί η Τουρκία από τα πάντα από την Κύπρο, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι είναι ωστόσο «εφικτό να υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας – Κύπρου σε ένα λογικό επίπεδο. Κι εμείς αυτό προτείναμε. Το είδαν όλοι όσοι ήταν στο τραπέζι αυτό. Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία συμπεριφέρθηκε λογικά, ρεαλιστικά. Ωστόσο η μαξιμαλιστική προσέγγιση ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ δεν έδωσε ευκαιρία σε μια συμφωνία».

Κατά τον Τ/κ ηγέτη, ούτε η ΕΕ, ούτε τα ΗΕ, ούτε η Βρετανία κατηγόρησαν την «ΤΔΒΚ» – όπως είπε – για το ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα. «Ήταν ξεκάθαρο ποιος εμπόδισε την λύση. Αλλά στις εκθέσεις που βγήκαν μετά αυτή η πραγματικότητα δεν καταγράφηκε». Επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι ο διαμοιρασμός της ευθύνης εξίσου, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι αδικία για την τ/κ πλευρά.

Δείτε επίσης:  Χ. Γεωργιάδης: Θετική η διπλή πράξη δανεισμού

Όλοι σήμερα συζητούν τι θα γίνει στο μέλλον και αυτό – ανέφερε – συζήτησε ο ίδιος στη συνάντηση που είχε χθες με τους Βρετανούς Βουλευτές. «Υπήρξαν ερωτήσεις όπως ‘μπορείτε να πείτε κάτι ελπιδοφόρο κ. Ακιντζί; Τους είπα και εγώ ότι υπάρχει μια πολύ ωραία παροιμία, ‘η ελπίδα πεθαίνει τελευταία’. Αλλά για να μην πεθάνει πρέπει και ο άνθρωπος να κάνει κάτι. Πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι του αναλογεί».

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά για τον διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τ/κ, λόγω του ότι από το 1963 οι Ε/κ διοικούν μόνοι τους την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό είναι το ένα μέρος της σημερινής εικόνας κατά τον Τ/κ ηγέτη αφού και στην «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, δημιουργήθηκε ένα στάτους κβο με έννοια να μην χαθεί το έδαφος που απέκτησαν μετά το 1974. Ο ίδιος, είπε ο κ. Ακιντζί, με πολιτικό ρίσκο έκανε κάποια βήματα στο εδαφικό και αποδέχθηκε το 29,2%.

Οι διαπραγματεύσεις από τούδε και στο εξής πρέπει να επικεντρώνονται σε ένα αποτέλεσμα, να έχουν περιορισμένο χρόνο και να είναι υπό την μορφή πακέτου δήλωσε ο Ακιντζί στους απόδημους Τ/κ προσθέτοντας ότι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκούν χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι παράμετροι των ΗΕ έχουν πεθάνει και τις πετάμε στο καλάθι των αχρήστων, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης – σημειώνοντας ότι στο λεκτικό Γκουτέρες έχει μπει και η εκ περιτροπής προεδρία – για να προσθέσει ότι το πρόβλημα δεν είναι στις παραμέτρους του ΟΗΕ αλλά η νοοτροπία των Ε/κ «που δεν πιστεύουν, δεν εφαρμόζουν και δεν κάνουν αυτό που πρέπει ανάλογα με αυτές (τις παραμέτρους)».

Στην αναφορά του για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας της ε/κ πλευράς, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα πρέπει η ε/κ ηγεσία «να πει στο λαό της ότι ένας Τ/κ θα γίνει Πρόεδρος μίας ομοσπονδιακής Κύπρου, εάν υπάρξει λύση». Όμως, συμπλήρωσε, «δεν τους έχουμε ακούσει να το λένε αυτό ακόμα», σχολιάζοντας ότι οι Ε/κ έχουν δυσκολία στο διαμοιρασμό εξουσίας. Μια λύση δεν θα έρθει εν μία νυκτί, αλλά «σταδιακά και θα πάρει χρόνο», ανέφερε.

Δείτε επίσης:  Αποφάσεις Διυπουργικής Επιτροπής για την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών

Όποιος θέλει μια λύση στην Κύπρο θα αποδεχθεί ότι υπάρχει μια ίση οντότητα με τους δικούς της θεσμούς, υποστήριξε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας πως και η Βρετανία θα πρέπει να επιτρέψει τις απευθείας πτήσεις από το ψευδοκράτος σε αυτή.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο πιο φτηνός και σύντομος δρόμος για να φτάσει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας, η οποία μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα νερού και ηλεκτρισμού για ολόκληρο το νησί.

Με μια λύση του Κυπριακού, συμπλήρωσε, η «ΤΔΒΚ» – όπως είπε – θα γίνει μέρος του διεθνούς δικαίου και σε κάθε περίπτωση αυτά που δεν πρόκειται να εγκαταλείψει για μια λύση είναι «η ελευθερία μας. Δεν θα μας καταδυναστεύσει κανείς. Δεύτερον, η πολιτική μας ισότητα, Τρίτον, η ασφάλειά μας». Αυτές οι τρεις αρχές, πρόσθεσε, ισχύουν και για τους Ε/κ.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Μουσταφά Ακιντζί φιλοξενήθηκε στο κοινοβούλιο από μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την «ΤΔΒΚ», η οποία απαρτίζεται κατά κύριο από γνωστά φιλοτουρκικά μέλη της Βουλής των Λόρδων. Επικεφαλής της Ομάδας και διοργανωτής ήταν ο Λόρδος Σάρκι, όπως και η Βαρόνη Χουσεΐν-Έτσε.

Το αρχικό πρόγραμμά του προέβλεπε ανοιχτή συγκέντρωση στο κοινοβούλιο που διοργάνωνε το Κέντρο για Τουρκικές Σπουδές. Ωστόσο, η εκδήλωση αυτή ματαιώθηκε μετά την αλλαγή του τίτλου του κ. Ακιντζί στην πρόσκληση από «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ» σε «Τουρκοκύπριος ηγέτης», κατόπιν παρέμβασης της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

In the news
Load More