Η υψηλή αποχή είναι αποτέλεσμα κακών επενδύσεων

Κωνσταντίνος Καρεκλάς
Reading Time: 3 minutes
Του Κωνσταντίνου Καρεκλά
Τα κίνητρα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους: Κίνητρα άσκησης κριτικής από ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες, Πολιτικο-οικογενειακά κίνητρα, κίνητρα συνδιαλλαγής, ρομαντικά κίνητρα. Τα ψηλά ποσοστά αποχής είναι η ένδειξη μιας αποτυχημένη πολιτικής επένδυσης η οποία δεν αποδίδει. Αν θέλουμε να επενδύσουμε σωστά, τότε επικεντρωνόμαστε στα ανάλογα κίνητρα που θέλουμε να δώσουμε στον λαό και αν οι μετοχές της συμμετοχής ανεβούν, τότε βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Προσωπική μου εκτίμηση, οι επενδύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην δημιουργία κινήτρων ενίσχυσης των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών που θα έχουν την ευκαιρία να αντανακλούν ελεύθερα και αντικειμενικά την πραγματικότητα, και που θα μπορούν να δουν το λάθος ως ευκαιρία και όχι ως βάση ύπαρξης εις βάρος των υπολοίπων.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αναδύεται στην επιφάνεια το θέμα της εγγραφής των νέων στους εκλογικούς καταλόγους ως ένα θέμα προβληματισμού, με τα εκλογικά επιτελεία να απευθύνουν εκκλήσεις στους νέους να εγγραφούν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το θέμα αυτό, πάντοτε ήταν στο προσκήνιο προεκλογικά και θα συνεχίσει αυξητικά να υφίσταται. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός προβλήματος όταν το κρύβεις κάτω από το χαλί και αυτή είναι η συμπεριφορά του όταν δεν το αντιμετωπίζεις με ορθόδοξο τρόπο, αλλά και με τρόπο που να αναδεικνύει την πραγματική θέληση για επίλυση του.

Από την σχολική ηλικία, μέχρι την στρατιωτική θητεία αλλά και την φοιτητική ζωή, κυριαρχεί το θέμα της εξασφάλισης στην αγορά εργασίας. Εγκαθίσταται στο πίσω μέρος του μυαλού, η έγνοια και το άγχος αν τελικά αξίζει αυτή η εκπαιδευτική επένδυση ή όχι. . Βαθιά ριζωμένα στην κουλτούρα μας βρίσκεται το γονίδιο της άμυνας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και όχι της επίθεσης. Μέσα από αυτή την άμυνα, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει η προσδοκία της εξασφάλισης μας μέσω συγκεκριμένων πολιτικών μονοπατιών, που σε συνδιασμό με το Κυπριακό όνειρο της εργασίας στο Δημόσιο με ελεύθερα τα απογεύματα να ασκώ το επάγγελμα μου, να υπερισχύει σε πολλά νοικοκυριά. Υπάρχει μια άλλη μερίδα η οποία αρνείται να αφουγκραστεί την ψεύτικη και άδικη πορεία και προσπαθεί να αποδείξει στον εαυτό της πως δεν χρειάζεται να ξέρεις «κάποιον» για να προοδεύσεις. Από αυτή την μερίδα κάποιοι πετυγχαίνουν και κάποιοι όχι. Εκείνοι που δεν τα καταφέρνουν, τότε γίνονται ένα με το σύστημα ως επιλογή απελπισίας, αφού πλέον νιώθουν πως αφού το κάνουν άλλοι, γιατί να μην το κάνουν και αυτοί.

Δείτε επίσης:  Αλληλεγγύη μεταξύ αστέγων

Πίσω από την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, κρύβονται διάφορα κίνητρα. Υπάρχουν τα αγνά κίνητρα των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών που αφουγκράζονται να ακούσουν και να κρίνουν τα πολιτικά δρώμενα με σκοπό να επιλέξουν αυτό που θεωρούν ως το καλύτερο για το μέλλον τους. Υπάρχουν τα πολιτικά κίνητρα που είναι βαθιά συνδεδεμένα με το οικογενειακό δέντρο της οικογένειας, κάτι που αποτελεί συνέχιση της παράδοσης των πιστεύω της παράταξης που γαλουχηθήκανε οι παππούδες μας. Υπάρχουν τα κίνητρα της συνδιαλλαγής, που δημιουργεί προσδοκίες εξασφάλισης, όπου ως επί το πλείστων τείνουν να αυξάνουν την αποχή αφού σε μια στιγμή αδυναμίας και απελπισίας τσαλακώθηκαν τα όποια προεκλογικά υποσχόμενα όνειρα υπήρχαν, αφού είτε οι εκλογές δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα είτε λόγω «μετεκλογικού φόρτου εργασίας» δεν υπάρχει χρόνος επικοινωνίας. Υπάρχουν τα ρομαντικά κίνητρα, που κάποιοι πραγματικά πιστεύουν πως μπορούν να φέρουν την αλλαγή και συνεργάζονται με πρόσωπα και καταστάσεις όπου αρχικά υπόσχονται το ζητούμενο και στην πορεία μεταλλάσσονται στο ίδιο με τους υπόλοιπους, αφού το πρώτο σκαλάκι ήδη αποτελεί παρελθόν.

Δείτε επίσης:  Αλληλεγγύη μεταξύ αστέγων

Από εμάς εξαρτάται για το πού θέλουμε να επενδύσουμε και ποια κίνητρα να προωθήσουμε στην κοινωνία. Τα ψηλά ποσοστά αποχής είναι η ένδειξη μιας αποτυχημένη πολιτικής επένδυσης η οποία δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε ως μέρος μιας υγιούς κοινωνίας. Αν θέλουμε να επενδύσουμε σωστά, τότε επικεντρωνόμαστε στα ανάλογα κίνητρα που θέλουμε να δώσουμε στον λαό και αν οι μετοχές της συμμετοχής ανεβούν, τότε βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Προσωπική μου εκτίμηση, οι επενδύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην δημιουργία κινήτρων ενίσχυσης των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών που θα έχουν την ευκαιρία να αντανακλούν ελέυθερα και αντικειμενικά την πραγματικότητα, και που θα μπορούν να δουν το λάθος ως ευκαιρία και όχι ως βάση ύπαρξης εις βάρος των υπολοίπων.

Κωνσταντίνος Καρεκλάς
BSc ΒΑ / Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας

In the news
Load More