Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να εφαρμοστεί το νάρκοτεστ

Ιωνάς Νικολάου
Εντός Ιανουαρίου, συγκεκριμένα μέχρι τις 15 του μήνα, αναμένεται να εφαρμοστεί το νάρκοτεστ όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης στις Κεντρικές Φυλακές, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί διάταγμα μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο και θα εξετάσει τη σχετική πρόταση στη συνεδρία της ερχόμενης Τρίτης 9 Ιανουαρίου. «Μετά την έκδοση του διατάγματος οι αρχές είναι έτοιμες για να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το νάρκοτεστ» τόνισε.

«Πρόκειται για ένα μέτρο, η ανάγκη για την εφαρμογή του οποίου έχει προκύψει από τα στοιχεία που τηρούνται για τα τροχαία δυστυχήματα» είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξηγώντας ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην ταχύτητα ή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης αλλά επεκτείνεται και στις περιπτώσεις που οδηγοί έχουν κάμει προηγουμένως χρήση ναρκωτικών.

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα γίνεται ο έλεγχος, ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι θα γίνεται αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης μετά από έλεγχο ο οποίος θα γίνει. «Δηλαδή μπορεί να σταματήσουν έναν οδηγό για έλεγχο αλκοόλης ή οποιοδήποτε άλλο έλεγχο και απ’ εκεί και πέρα θα μπορεί ο αστυνομικός αξιολογώντας τον συγκεκριμένο οδηγό να του ζητήσει να υποβληθεί σε νάρκοτεστ».

«Δεν θα είναι καθολικοί (οι έλεγχοι) δηλαδή να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου και όποιος οδηγός περνά να υποβάλλεται σε αυτό τον έλεγχο» εξήγησε, αναφέροντας πως πρόκειται για στοχευμένο μέτρο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Νικολάου υπενθύμισε ότι το σύστημα ελέγχου είναι παρόμοιο με εκείνο του άλκοτεστ μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιείται το σάλιο αντί ο αέρας εκπνοής. Το σύστημα θα καταδεικνύει κατά πόσο κάποιος έκανε χρήση ναρκωτικών.

Σημείωσε δε πως στην περίπτωση που υπάρχει αμφισβήτηση τότε θα γίνεται εξέταση του δείγματος σάλιου σε σύγχρονα μηχανήματα ελέγχου, τελευταίας τεχνολογίας, που έχουν εγκατασταθεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

ΚΥΠΕ

In the news
post-image Κυπρος

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τους διορισμούς σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την Πέμπτη τους προέδρους και τα μέλη σε δώδεκα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών. Στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α.Η.Κ.) Πρόεδρος...
post-image Κυπρος

Προδρόμου: Περισσότεροι νέοι και γυναίκες στις επιλογές για τους Ημικρατικούς

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό επέλεξε για διορισμό μέλη σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες 14 αρχές η συμβούλια, σημειώνοντας...
post-image Κυπρος

Κτήμα Μακένζι: Το ΥΠΕΣ προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου

Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για ανάκτηση του τεμαχίου όπου είναι κτισμένη η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζι»...
Load More