Κοτζιάς: Ντροπή η διαφορά Ι.Μ. Κύκκου – Ελληνικού Δημοσίου

Νίκος Κοτζιάς
Reading Time: 2 minutes

Για δυόμιση και πλέον ώρες κατέθετε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε σχέση με τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Ιεράς Μονής Κύκκου και του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τεμάχιο γης στην Έγκωμη, έναντι του Μετοχίου Κύκκου.

Ο κ. Κοτζιάς αντεξετάστηκε σήμερα από το δικηγόρο της Ιεράς Μονής Κύκκου Κώστα Βελάρη στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης που καταχώρησε η πλευρά της Μονής Κύκκου με την οποία ζητά την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου, ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου του 2017, επί της αγωγής που είχε κινήσει η Μονή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για το εν λόγω τεμάχιο.

Το Δικαστήριο με την εν λόγω απόφαση του καλούσε την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία είχε αγοράσει το τεμάχιο αυτό το 1998 έναντι του ποσού των 500.000 λιρών Κύπρου με σκοπό την ανέγερση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και της πρεσβευτικής κατοικία, να μεταβιβάσει αμέσως το ακίνητο στην Ιερά Μονή Κύκκου.

Δείτε επίσης:  Απάντηση ΥΠΟΙΚ σε ΕΤΕΚ για διορισμό και προαγωγή μη προσοντούχων

Η Μονή ζήτησε να της επιστραφεί το εν λόγω τεμάχιο όταν είχε αντιληφθεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα προχωρούσε στην ανέγερση των εν λόγω κτιρίων, ως ήταν η μεταξύ τους συμφωνία, αλλά θα το πουλούσε . Γι΄’ αυτό και καταχώρησε την εν λόγω αγωγή την οποία και κέρδισε. Ακολούθως η Μονή πώλησε το εν λόγω τεμάχιο, επιστρέφοντας στην Ελληνική Δημοκρατία το ποσό των €2.250.000 που αντιστοιχούσε στο ποσό το οποίο το είχε αγοράσει, πλέον τόκους.

Δείτε επίσης:  Εκστρατεία ελέγχου σχολικών ενδυμάτων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε σήμερα στο δικαστήριο ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως στις 28 Μαρτίου του 2017 ο ίδιος μαζί με τον Κύκκου Νικηφόρο συμφώνησαν σε ένα ειρηνικό διακανονισμό για αυτό το θέμα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κ. Βελάρης τίναξε στον αέρα, κατά την έκφραση του, τη συμφωνία αυτή.

«Δεν ήθελα να είμαι με οποιαδήποτε κυπριακή αρχή στα δικαστήρια. Δυστυχώς κατέληξα εδώ με μεγάλη μου λύπη για ένα ζήτημα που είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές.»

In the news
Load More