Η Κύπρος γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων

Reading Time: 2 minutes

Η Κύπρος σήμερα στις 18 Απριλίου, γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, συνδιοργανώνεται με την Κυπριακή Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων ICOMOS και την στήριξη της Εθνικής Επιτροπής UNESCO και του Κοινοτικού Συμβουλίου Ομόδους, εκδήλωση στην Κοινότητα Ομόδους με θέμα: «Το Ξηρολιθικό Αγροτικό Τοπίο».

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 και ώρα 16:00 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος.

Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε από το 1993 από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από εισήγηση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων(ICOMOS). Η ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις που έχουν απώτερο σκοπό και στόχο για την ευαισθητοποίηση του κοινού μαθαίνοντας για την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Δείτε επίσης:  Εξοικονόμηση εκατομμυρίων η φύτευση δέντρων σε πόλεις

Ωστόσο, δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο που θα είναι εκεί να γνωρίσει, να γιορτάσει και να εκτιμήσει το κυπριακό, αγροτικό και πολιτιστικό τοπίο. Ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες και τα άτομα να εξετάσουν την σημασία του τοπίου και να αντιληφθούν την σπουδαιότητα και την σημασία που διαδραμάτισε στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε φέτος να προβληθεί η τέχνη της ξηρολιθίας που είναι ένα στοιχείο συνδεδεμένο με το ανθρωπογενές μας τοπίο και συνδέεται άμεσα με την παραδοσιακή οργάνωση του παραγωγικού χώρου των αγροτικών κοινοτήτων και με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε περιοχής. Επιπλέον, η ξηρολιθία αποτελεί σύμβολο και τεκμήριο της αρμονικής σχέσης μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνής Ημέρας Μνημείων και Χώρων, που θα γίνει στις 18 Απριλίου 2019, θα επιτρέπει την δωρεάν είσοδο στους πιο κάτω αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικά μνημεία:

Δείτε επίσης:  Τα #FailOpenMic έρχονται στην Λεμεσό

1. Αρχαιολογικός χώρος Νέας Πάφου «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος
2. Νεκρόπολη Νέας Πάφου γνωστή ως «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος
3. Αρχαιολογικός χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια
4. Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια
5. Μεσαιωνικό Κάστρο, Πάφος
6. Αρχαιολογικός χώρος Κουρίου, Επισκοπή
7. Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή
8. Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Κολόσσι
9. Αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας
10. Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου, Λάρνακα
11. Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία
12. Νεολιθικός οικισμός στη θέση Τέντα, Καλαβασός
13. «Βασιλικό Παρεκκλήσι» της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά
14. Αρχαιολογικός χώρος και βασιλικοί τάφοι της αρχαίας Ταμασού, Πολιτικό

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων κυρίας Βασιλικής Αναστασιάδου.

In the news
Load More