ΕΤΕΚ: Κράτος και εταιρείες να ξεκινήσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων πετρελαίου

Την ανησυχία και την αντίδραση της κοινής γνώμης προκαλούν τα τρία πρόσφατα ατυχήματα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, 25/1/2018 (διαρροή τοξικού αερίου μερκαπτάνης), 31/3/2018 (έκρηξη και πυρκαγιά σε βυτιοφόρο μεταφοράς καυσίμων) και 12/5/2018 (πυρκαγιά σε πετρελαιοδεξαμενή), που συνέβησαν σε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, σύμφωνα με το ΕΤΕΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο Δήμος Λάρνακας απέρριψε το Μνημόνιο Συναντίληψης που προτάθηκε από την κυβέρνηση, με το αιτιολογικό ότι δεν εξασφαλίζεται ο σκοπός για τον οποίο έγινε, δηλαδή η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα. Η συγκεκριμένη προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το 2001, στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκαν πολλές συσκέψεις, τέθηκαν χρονοδιαγράμματα, εκδόθηκαν υπουργικά διατάγματα και ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν στην αναγκαιότητα για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων, μέχρι σήμερα παρατηρούμε, δυστυχώς, ότι πολύ λίγα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή».

«Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός κατοικημένης περιοχής ενώ στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν εννέα σχολεία. Επιπρόσθετα λόγω της επικινδυνότητας τους με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία SEVESO, εμποδίζουν την ανάπτυξη της περιοχής με συνέπεια να μοιράζεται στα δύο το παραλιακό μέτωπο στερώντας την περιοχή από μία ομοιόμορφη συνεχόμενη τουριστική ανάπτυξη» αναφέρει το Επιστημονικό και Τεχνικό επιμελητήριο Κύπρου και διερωτάται παράλληλα «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος μεγάλης κλίμακας σχετιζόμενο με τις επικίνδυνες αυτές ουσίες;».

Το Επιμελητήριο, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «καλεί το κράτος και τις εταιρείες του τομέα καθώς και όλους τους εμπλεκομένους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπερπηδηθούν οι όποιες δυσκολίες παρατηρούνται για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την απομάκρυνση του περιεχομένου των εγκαταστάσεων. Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι για την απομάκρυνση του περιεχομένου των εγκαταστάσεων υπάρχουν λύσεις και εναλλακτικές επιλογές ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρχουν και άλλοι διαθέσιμοι χώροι προς ενοικίαση χωρίς να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στις εταιρείες του τομέα έχει παραχωρηθεί χώρος για να ολοκληρώσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις».

«Το κράτος θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής στην περιοχή που θα μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις, όπως είναι το οδικό δίκτυο και ο πυροσβεστικός σταθμός. Επίσης είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κρατικός σχεδιασμός ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση της αποκατάστασης της περιοχής των παλιών εγκαταστάσεων, αμέσως μετά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων. Παράλληλα οι εταιρείες θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του υγραερίου από την οικιστική περιοχή» αναφέρει το ΕΤΕΚ.

«Το Επιμελητήριο επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά ότι η ασφάλεια και υγεία των πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκάθαρα δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει στην ανανέωση της παράτασης της επικινδυνότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

In the news
post-image Κυπρος

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τους διορισμούς σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την Πέμπτη τους προέδρους και τα μέλη σε δώδεκα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών. Στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α.Η.Κ.) Πρόεδρος...
post-image Κυπρος

Προδρόμου: Περισσότεροι νέοι και γυναίκες στις επιλογές για τους Ημικρατικούς

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό επέλεξε για διορισμό μέλη σε 12 ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες 14 αρχές η συμβούλια, σημειώνοντας...
post-image Κυπρος

Κτήμα Μακένζι: Το ΥΠΕΣ προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου

Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε εφαρμογή των αποφάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για ανάκτηση του τεμαχίου όπου είναι κτισμένη η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζι»...
Load More