Με ανοιχτά χαρτιά πηγαίνει ο Πρόεδρος στη συνάντηση με Ακιντζί

αναστασιάδης
Reading Time: 1 minute

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πηγαίνει με ανοιχτά χαρτιά στη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου ρωτήθηκε για τη δήλωση του Μπαρίς Μπουρτζού ότι ο Τ/κ ηγέτης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταβεί έτοιμος στη συνάντησή τους, αργότερα εντός του μήνα, για να εξηγήσει την πρότασή του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Απαντώντας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν και είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση, η οποία και τελικά θα γίνει».

Δείτε επίσης:  Διευκρινίσεις Κυβέρνησης για έκθεση Γενικού Ελεγκτή

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για μια άτυπη συνάντηση «στην οποία θα έχουν την ευκαιρία οι δύο, ο Πρόεδρος μαζί με τον Τ/κ ηγέτη να συζητήσουν όλα τα θέματα που τους απασχολούν, με σκοπό να διευκολυνθεί η προσπάθεια αυτή για τον καταρτισμό των όρων αναφοράς».

Είπε ακόμη ότι και στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνομιλήσει με τον κ. Ακιντζί και είχε αναφερθεί στο πώς η κατεύθυνση αυτή της αποκέντρωσης μπορεί να διευκολύνει μια λειτουργική λύση.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, για να έχουμε πραγματικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι διατεθειμένες να συζητήσουν όλα τα θέματα.

Δείτε επίσης:  Βιβλίο συλλυπητηρίων στη Βουλή για θάνατο Αλέξη Γαλανού

«Το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα οργάνωσης του ομοσπονδιακού πολιτεύματος και της προνοούμενης από ψηφίσματα των ΗΕ πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής. Το Κυπριακό είναι και θέμα ξένης κατοχής, η οποία θα πρέπει να αρθεί, αποχώρησης στρατευμάτων, κατάργησης εγγυήσεων, δημιουργίας ενός συστήματος ασφάλειας που θα εμπνέει ασφάλεια σε όλους τους Κυπρίους» συνέχισε.

Είπε τέλος ότι η κ. Λουτ δεν θα παραβρεθεί στη συνάντηση «ούτε είχε γίνει ποτέ λόγος για κάτι τέτοιο», ενώ η κ. Σπέχαρ είναι ενήμερη και ενδεχομένως να είναι παρούσα.

In the news
Load More