Επ. Περιβάλλοντος: Τι σημαίνει πράσινη πόλη ή κοινότητα και ποιό το κλειδί της επιτυχίας

Reading Time: 2 minutes

Πράσινη πόλη ή κοινότητα δεν είναι μόνο αυτή που έχει τα περισσότερα πάρκα, διευκρινίζει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, με ευκαιρία τη βράβευση των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Πράσινη πόλη ή κοινότητα, δηλώνει η κ. Παναγιώτου, είναι αυτή που προωθώντας μια βιώσιμη και λειτουργική αστική ανάπτυξη στοχεύει στη συγχώνευση πολλαπλών αστικών εφαρμογών, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την εξοικονόμηση.

«Το πράσινο όραμα σε συνδυασμό με ένα πακέτο χρηστικών λύσεων και τεχνολογικών εφαρμογών μπορεί να μεταμορφώσει μια απρόσωπη, γκρίζα πόλη, σε ένα βιώσιμο και «καθαρό» περιβάλλον. Ο σχεδιασμός της πόλης γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρον τη θάλασσα, το βρόχινο νερό, την ηλιοφάνεια, τη βιοποικιλότητα, τα απόβλητα, με λίγα λόγια τους φυσικούς πόρους. Η πόλη θερμαίνεται και ψύχεται από τον ήλιο ή τα σκουπίδια, τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα ή ενέργεια και οι κάτοικοι κινούνται με ποδήλατα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λεωφορεία. Μία πόλη που διαθέτει αποτελεσματική και οικολογική δημόσια συγκοινωνία, βιώσιμα σχεδιασμένους πνεύμονες πρασίνου, αξιοποιεί τη δύναμη της φύσης και οι πολίτες της είναι συμμέτοχοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δεν αποτελεί πλέον ουτοπική φαντασίωση, αλλά ένα εφικτό υλοποιήσιμο πρόγραμμα».

Δείτε επίσης:  Εικόνες ντροπής – Κατάντησαν τη Λεμεσό σκουπιδότοπο

Σε ότι αφορά στις πράσινες επιχειρήσεις, η κ. Παναγιώτη υπογραμμίζει ότι πράσινη επιχείρηση δεν είναι αυτή που έχει τοποθετήσει στις στέγες της φωτοβολταικά. «Πράσινη επιχείρηση είναι αυτή που είναι έξυπνη και καινοτόμος σε επίπεδο σχεδιασμού και στρατηγικής. Που ανταποκρίνεται θετικά στην πρόκληση της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας. Που σχεδιάζει τις εγκαταστάσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της με στόχο την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, τη βιωσιμότητα και την αύξηση της κερδοφορίας της σε βάθος χρόνου, με ευθύνη πάντα προς τους εργαζόμενους, τους μετόχους και την κοινωνία, την οποία εκφράζει έμπρακτα μέσα από την εταιρική κοινωνική της ευθύνη»,.

Δείτε επίσης:  Νέο ωράριο στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πάφου

Ποιο είναι όμως το κλειδί της επιτυχίας;

Η κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι μια συνέργεια δράσεων και παραγόντων:

  • Οι πολίτες να νιώσουν και να είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια υιοθέτησης και εφαρμογής του μοντέλου της βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας.
  • Οι πολιτικοί και οι αρμόδιοι φορείς να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα από τους πολίτες και να προχωρούν βήμα βήμα θέτοντας κοντινούς, υλοποιήσιμους στόχους.
  • Η  επένδυση στην παιδεία και την ενημέρωση.
  • Η  οικονομική στήριξη από το κράτος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο των καινοτόμων πρωτοβουλιών όσο και των πρωτοβουλιών που βοηθούν στην επίτευξη των στόχων της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών.

 

In the news
Load More