Ιστορίες πολιτισμού και παράδοσης ξετυλίχθηκαν μέσα από το ταξίδι στις γεύσεις των λαών

Reading Time: 2 minutes

Σε όλους τους πολιτισμούς το φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο των ανθρώπινων συγκεντρώσεων. Μας λέει ιστορίες για τον πολιτισμό και την παράδοση των ανθρώπων. Ταυτόχρονα φέρνει μαζί τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι και ζεσταίνει τις καρδιές με ένα μοναδικό τρόπο. Αυτό έκανε και η πολυπολιτισμική εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο και φιλόξενο κλίμα στο Πολυδύναμο Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίου Δομετίου την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε ενωρίς το πρωΐ με την παρασκευή εδεσμάτων όπου συμμετείχαν ομάδες από τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ, την Κένυα, τη Σομαλία, το Ιράκ, τη Συρία, την Κάμπια και την Κύπρο. Οι συμμετέχοντες είχαν ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα από μια καθ’ όλα διαδραστική διαδικασία την προετοιμασία των εδεσμάτων όλων των ομάδων, γνωρίζοντας στοιχεία του γαστρονομικού πολιτισμού της κάθε χώρας.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος, η Αντιδήμαρχος και μέλη τους Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δομετίου, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των Συνδέσμων Γονέων των τοπικών σχολείων και της Παιδικής Λέσχης Αγίου Δομετίου, εκπρόσωποι των τοπικών σωματείων, δημότες, μέλη της χορωδίας του Δήμου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, του προσωπικού και των κοινωνικών προγραμμάτων του Πολυδύναμου Κέντρου Αγίου Δομετίου, η εκπρόσωπος της Μονάδας Ευρωπαικών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών -Υπεύθυνης Αρχής που στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, συνεργάτες του προγράμματος και 100 περίπου οικονομικοί μετανάστες, πρόσφυγες, αιτητές ασύλου και εκπρόσωποι οργανώσεων υπηκόων τρίτων χωρών μαζί με φίλους και μέλη της οικογένειας τους.
Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ Κώστας Πέτρου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους επισημαίνοντας την πολυπολιτισμικότητα της σημερινής κοινωνίας και τη σημασία υλοποίησης προγραμμάτων ένταξης των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας την ευκαιρία τόσο στους ΥΤΧ όσο και στους δημότες για αλληλεπίδραση και ενεργό συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία.

Την ετοιμασία εδεσμάτων, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χόρους και μουσική από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, τον Πόντο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ενθουσιώδης παρουσίαση των καλλιτεχνικών σχημάτων που έδωσαν μια γεύση από τα μουσικά ακούσματα, τους ρυθμούς, τα χρώματα και τις παραδοσιακές ενδυμασίες των χωρών προέλευσης των σχημάτων, παρέσυρε στο χορό ΥΤΧ, το Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δομετίου, το προσωπικό και εκπρόσωπους των τοπικών φορέων και οργανωμένων συνόλων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση από γεύσεις πολιτισμών, προς τους παρευρισκόμενους, με επικοινωνία και αλληλογνωριμία γύρω από το τραπέζι. Η εκδήλωση απέσπασε τα πιο θετικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους και τους συμμετέχοντες, βάζοντας ακόμα μια πολύχρωμη πινελιά στα προγράμματα ένταξης ΥΤΧ από Τοπικές Αρχές.

In the news
Load More