Ινδία: Ουρές στις τράπεζες λόγω απόσυρσης χαρτονομισμάτων

Ουρές σχημάτιζαν οι Ινδοί έξω από τις τράπεζες όλης της χώρας σήμερα, καθώς είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορούν να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους, διαφορετικά θα χάσουν την αξία τους καθώς καταργούνται τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαφθορά.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι μετά τις 30 Δεκεμβρίου καταργούνται τα χαρτονομίσματα 500 και 1.000 ρουπίων – συνολικής αξίας 256 δισεκ. δολαρίων που αντιστοιχούν στο 86% των μετρητών σε κυκλοφορία – δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ινδών.

«Είμαι εδώ για να καταθέσω λίγα παλαιά χαρτονομίσματα πριν λήξει η προθεσμία», δήλωσε ο Ρακές Κουμάρ που στεκόταν στην ουρά έξω από μια τράπεζα στο Νέο Δελχί. «Ελπίζω όμως η κυβέρνηση και η RBI (η κεντρική τράπεζα) να εφοδιάσουν τις τράπεζες και τα ATM με νέα χαρτονομίσματα ώστε να μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις χωρίς πρόβλημα».

Μόνο το 35-40% των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης δίνουν αυτή τη στιγμή μετρητά, σύμφωνα με τον Ραμασβαμί Βενκατατσαλάμ, γενικό διευθυντή της Fidelity Information Services για την Ινδία και τη Νότια Ασία.

Ο Μόντι έχει πει ότι η κυβέρνησή του θα βάλει τέλος στο χάος που δημιουργήθηκε και θα αποκαταστήσει την ομαλότητα μέσα σε 50 ημέρες. Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι ο αντίκτυπος θα διαρκέσει για τουλάχιστον έξι ακόμα μήνες, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση στη ζήτηση των προϊόντων.

«Η οικονομική ανάπτυξη, το προφανές θύμα, θα επιβραδυνθεί περίπου στο 6,5% το δεύτερο εξάμηνο του δημοσιονομικού έτους 2016/17 έναντι μέσου ρυθμού ανάπτυξης 7,2% το πρώτο εξάμηνο», δήλωσε ο Πάι Παναντίκερ, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικής πολιτικής RPG Foundation στο Νέο Δελχί. Ένα ακόμα ζήτημα θα είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στην αδήλωτη εργασία, όπου απασχολούνται οι περισσότεροι οικονομικά ασθενέστεροι, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό India Today, ο Μόντι δήλωσε χθες ότι η απόφαση για την απονομισματοποίηση θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως να το καταπολεμήσει την τεράστια παραοικονομία.

AΠΕ-ΜΠΕ

In the news
post-image Κυπρος

Σε σκυβαλότοπους κατέληξε το 79,5% των αστικών στερεών αποβλήτων το 2017

Από τους 521 χιλιάδες τόνους αστικών στερεών αποβλήτων που έτυχαν διαχείρισης το 2017, το 79,5% κατέληξε σε χώρους απόρριψης, δηλαδή, σκυβαλότοπους, σύμφωνα με τη...
post-image Κυπρος

Πράσινο φως από Υπουργικό για πρόσθετα επιδόματα προς εθνοφρουρούς

Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Κλέλια Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόσθετα επιδόματα...
Load More