Ερντογάν: Το διεθνές δίκαιο επιβάλλει τη συμπερίληψη των Τ/Κ για το φυσικό αέριο

“Ανεξάρτητα από τη διαδικασία του Κυπριακού το διεθνές δίκαιο επιβάλλει τη συμπερίληψη των Τ/Κ στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων για τις φυσικές πηγές γύρω από το νησί”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο στη Βάρνα.

Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “η ΕΕ η οποία είναι αιχμάλωτη ενός λάθους που έκανε στο παρελθόν, δυστυχώς δεν θα μπορεί να έχει καμιά συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού όσο δεν υιοθετεί μια δίκαιη στάση. Για τον λόγο ότι η ΕΕ δεν είναι σωστό να στηρίζει υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης τις ιδιαίτερες κτήσεις κάποιων μελών της οι οποίες δεν είναι νόμιμες. Καλούμε την ΕΕ να κινείται με την αρχή του δικαίου. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία του Κυπριακού το διεθνές δίκαιο επιβάλλει τη συμπερίληψη των Τ/Κ στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων για τις φυσικές πηγές γύρω από το νησί”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ελπίζουν να έχουν αφήσει μια δύσκολη περίοδο πίσω τους στο θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. “Εκφράσαμε και τις προσδοκίες μας για έναρξη των εργασιών επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης. Αυτού του είδους τα τεχνικά ζητήματα δεν πρέπει να τα μετατρέψουμε σε πολιτικά ζητήματα”, ανέφερε.

Για τις επιχειρήσεις στην Συρία ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι διασφαλίζουν όχι μόνο την ασφάλεια των ιδίων και των Σύρων, αλλά και την ασφάλεια της Ευρώπης. “Εμείς πλέον σε ζητήματα ευαίσθητα όπως αυτά της τρομοκρατίας αναμένουμε ισχυρή στήριξη και όχι άδικες επικρίσεις”, ανέφερε.

Για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι τον Φεβρουάριο είχαν υποβάλει την πρότασή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους είπαν πως πρέπει το συντομότερο να ολοκληρώσει την εργασία της η ΕΕ. “Εάν η ΕΕ κάνει βήμα σε αυτό το θέμα, σύντομα θα μας ανακουφίσει. Δεν πρέπει αυτό να μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα είναι ένα σοβαρό λάθος εάν EE, η οποία αξιώνει να γίνει μια παγκόσμια δύναμη, σπρώξει την Τουρκία έξω από την πολιτική διεύρυνσης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος στις χώρες της ΕΕ είπε: “Ελάτε να εργαστούμε μαζί για την σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια, την κοινή μας γεωγραφική περιοχή. Ελάτε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε διεθνή ζητήματα όπως τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τα Ιεροσόλυμα, τη Υεμένη, τους Ροχίγκια, την Αφρική. Ελάτε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί την Ευρώπη”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ

In the news
post-image Διεθνη

Η Γαλλία ξεκινάει τον φορολογικό πόλεμο κατά των Google, Apple, Facebook και Amazon

Την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών επιχειρήσεων, χωρίς να περιμένει μια ευρωπαϊκή συναίνεση επί του θέματος, δηλώνει με συνέντευξή...
Load More