Καρούσος: Το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό

καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό
Reading Time: 4 minutes
Σε εκτενή ενημέρωση των δημοτών για τη δράση του Δήμου το 2017 και για τον προγραμματισμό του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2018-2021) προέβη ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος κατά τη διάρκεια της Ανοικτής Πανδημοτικής Συγκέντρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, η οποία ήταν κατάμεστη από δημότες οι οποίοι επέλεξαν να ενημερωθούν για τον Δήμο.

Όπως σημειώνει ο Δήμος Αγίας Νάπας στην ανακοίνωση, στον απολογισμό του ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά όσο αφορά τον τουρισμό, όπου ο Δήμος σημείωσε τα ψηλότερα έσοδα τόσο από τις παραλίες όσο και από άλλες πηγές, καθώς και πολλές σημαντικές πρωτιές όπως είναι η μετάδοση της πρώτης ζωντανής διαδικτυακής συνεδρίας στην Κύπρο, η εγκατάσταση της διαδικτυακής πύλης «Βελτιώνω και ενημερώνω την πόλη μου», η καθιέρωση Βαρόμετρου, στον οποίο οι δημότες ετήσια βαθμολογούν τις υπηρεσίες και τον δήμο, η διαδικτυακή προώθηση και η Ψηφιοποίηση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, 1ος στην Τέλεση Γάμων (20,000 Γάμοι από το 1994 μέχρι σήμερα), η εφαρμογή του 1ου Συμμετοχικού προϋπολογισμού στη χώρα μας ύψους €240,000 όπου οι δημότες προτείνουν και συμμετέχουν στην επιλογή των έργων ανάπτυξης και η ίδρυση του 1ου Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Επαρχία Αμμοχώστου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έρευνα αξιολόγησης των διάφορων χαρακτηριστικών των υπηρεσιών του Δήμου (βαρόμετρο) που όλες οι υπηρεσίες του Δήμου αξιολογήθηκαν με υψηλές βαθμολογίες με την πρώτη θέση να λαμβάνουν με βαθμολογία 4.4/5 η διοργάνωση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και η καθαριότητα παραλίων επίσης με 4.4/5. Από τους δημότες ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν τα διάφορα τμήματα του δήμου με την πρωτιά να παίρνει το πολιτιστικό τμήμα με 4.3/5 και στη δεύτερη θέση οι υπηρεσίες παραλίων και καθαριότητας με 4.2/5. Το σημαντικό τόνισε δεν είναι οι υπηρεσίες με την ψηλότερη βαθμολογία αλλά οι υπηρεσίες και χαρακτηριστικά που είχαν χαμηλή βαθμολογία και που ο δήμος θα πρέπει να λάβει μέτρα για βελτίωση τους. «Αναγνωρίσαμε επίσης από την έρευνα τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες τα οποία είναι η ηχορύπανση, τα τετράτροχα, και ο αριθμός χώρος στάθμευσης, θέματα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε»

Δείτε επίσης:  Ο Δήμος Λάρνακας συνεχίζει τους ψεκασμούς για καταπολέμηση των κουνουπιών

Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στα οικονομικά επιτεύγματα του Δήμου όπου κατάφερε όπως είπε να έχει το 2017 πλεόνασμα της τάξης των 2.5εκ. ευρώ, τα οποία θα αναλωθούν σε έργα και να μειώσει τα δάνεια του κατά 60% ενώ το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2018 ανέρχεται στα 2.7.

Αναφέρθηκε επίσης στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως είναι η Μαρίνα Αγίας Νάπας (250εκ), η Α΄ φάση του Παραλιακού Μετώπου (3εκ) η Ανάπλαση ποδηλατοδρόμου Κάβο Γκρέκο (500,000), οι Ασφαλτοστρώσεις στο Δήμο (400,000), το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης (2.5εκ), το Επαρχιακό έργο κοκκινόκρεμμος (17εκ) και στα έργα που έχουν βγει σε προσφορές για το 2018 όπως η 2η φάση παραλιακού μετώπου (1,5εκ), ο Μεγάλος Χώρος Στάθμευσης, η Ανέγερση Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου στο Μοναστήρι (1.5εκ), ο Τεχνητός Ύφαλος (300,000), η Ανάπλαση Αστικού Κέντρου Τεύκρου Ανθία – Γιαννάκη Παππουλλή (2.5εκ), η εγκατάσταση Καμερών (300,000), επεκτάσεις γηπέδων, περιφράξεις κ.α στο Αθλητικό Κέντρο (300,000), η Ανάπλαση Κυκλικού Κόμβου Αστυνομίας (80,000), οι αναπλάσεις δρόμων – πεζόδρομων (400,000), η Κατασκευή Πεζοδρομίων σε οικιστικές περιοχές (200,000), η Συμπλήρωση Οδικών Δικτύων (700,000), η Αναβάθμιση Ασπρόκκρεμμου, οι αναβαθμίσεις στο Συνοικισμό Αγίας Νάπας (200,000), η Μελέτη για Αντιμετώπιση διάβρωσης Παραλιών (200,000), η τοποθέτηση του επιβλητικού γλυπτού Άγγελου του Ρώσου καλλιτέχνη Πετρ Στρόνσκι – το οποίο αποτελεί δωρεά της διεθνούς Ακαδημίας πολιτισμού και τεχνών της Ρωσίας .

Στη λογοδοσία του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αναφέρθηκε στα ώριμα έργα που προγραμματίζονται για το 2018-2019 όπως είναι το Αμφιθέατρο 2500 θέσεων (3εκ) η Ανάπλαση Αστικού Κέντρου και Πλατειών (10 εκ) και στους σχεδιασμούς για την τριετία 2019-2021 όπως είναι η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου – Γ΄ Φάση από Περνέρα – Μαρίνα (2εκ), Κόννος – Λιμανάκι – Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός (1οεκ), Πάρκο Γλυπτικής – Κακτόκηπος προκήρυξη διαγωνισμού για αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών και προσβασιμότητας (1εκ), η ίδρυση Πυροσβεστικού σταθμού (2εκ), η ανέγερση 2ου Δημοτικού Σχολείου (3εκ), Νέου Νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακού σταθμού (1εκ), το έργο για Αντιμετώπιση διάβρωσης παραλιών (2εκ), Κέντρο αυτισμού Αμμοχώστου, το Κέντρο ηλικιωμένων, η δημιουργία Πινακοθήκης – Λαογραφικού μουσείου (500,000), το Κέντρο Μελετών Σεφέρη (500,000), η Προκήρυξη Διαγωνισμού για σχεδιασμό και αναβάθμιση παραλιών και το Υποβρύχιο πάρκο γλυπτών (300,000).

Δείτε επίσης:  Όχι Δημ. Συμβουλίου Πάφου για την ανέγερση ναού στον Δημοτικό Κήπο

Ο κ. Καρούσος έκανε επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική του Δήμου για τον τουρισμό μέχρι το 2030 ιδιαίτερα στον τομέα της προβολής, στο Τοπικό Σχέδιο, στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις ενέργειες που έχουν γίνει όσο αφορά το Περιβάλλον, τη Βελτίωση του πρασίνου, την Καθαριότητα, την Ευημερία των ζώων, για τη Νεολαία, στις Αθλητικές Εκδηλώσεις και δραστηριότητες που πρόβαλαν τον Δήμο στο εξωτερικό, στις αδελφοποιήσεις με τους Δήμους των Σερρών και Γκελεντζίκ Ρωσίας καθώς και με πόλεις της Κίνας, την ένταξή του στο δίκτυο πόλων ΕΛΙΚΑΣ και στο Κοινωνικό του έργο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Πολιτιστικό τομέα δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των εκδηλώσεων, την ένταξη νέων, στην διοργάνωση του 3ου Συμποσίου Σεφέρη μαζί με το Πανεπιστήμιο Νεάπολης και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, τη μεγάλη επιτυχία που είχε και την καθιέρωσή του κάθε δύο χρόνια, στους στόχους του Δήμου να καταστεί Σεφερικός Δήμος, στο 5ο Συμπόσιο Γλυπτικής και τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της Πανδημοτικής ενημέρωσε επίσης για το Ανοικτό Σχολείο, τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, στους σχεδιασμούς και μελέτες που θα γίνουν έτσι ώστε να καταστεί η Αγία Νάπα Smart City και Eco Destination.

Τέλος ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο, τους Τμηματάρχες και προσωπικό, τους Εθελοντές δημότες και τα οργανωμένα σύνολα για τη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράστασή τους και επισήμανε ότι «ο πήχης βρίσκεται ψηλά και μπορούμε να καταστήσουμε την πόλη μας ως το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο μεσογειακό τουριστικό θέρετρο».

In the news
Load More