Μαρίνος Κλεάνθους: Μήνυμα μου να διεκδικήσω μια Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο

Μαρίνος Κλεάνθους
Reading Time: 4 minutes

Νέες προσεγγίσεις και νέες προτάσεις υποβάλει με την υποψηφιότητα του για τις επερχόμενες ευρωεκλογές ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγλαντζιάς, Μαρίνος Κλεάνθους.

Στόχος είναι μια αλληλέγγυα, γενναιόδωρη και δίκαιη Ευρώπη που μέχρι σήμερα συμπεριφέρεται προβληματικά.

Υποβάλατε την υποψηφιότητα σας για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις επόμενες ευρωεκλογές;

Είναι κυρίως η έντονη ανάγκη που έχουμε ως κοινωνία να κάνουμε μια καινούργια αρχή, να διεκδικήσουμε το καλύτερο, να έρθουν νέες προτάσεις και νέες προσεγγίσεις στα πράγματα. Είναι η ανάγκη για καθαρές προσεγγίσεις από άτομα αυτοδημιούργητα, καθαρούς ανθρώπους, για να διεκδικήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη από αυτήν που έχουμε σήμερα.

Ποιες είναι οι προτάσεις που θα θέλατε να καταθέσετε εν όψει ευρωεκλογών;

Καταρχάς αυτές οι ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές κομμάτων, είναι εκλογές προσώπων, ιδεών και προσεγγίσεων. Η Ευρώπη όπως λειτουργεί τώρα, δεν λειτουργεί σωστά, έχει προβλήματα. Δεν μπορεί στο όνομα της κοινής ιδέας αγοράς η Ευρώπη να επιβάλει ακόμη και κούρεμα στις καταθέσεις και την ίδια ώρα να μην προνοεί τα βασικά κοινωνικά ζητήματα. Εγώ θέλω να περάσω ένα μήνυμα δικαιωμάτων που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες, είτε αυτοί είναι μαμάδες, πατεράδες, άνεργοι , φοιτητές, άτομα με αναπηρία . Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης. Το βασικό μου μήνυμα εάν και εφόσον εκλεγώ είναι να διεκδικήσω μια Ευρώπη με περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο.

Ως ένας νέος επιστήμονας τι πιστεύετε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής;

Επιτέλους η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι η Ευρώπη των συμφερόντων αλλά η Ευρώπη των πολιτών. Επομένως την επόμενη πενταετία θα πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει ότι ακούει και αντιμετωπίζει άμεσα τα προβλήματα της κοινωνίας. Για παράδειγμα, η στέγαση που είναι ένα βασικό πρόβλημα. Η στέγαση είναι ένα βασικό δικαίωμα, δεν είναι προνόμιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν έχει ρόλο βασικό και σοβαρό τον οποίο δεν μπορεί από μόνη της η Κύπρος να τον αντιμετωπίσει. Αναμένουμε και θα διεκδικήσουμε η Ευρώπη να έχει ένα γενναιόδωρο πακέτο στήριξης ώστε οι οικογένειες της Ευρώπης να κάνουνε περισσότερα παιδιά. Για τα άτομα με αναπηρίες αναμένουμε κοινές προσεγγίσεις. Δεν γίνεται άλλοι Ευρωπαίοι να έχουν περισσότερα και άλλοι Ευρωπαίοι να έχουν λιγότερα.

Που οφείλεται η απαξίωση των πολιτών και κυρίως των νέων να κατέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν;

Πρέπει να πω, πως αυτό είναι πανευρωπαϊκό έως παγκόσμιο φαινόμενο. Είμαστε σε μια εποχή όπου οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και από τα κοινά όμως εδώ είναι και η ευθύνη όλων εμάς που είμαστε υποψήφιοι. Εγώ ως άνθρωπος λέω και ζητώ να με ακούσουν, να με κρίνουν οι πολίτες και αν θεωρούν ότι έχω τις ικανότητες και ότι μπορώ να τους εκπροσωπήσω τότε να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και να με υποστηρίξουν. Δεν μπορούν να έρθουν οι αλλαγές χωρίς την συμμετοχή. Αν δεν συμμετέχουν οι πολίτες στις εκλογές ουσιαστικά δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα στα δικαιολογημένα αιτήματα που έχουν.

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα στην οικονομία και ιδιαίτερα στην Κύπρο με το Brexit; Τι μέλη γενέσθαι με τους κύπριους που διαμένουν στην Αγγλία και ιδιαίτερα τους φοιτητές;

Το Brexit είναι ένα από τα άμεσα και καίρια ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ευρωβουλή και τα νέα ευρωπαϊκά όργανα. Η Κύπρος ιδιαίτερα έχει μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσει λόγω του Brexit. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε και πάλι λόγω της αδιαφορίας και της αποχής πολλών πολιτών της Αγγλίας να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, αυτή τη στιγμή ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να αναδομείτε . Η απάντηση στο Brexit θα πρέπει να είναι με ακόμη περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Να νιώσει ο κάθε πολίτης ότι η Ευρώπη έχει ρόλο στην καθημερινότητά του. Η Κύπρος έχει προκλήσεις και θετικές και αρνητικές λόγω του Brexit όμως και πάλι αυτές οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Αναφορικά με την Κύπρο, μας κατατάσσουν πρώτους στις αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη κατ’ αναλογία πληθυσμού. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό;

Πράγματι αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό ειδικά για την Κύπρο και για την ιδιαιτερότητα που έχει να είναι το μοναδικό κράτος που είναι κατεχόμενο και με την πράσινη γραμμή που σε πολύ μεγάλο σημείο της η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Οι λύσεις υπάρχουν και θα δοθούν και πάλι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη αλλά ταυτόχρονα εάν και εφόσον εκλεγώ θα στηρίξω με πολλή θέρμη την πρόταση για δημιουργία εθνικού στρατού. Εδώ είναι σύνορα της Ευρώπης άρα ιδιαίτερα στην Κύπρο θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική παρουσία ευρωπαϊκού στρατού που θα επιλαμβάνεται και αυτών των υποθέσεων. Θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιηθούν κάποιοι από τους ΣΥ.ΟΠ οι οποίοι σήμερα υπάρχουν, κάποιοι από τις δυνάμεις που έχει η Κύπρος και να αποτελέσουν την πρώτη ουσιαστική δύναμη του ευρωπαϊκού στρατού. Άρα και πάλι είναι μια απόδειξη πως η Κύπρος από μόνη της δεν μπορεί, εντός της Ευρώπης θα δώσει τις απαντήσεις και θα βρει τις λύσεις, μέσα από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.

Πως βλέπετε την νέα εποχή μετά τις επόμενες ευρωεκλογές και πόσο σημαντικές είναι για τους λαούς της Ευρώπης;

Οι πολίτες είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών σίγουρα θα φανεί πόσο εύκολο και άμεσο είναι να ξεκινήσουν να έρχονται καλύτερες μέρες. Δεν είναι ότι από μόνες τους η εκλογές αυτές θα δώσουν την λύση αλλά σίγουρα η αποχή δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων που έχουν οι πολίτες. Η κοινωνία υποφέρει, υπάρχουν μεγάλα ποσοστά της κοινωνίας που είναι ευάλωτα και χρειάζονται αλληλεγγύη. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι πως εάν εκλεγώ θα βάλω τα δυνατά μου για μια καλύτερη Ευρώπη, γιατί όπως είπαμε η Ευρώπη σήμερα δεν λειτουργεί σωστά και χρειάζεται καλύτερη λειτουργία και ρύθμιση, ειδικά για τα κοινωνικά φαινόμενα.

In the news
Load More