Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης

Άντρος Γ. Καραγιάννης
Reading Time: 3 minutes

Η «κούρσα» των ευρωεκλογών έχει τελειώσει με τους πολίτες να στέλνουν μέσω της αποχής ένα ηχηρό μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες, παρουσιάζοντας έτσι τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους γύρω από μείζονα προβλήματα, που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Την ίδια στιγμή, που οι πολίτες προβάλλουν τη δυσαρέσκειά τους, οι ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται για έναν νέο μαραθώνιο για την πλήρωση σημαντικών θέσεων στους θεσμούς της Ε.Ε. Οι υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και οι πιθανοί αντικαταστάτες των επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο αξίωμα του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εντείνουν τις επαφές τους για να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους.

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία από την Κύπρο, υποσχόμενος ότι θα συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δηλώνοντας μάλιστα σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ότι όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας και Τουρκίας – Ελλάδας και Κύπρου, είμαστε όλοι Έλληνες και Κύπριοι. Τόνισε, επίσης, ότι χρειαζόμαστε ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας, υποδεικνύοντας ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο Μ. Βέμπερ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είναι επίσης μέλος του ΕΛΚ όπως και με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Το ΕΛΚ θα προσπαθήσει μέσω του Μ. Βέμπερ να πλήξει τους ευρωσκεπτικιστές Λεπέν, Σαλβίνι και Κατσίνσκι, οι οποίοι δεν άνοιξαν επίσημα τα χαρτιά τους όσον αφορά τη στήριξη σε κάποιο υποψήφιο.

Δείτε επίσης:  Κυπριακό, επιστημονική τεκμηρίωση της βιωσιμότητας της λύσης

Από την άλλη, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών και της κεντροαριστεράς Φρανς Τίμερμανς, σίγουρα θα δυσκολευτεί να εκλεγεί, μιας και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη και κυρίως το SPD στη Γερμανία βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται συνεχώς με αποτέλεσμα την πρόσφατη παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την ηγεσία του SPD. Ερωτηματικό παραμένει η στάση του φιλοευρωπαίου φιλελεύθερου Μακρόν και κατά πόσο θα στηρίξει τη φιλελεύθερη Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι η ακροδεξιά αποκτά πλέον μια ισχυρή δυναμική στην Ευρώπη. Σίγουρα η εκλογή ακροδεξιών ευρωβουλευτών θα συμβάλει στη δυσλειτουργία του ευρωκοινοβουλίου, αφού στόχος τους θα είναι να μπλοκάρουν θέματα και πρωτοβουλίες που αφορούν το προσφυγικό/μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Η κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας δεν είναι εξάλλου τυχαία, αφού οι δύο χώρες κυβερνούνται από δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κυβερνήσεις, μια φιλοευρωπαϊκή και μια ευρωσκεπτικιστική. Ο Μ. Βέμπερ θα προσπαθήσει να φανεί πιο μετριοπαθής, όσον αφορά τις θέσεις της Λεπέν και του Σαλβίνι, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό ζήτημα, παρόλο που ο ίδιος στηρίζει μια «τελική λύση» στο προσφυγικό ζήτημα.

Οι προεργασίες για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν στην τελική φάση, όμως είναι σημαντικό για τους απλούς πολίτες να γνωρίζουν ποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί όπως η Γερμανία καλύψει και τις δύο σημαντικές θέσεις του Προέδρου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δείτε επίσης:  Κυπριακό, επιστημονική τεκμηρίωση της βιωσιμότητας της λύσης

Ενδέχεται μάλιστα, με το τέλος των δύσκολων διεργασιών να ικανοποιηθούν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι και να δούμε τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέρ, να αναλαμβάνει τελικά την προεδρία της Κομισιόν, ικανοποιώντας έτσι και τον Μακρόν ανοίγοντας τον δρόμο στον Μ. Βέμπερ για την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και τον Φρ. Τίμερμανς να αναλαμβάνει τη θέση της Φ. Μοντγκερίνι, μέσα από ένα καθαρά ευρωπαϊκό συμβιβαστικό διακανονισμό.

Θα ήταν, επίσης, ενδιαφέρον να δούμε τις προθέσεις των ευρωπαίων ηγετών, όσον αφορά την ανάληψη σημαντικών θέσεων στα έδρανα της Ε.Ε. από γυναίκες, δεδομένου ότι η Ε.Ε. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των δύο φύλων.

Όποιος κι αν είναι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπόλοιπων θεσμών, θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με τα μείζονα θέματα, που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., όπως είναι οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία των νέων, η φτωχοποίηση των πολιτών, το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, η προστασία του περιβάλλοντος, ο ρατσισμός, η ρητορική μίσους και η άσκηση πολιτικής από τα κάτω προς τα πάνω.

Ο Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι Δήμαρχος Δερύνειας

In the news
Load More