Ζαχαρίας Κυριάκου: Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Έγκωμη

Reading Time: 2 minutes

Ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου πιστεύει στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά καλεί το κράτος να είναι αρωγός στις προσπάθειες βελτίωσης των έργων των δήμων με επιστροφή της χορηγίας. Ο Δήμος της Έγκωμης τονίζει, ως φοιτητούπολη, έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Υπάρχει θα μπορούσαμε να πούμε οργασμός επενδύσεων στην Έγκωμη;

Ο Δήμος της Έγκωμης έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης καθώς φιλοξενεί δύο Πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν γύρω στις 20 χιλιάδες φοιτητές. Υπάρχουν οι οικιστικές μονάδες αλλά και οι επαγγελματικές δραστηριότητες πάσης φύσεως που δραστηριοποιούνται εντός των δημοτικών ορίων.
Υπάρχει ενώπιον των αρμόδιων αρχών αίτημα για ανέγερση νέων πολυόροφων φοιτητικών εστιών ενώ υπάρχει ένα αίτημα για ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου. Θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει οργασμός στην ανάπτυξη της Έγκωμης.

Πρόσφατα ο Πρόεδρος αποκάλυψε τις συνενώσεις δήμων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τ.Α. Ποια είναι η γνώμη σας;

Η Έγκωμη ως αστικός δήμος, θα είναι μέρος της πρωτεύουσας που θα καταστεί ως διοικητικό και οικονομικό κέντρο στην ουσία. Η μεταρρύθμιση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Οι δήμοι πρέπει να αυτονομηθούν και ο στόχος πρέπει να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών. Εμείς θέλουμε μια κεντρική τοπική αυτοδιοίκηση που να αγκαλιάζει όλους τους δήμους και όχι να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των δήμων ή διαμερισμάτων όπως θα αποκαλούνται. Πρέπει να υπάρχει η διοικητική και η οικονομική αυτοτέλεια. Η Έγκωμη πιστεύω θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Δείτε επίσης:  «Κανένα παιδί αβοήθητο» - Ο Δήμος Λατσιών στηρίζει την προσπάθεια για τη θεραπεία του μικρού Αντώνη

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας για την ανάπτυξη στο δήμο;

Στα σκαριά υπάρχουν αρκετά έργα ανάπτυξης αλλά και επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπως τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών. Εξίσου σημαντικά είναι τα αντιπλημμυρικά έργα καθώς η Έγκωμη είναι από τις πιο πλημμυροπαθείς περιοχές της Κύπρου. Σχεδιάζουμε μεγάλες αναπτύξεις και μάλιστα ζητήσαμε από το κράτος όπως μας παραχωρήσει ένα χώρο στην Κρατική έκθεση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος για τις ανάγκες του δήμου. Σχεδιάζουμε επίσης γήπεδα αλθοπεδιών για τους δημότες μας. Είναι σημαντική άλλωστε η ποιότητα ζωής σε ένα δήμο. Προχωρούμε επίσης στην αναβάθμιση 20 περίπου οργανωμένων πάρκων και εντός του μήνα θα λειτουργήσει ο μεγάλος παιδότοπος του ΟΠΑΠ. Η Έγκωμη, ως μέλος της πρωτεύουσας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της.

Δείτε επίσης:  Όλα έτοιμα για τις εκλογές της 25ης Αυγούστου

Ποια είναι τα μεγαλύτερα σας προβλήματα και πως σχεδιάζετε να τα επιλύσετε;

Εκτός από το μεγάλο πρόβλημα μας με τις πλημμύρες αν και προβαίνουμε σε αντιπλημμυρικά έργα, η Έγκωμη έχει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Πρέπει να αναβαθμιστεί ορθολογιστικά. Οι δήμοι δεν μπορούν από μόνοι τους να επωμιστούν το μεγάλο αυτό κόστος για αυτό το λόγο είμαστε υπέρ της αναβάθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και ελπίζουμε ότι το κράτος θα είναι αρωγός στα μεγάλα έργα. Πρέπει να αντικατασταθούν τα φώτα τροχαίας με σύγχρονα εάν θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή πόλη. Χρειαζόμαστε τη δυναμικότερη παρέμβαση του κράτους. Πρέπει να διατεθούν χρήματα για να φτιάξουμε τις πόλεις μας. Πιστεύω προσωπικά ότι θα πρέπει το κράτος να επιστρέψει τη χορηγία του προς τους δήμους και μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη που η διαχείριση των αποβλήτων εκτόξευσε το κόστος. Ωστόσο ο Δήμος Έγκωμης είναι φερέγγυος, έχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και διεκπεραιώνει τις εργασίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

In the news
Load More