Η Υπουργός Μεταφορών δίνει απάντηση για την καθυστέρηση του αποχετευτικού στη Λάρνακα

αποχετευτικών τελών

Σε ερώτηση του Βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη απάντησε η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου και δίνει εξηγήσεις για την καθυστέρηση του αποχετευτικού στη Λάρνακα.

Ο Βουλευτής κ. Χρίστος Ορφανίδης, αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας, αφού πολύ συχνά οι εργασίες διακόπτονται λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων και επέμβασης του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Επιπρόσθετα ο Βουλευτής Λάρνακας αναφέρει το υψηλό κόστος της ολοκλήρωσης του αποχετευτικού συστήματος και για κάθε καθυστέρηση ο Δήμος Λάρνακας επωμίζεται επιπλέον χρηματικό βάρος.

Η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου σε απάντηση για τα πιο πάνω επιβεβαιώνει ότι το κατασκευαστικό συμβόλαιο C12 του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, που έχει ως χώρο εκτέλεσης την ευρύτερη περιοχή Χρυσοπολίτισσας και Αγίου Ιωάννη, είχε, πράγματι, παρέλθει κατά
πολύ την υπολογισθείσα ημερομηνία ολοκλήρωσής του. Η συνεχής ανεύρεση αρχαιοτήτων κατά την εκτέλεση του έργου, οφείλεται στο γεγονός ότι, η εν λόγω περιοχή αποτελεί, όχι μόνο τον πυρήνα της σύγχρονης πόλης της Λάρνακας, αλλά και του μεσαιωνικού οικισμού της και του αρχαίου Κιτίου.

Δείτε επίσης:  Ν. Νικολαΐδης: Η λύση στις έντονες βροχοπτώσεις βρίσκεται στα αντιπλημμυρικά έργα που εκκρεμούν

Η θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων και κατ’ επέκταση και του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Μεταφορών και Έργων, είναι ότι, αφού όλες οι ανασκαφικές και άλλες εργασίες στις οποίες εμπλέκεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων, απαιτούνταν στα πλαίσια του κατασκευαστικού συμβολαίου, θα έπρεπε να ληφθούν από μέρους του Συμβουλίου οι ανάλογες οικονομικές και άλλες πρόνοιες επί της σύμβασης.

Λόγω των καθυστερήσεων, προσθέτει, ‘’που παρατηρήθηκαν και του αυξημένου κόστους, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας με επιστολή του ημερ. 10 Οκτωβρίου 2018, ενημέρωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων ότι διέκοψε το Συμβόλαιο C12 και θα προκηρύξει εκ νέου διαγωνισμό, με αναθεωρημένους όρους.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων με τη σειρά του, ήδη εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, ώστε σ’ ένα νέο συμβόλαιο, ν’ αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα και να προβλεφθούν πρόνοιες, ώστε να διασφαλιστεί η ευόδωση του Έργου. Συγκεκριμένα, η νέα σύμβαση θα πρέπει να πραγματεύεται διεξοδικά τα θέματα καθυστερήσεων και αποζημιώσεων λόγω ανεύρεσης αρχαιοτήτων και να περιλαμβάνει ανάλογες πρόνοιες (οικονομικές και τεχνικές), για διευκόλυνση του έργου του Τμήματος Αρχαιοτήτων και για ασφάλεια του προσωπικού του, αφού η ανεύρεση αρχαιοτήτων ενδεχομένως να προϋποθέτει επιπλέον διαπλατύνσεις και άλλες εκσκαφές, πέραν της αρχικής εκσκαφής.

Δείτε επίσης:  Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων υπέρ της εφαρμογής του ΓεΣΥ

Επιπλέον, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων μεγάλης σπουδαιότητας (όπως το ψηφιδωτό επί της οδού Αγίου Νεοφύτου), εναπόκειται στη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων να αποφασίσει για το μέλλον τους και ενδεχόμενη απόφασή της, ίσως συνεπάγεται δραστικές αλλαγές επί της μελέτης.’’

In the news
post-image Κυπρος

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών...
post-image Άρθρα - Μελέτες

Τα πρότυπα είναι το κλειδί στην εξέλιξη των έξυπνων πόλεων

Γράφει η Αγγελική Λοΐζου Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται δραματικά. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 54.5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε στα αστικά κέντρα το...
Load More