Επ. Εθελοντισμού: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες

Επίτροπος Εθελοντισμού

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού κ. Γιάννης Γιαννάκη μιλά στην aftodioikisi για όλα τα θέματα που άπτονται των καθηκόντων του, τον εθελοντισμό και τον θεσμό του ενεργού πολίτη.

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διαθέτει αξιωματούχο που να ασχολείται με θέματα εθελοντισμού, ενεργού πολίτη και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Με επίσκεψη του Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη στις Βρυξέλλες με αρμόδιους επιτρόπους για θέματα πολιτισμού, νεολαίας και εκπαίδευσης καθώς και ανθρωπιστικών ζητημάτων, η Κύπρος αναγνωρίστηκε ως ένα κράτος το οποίο εφαρμόζει ένα από τα πιο σύγχρονα πλαίσια εθελοντισμού, ενεργού πολίτη και ΜΚΟ.

Ο ρόλος του Γραφείου Εθελοντισμού σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη, «είναι να εφαρμόσει πολιτικές εκσυγχρονισμού στους πιο πάνω τομείς. Το Γραφείο Εθελοντισμού έχει 6300 οργανώσεις στην Κύπρο, αριθμός που αναδεικνύει το πρόβλημα σε συνδυασμό με την αναλογία πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη, το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικό ώστε να διασφαλίσει τη διαφάνεια κυρίως στη διοίκηση των οργανώσεων. Για το λόγο αυτό το Γραφείο Εθελοντισμού έχει τροποποιήσει τη νομοθεσία Περί Σωματείων, Ιδρυμάτων και Λεσχών , η οποία προνοεί οικονομικό απολογισμό κάθε χρόνο για όλους, σύσταση γενικής συνέλευσης, στοιχεία επικοινωνίας κάθε οργάνωσης, μελών και συμβουλίου. Με την τροποποίηση της εν λόγω νομοθεσίας, καταργούνται επίσης οι λέσχες οι οποίες βάσει νόμου δεν συνάδουν με το σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των οργανώσεων.

Παράλληλα η Βουλή βρίσκεται σε συζητήσεις όσον αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Με τη βοήθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημιουργήθηκε ένα νομοθέτημα το οποίο θα ξεκαθαρίζει με διαφανή κριτήρια, το τι είναι και τι ορίζεται φιλανθρωπική οργάνωση.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Επίτροπος Εθελοντισμού για τη διαχρονική στήριξη όλων των παγκύπριων οργανώσεων σχετικά με το έργο του.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη, το γραφείο του έχει πρόσφατα εφαρμόσει μια νέα πολιτική «Το Σπίτι του Εθελοντή», η οποία στηρίζει τις οργανώσεις οι οποίες δεν διαθέτουν δικό τους οίκημα. Το Γραφείο Εθελοντισμού παρέχει δωρεάν στέγαση καθώς και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως γραφεία και αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο οικήματα σε Λάρνακα και Λευκωσία, ενώ στις αρχές του 2019 αναμένεται η δημιουργία του τρίτου Σπιτιού του Εθελοντή στο Τρόοδος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μικρό αριθμό ατόμων για διαμονή το βράδυ.

Παράλληλα σε συνεργασία με τη CYTA, το Γραφείο Εθελοντισμού δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.prosfero.com.cy. Στην πλατφόρμα αυτή, οι οργανώσεις μπορούν να γίνουν μέλη και να αναρτούν τις δράσεις τους, φωτογραφικό υλικό και ανακοινώσεις τους. Αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα φιλοξενεί συνολικά 90 οργανώσεις.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού ανακοίνωσε επίσης την έγκριση τριών εγγράφων πολιτικής από το Υπουργικό Συμβούλιο:

1. Διακήρυξη για τις ευθύνες και δικαιώματα των εθελοντών
2. Κάρτα Ενεργού Πολίτη
3. Έγγραφο Πολιτικής της Κοινωνίας των Πολιτών.

Για την εφαρμογή των τριών αυτών εγγράφων, ο κ. Γιαννάκη ανάφερε τη σύσταση μιας επιτροπής από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

«Στην Κύπρο υπάρχει ευαισθησία αλλά ο εθελοντισμός συνδέεται μόνο με τη φιλανθρωπία. Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο η φιλανθρωπία. Είναι το περιβάλλον, η φιλοζωία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η νεολαία. Η έμφαση στη νέα γενιά είναι ο βασικός μας στόχος»

Ένας από τους κύριους στόχους του Γραφείου Εθελοντισμού είναι η ενεργοποίηση των νέων στα κοινά και η ενίσχυση των δράσεων που υπάρχουν στα σχολεία. Το Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχει εγκρίνει σχετικό εγχειρίδιο με βιωματικές καλές πρακτικές, το οποίο έχει δοθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες και δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν δράσεις εθελοντισμού στα σχολεία. Παράλληλα σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, πλέον ο εθελοντισμός αναγνωρίζεται ως δεξιότητα και γνώση.

Το Γραφείο Εθελοντισμού αναλαμβάνει δράση και σε περιόδους κρίσεων. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής τον Οκτώβριο, αποφασίστηκε η δημιουργία πρωτοκόλλου διαχείρισης εθελοντών σε περιόδους κρίσης, για αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού επί της ουσίας. Μετά τα γεγονότα με τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Παγκύπριου Συντονιστικού Κέντρου Ανθρωπιστικής Βοήθειας, το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού σε συνεργασία με τα Δημόσια Έργα.

«Πολλά προβλήματα λύνονται μέσω του εθελοντισμού και του ενεργού πολίτη»

Το Γραφείο Εθελοντισμού διατηρεί καλή σχέση και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθώντας και εφαρμόζοντας πολιτικές εθελοντισμού.

Ο Δήμος Στροβόλου έχει δημιουργήσει το πρώτο Γραφείο Ενεργού Πολίτη και Εθελοντισμού. Το Γραφείο αποτελεί μια πρωτοβουλία, η οποία σύμφωνα με τον Επίτροπο Εθελοντισμού κ. Γιαννάκη, θα βοηθήσει στην περεταίρω ένταξη της τοπικής κοινωνίας σε οποιανδήποτε πολιτική του Δήμου.

«Οι δημότες πρέπει να έρθουν πίσω στο θεσμό της γειτονιάς»

Ψηλά στις δράσεις που αναλαμβάνει το Γραφείο Εθελοντισμού, βρίσκεται η ευημερία των ζώων. Βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού είναι ο συντονιστής για το νομοθετικό πλαίσιο δημιουργίας του φορέα για την επιμέλεια των ζώων. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίας ως τον φορέα αυτό. Ο κ. Γιαννάκη ανέφερε βρίσκονται στη διαδικασία εναρμόνισης νέων και υφιστάμενων νομοθεσιών για θέματα ευημερίας των ζώων, είτε αυτό αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε το Υπουργείο Εσωτερικών είτε το Υπουργείο Γεωργίας.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού κ . Γιάννης Γιαννάκη, σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων εισηγήθηκε την ένταξη του θέματος των ζώων ανάμεσα στα συμπλέγματα που θα δημιουργηθούν.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να δώσει την απαραίτητη έμφαση»

Ο κ. Γιαννάκης για την επιτυχία των δράσεων θέτει ως προϋπόθεση την ένταξη της πολιτικής κοινωνίας σε όλες τις πολιτικές. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, αυτή η οποία μπορεί να αγγίζει και συντονίζει τους πολίτες είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες.

In the news
post-image Κυπρος

Σε σκυβαλότοπους κατέληξε το 79,5% των αστικών στερεών αποβλήτων το 2017

Από τους 521 χιλιάδες τόνους αστικών στερεών αποβλήτων που έτυχαν διαχείρισης το 2017, το 79,5% κατέληξε σε χώρους απόρριψης, δηλαδή, σκυβαλότοπους, σύμφωνα με τη...
post-image Κυπρος

Πράσινο φως από Υπουργικό για πρόσθετα επιδόματα προς εθνοφρουρούς

Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Κλέλια Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόσθετα επιδόματα...
Load More