Επιφυλάχθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου στη διαφορά Ι.Μ. Κύκκου – Ελλάδας

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επιφύλαξε σήμερα την απόφαση του στη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Ιεράς Μονής Κύκκου και της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με το επίδικο οικόπεδο έναντι του Μετοχίου Κύκκου στην Έγκωμη.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι των δύο πλευρών προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις, εμμένοντας ουσιαστικά στις θέσεις τους, επί της αίτησης που καταχώρησε η Μονή Κύκκου με την οποία ζητά την εκτέλεση της τελεσίδικης απόφασης του δικαστηρίου για αυτό το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο με απόφαση του ημερομηνίας 10/2/2017 καλούσε την Ελληνική Δημοκρατία να επιστρέψει στην Μονή το οικόπεδο που της είχε παραχωρήσει το 1998, έναντι 500.000 λιρών, με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση της ελληνικής Πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή που κατέθεσε και κέρδισε η Μονή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας όταν αντιλήφθηκε ότι δεν θα προχωρούσε στην υλοποίηση αυτού του σκοπού αλλά θα το μεταπουλούσε.

Εν τω μεταξύ, η Μονή προχώρησε η ίδια στην πώληση του εν λόγω τεμαχίου γης, συνολικής έκτασης 8 στρεμμάτων, επιστρέφοντας στην Ελληνική Δημοκρατία το ποσό των €2.250.000 που αντιστοιχούσε στο ποσό το οποίο είχε καταβάλει για αγορά του τεμαχίου, πλέον τόκους. Η άλλη πλευρά, ωστόσο, αμφισβητεί ότι η Μονή έχει καταβάλει προς αυτήν όλα τα ποσά που αναφέρονται στην απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να προβεί στη μεταβίβαση του επίδικου ακινήτου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς παρουσιάστηκε στις 7 Μαΐου ενώπιον του Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πώς στόχος παραμένει η ανέγερση της πρεσβείας και της πρεσβευτικής κατοικίας στο εν λόγω τεμάχιο. Υποστήριξε επίσης ότι στις 28 Μαρτίου του 2017 συμφώνησε με τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο σε ένα «ειρηνικό διακανονισμό» για αυτό το θέμα, γεγονός που αμφισβητεί ο δικηγόρος της άλλης πλευράς.

In the news
post-image Κυπρος

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τους διορισμούς σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την Πέμπτη τους προέδρους και τα μέλη σε δώδεκα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών. Στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α.Η.Κ.) Πρόεδρος...
post-image Κυπρος

Προδρόμου: Περισσότεροι νέοι και γυναίκες στις επιλογές για τους Ημικρατικούς

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό επέλεξε για διορισμό μέλη σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες 14 αρχές η συμβούλια, σημειώνοντας...
post-image Κυπρος

Κτήμα Μακένζι: Το ΥΠΕΣ προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου

Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για ανάκτηση του τεμαχίου όπου είναι κτισμένη η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζι»...
Load More