Μεταρρύθμιση Δήμων: Έτοιμοι οι Δήμαρχοι Λάρνακας, Λεμεσού και Στροβόλου

Reading Time: 2 minutes

Στις 9 Ιανουαρίου επαναρχίζει δουλειά για τα επαρχιακά συμπλέγματα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Τρεις νεοκλεγέντες δήμαρχοι ενώνουν τη φωνή τους με όσους τοπικούς άρχοντες έχουν ήδη αναγνωρίσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί στη Βουλή, το ταχύτερο, η επεξεργασία των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και να προχωρήσει η ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων σε νόμους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας <<Πολίτης>> για το πολυσυζητημένο θέμα της μεταρρύθμισης οι τρεις νέοι δήμαρχοι Λάρνακας Λεμεσού και Στροβόλου βλέπουν θετικά τη μεταρρύθμιση. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο θεωρούν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να παραγνωρίζουν το δικαίωμα της Βουλής να ολοκληρώσει την επεξεργασία και να επιφέρει ίσως κάποιες αλλαγές.

Σημαντικό είναι επίσης που και οι τρεις δήμαρχοι δηλώνουν ικανοποιητικά ενημερωμένοι για τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης και τον διάλογο που προηγήθηκε, συνεπώς φαίνεται να μην υπάρχει λόγος να καθυστερήσουν οι διαδικασίες για να δοθεί χρόνος ενημέρωσης στα νέα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης (το 56,4% των δημάρχων εξελέγησαν πρώτη φορά κατά τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2016). Θυμίζουμε ότι η Ένωση Δήμων έχει προ πολλού ταχθεί υπέρ των βασικών πτυχών της προταθείσας μεταρρύθμισης, αν και διατηρεί επιφυλάξεις για πτυχές που αφορούν π.χ. την οικονομική αυτονομία των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και την περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους.

Δείτε επίσης:  Στο πλευρό της Αθηένου η Υπουργός Εργασίας

Ο νέος δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι «ασφαλώς και είμαι, όσο το δυνατόν, ενημερωμένος για τη μεταρρύθμιση». Πρόσθεσε ότι είχε φροντίσει πριν τις εκλογές να λάβει «αρκετά καλή ενημέρωση» για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων και τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Επιφυλάχθηκε ωστόσο να μελετήσει τις λεπτομέρειες κάποιων αλλαγών ή προτάσεων για αλλαγές που έγιναν στη Βουλή, είτε από βουλευτές είτε από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ακόμα ότι μετά τις εκλογές ήρθε σε κατ’ ιδίαν επαφή με βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού για να ενημερωθεί πληρέστερα για τις λεπτομέρειες της συζήτησης που έγινε στη Βουλή και θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες αυτό τον διάλογο. Τον ενδιαφέρουν, είπε, και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε κάποιες πτυχές. Τόνισε ότι τάσσεται «οπωσδήποτε θετικά» απέναντι στη μεταρρύθμιση και σημείωσε ότι «το μοντέλο των τελευταίων 30 χρόνων έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά του» και πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές.

Τη διαβεβαίωση ότι γνωρίζει «πολύ αναλυτικά» τις πρόνοιες των τριών νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση έδωσε και ο νέος δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η μεταρρύθμιση, όπως προτάθηκε, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσει. Είπε, μάλιστα, ότι η συζήτηση στη Βουλή, με την εμπλοκή και των άμεσα επηρεαζομένων, πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε το ταχύτερο να ληφθούν αποφάσεις και να ξεκινήσει η φάση της υλοποίησής τους. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι συμφωνεί τόσο με τη δημιουργία των επαρχιακών συμπλεγμάτων, με σημαντικές αρμοδιότητες, όσο και με τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών.

Δείτε επίσης:  Κ. Πετρίδης: Ριζοσπαστική η μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ενήμερος δήλωσε ότι είναι και ο νέος δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας. Υπέδειξε ωστόσο ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ενημερωθούν όλοι οι νέοι δήμαρχοι και να συγκροτηθούν τα νέα όργανα της Ένωσης Δήμων. Ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη. Στάθηκε ιδιαίτερα στις συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών δήμων και κοινοτήτων, ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι. Ο κ. Βύρας εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προωθηθούν μέσα από τα νομοσχέδια οι συνενώσεις δήμων. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως γνωστόν, ενημέρωσε τη Βουλή ότι θα πρέπει να προστεθεί πρόνοια ώστε οι δήμοι στις ελεύθερες περιοχές να μειωθούν από 30 σε 22. Αυτή η πτυχή της μεταρρύθμισης πρέπει να συζητηθεί περισσότερο, είπε ο νέος δήμαρχος Λάρνακας, σημειώνοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η διαδικασία με την οποία θα γίνει η μείωση του αριθμού των δήμων.

politis.com.cy

In the news
Load More