Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των δημοτών και μόνο των δημοτών

Δήμαρχος κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου
Reading Time: 2 minutes

Γράφει ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου

Η προσφορά των εκλελεγμένων τοπικών αρχών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών πιστεύω πως από κανένα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ως τοπική αρχή με την αμεσότητα της προς τους δημότες, την άμεση αναγνώριση των προβλημάτων, έχει προσφέρει πολλά ώστε μικρές κοινότητες να γίνουν σήμερα σύγχρονες πολιτείες. Έγιναν λάθη και παραλείψεις, ακόμα και εγκλήματα για τα οποία κάποιοι φυλακίστηκαν.

Αυτό δεν μειώνει καθόλου την τεράστια προσφορά των εκλελεγμένων, τοπικών αρχών στην ανάπτυξη της ποιότητα ζωής, των απλών ανθρώπων. Είναι η μείωση των Δήμων η θεραπεία ή πανάκεια για τη μεταρρύθμιση των Toπικών Αρχών ;

Νομίζω ηθελημένα ή άθελα όσοι υποστηρίζουν ότι είναι πολλοί οι Δήμοι , κάνουν τραγικό λάθος, απαξιώνουν το θεσμό και την προσφορά του. Μα δεν είναι αυτή η Πολιτεία που κάλεσε μέσα από δημοψηφίσματα τους πολίτες να ταχθούν υπέρ ή κατά της μετάβασης από Συμβούλιο Βελτιώσεως σε Δήμους ; Πως τώρα καταργούμε αυτή τη λαϊκή επιθυμία, που θα ωφελήσει τους δημότες;

Eμείς εκτιμάμε πως η όποια ενοποίηση θα πρέπει να είναι εκούσια από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Κυριότερο όμως είναι πως η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκινούσε με τη λειτουργία συμπλεγματικών υπηρεσιών Δήμων και κοινοτήτων και όχι με μια συγκυριακή πλειοψηφία να μειώσει τους Δήμους. Αλήθεια, πως η Πολιτεία στηρίζει τους Δήμους όταν πολλοί από αυτούς εκλιπαρούν για να τους δοθεί ένας πολιτικός μηχανικός ή ένας υγειονομικός λειτουργός;

Δείτε επίσης:  Διαμαρτυρία οργανωμένων συνόλων για την ανέγερση Mall στη Λάρνακα

Πως αφήνει η Πολιτεία Δήμους υποστελεχωμένους, χωρίς την επαρκή στήριξη οι Δήμοι πως θα λειτουργήσουν ως Τοπικές κυβερνήσεις;

Πως μπορούν να ανταποκρίνονται στις ολοένα κι αυξημένες απαιτήσεις των δημοτων;

Στόχος της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι η παροχή δυνατοτήτων στους Δήμους για να μπορούν με τη σειρά τους ως τοπικές αρχές να προσφέρουν ποιοτική αναβάθμιση μέσα από έργα και δράσεις που να ωφελούν τον δημότη κι ευρύτερα την κοινωνία.

Η επιμονή να μειωθούν εδώ και τώρα οι Δήμοι μόνο αντιπαραθέσεις που δεν βοηθούν κανένα θα είναι το αποτέλεσμα. Το χειρότερο είναι που με τη συνένωση όπως διακηρύττει η Κυβέρνηση δύο ή και τριών Δήμων ή Κοινοτήτων θα έχουμε στο τέλος τεράστιους γεωγραφικά Δήμους με γειτονιές υποβαθμισμένες. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν θα πρέπει να της προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις του κόσμου.

Δείτε επίσης:  Τριήμερο αγάπης - Το CoffeeBrands Λατσιών ενισχύει το Πολυδύναμο Λευκωσίας

Η μετεξέλιξη μιας κοινότητας σε Δήμο υπογραμμίζουμε και πάλι έγινε μετά από δημοψήφισμα με πολύ ψηλή συμμετοχή των δημοτών .

Αυτή τη λαϊκή ετυμηγορία δυστυχώς είναι που έρχεται να καταστρατηγήσει η Κυβέρνηση. Υπάρχει σύνταγμα και ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα πρέπει η Κυβέρνηση να τα σεβαστεί και όχι με ευκαιριακές πλειοψηφίες να συρρικνώνεται η Δημοκρατία αλλά και η Λαϊκή Βούληση.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι Τοπικές Αρχές χρειάζονται ενίσχυση εξουσιών και αρμοδιοτήτων. Χρειάζεται οι Δήμοι να μετεξελιχθούν πραγματικά σε τοπικές κυβερνήσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει και παρόν και μέλλον και η ζωή έχει αποδείξει ότι βρίσκεται κοντά στον πολίτη, αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση του. Υπήρξαν και υπάρχουν λάθη και αδυναμίες. Αυτό όμως που μετρά είναι η προσπάθεια να βρισκόμαστε πάντα κοντά στο δημότη και τα προβλήματα του. Να βρισκόμαστε στα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα του.

Η Κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να ακούσει αυτή τη λαϊκή ετυμηγορία γιατί η όποια μεταρρύθμιση , ένα και μόνο στόχο θα πρέπει να έχει : το όφελος των δημοτών.

Ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου είναι Δήμαρχος Γερίου

In the news
Load More