Με νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε η υπόθεση για τις πινακίδες στον Δήμο Πάφου

σκάνδαλο
Reading Time: 3 minutes

Mε την κατάθεση τεσσάρων νέων μαρτύρων κατηγορίας, του Nίκου Γεωργίου , Καραγιάννη Μιχάλη,Γιαννάκη Αδάμου και της Ελένης Παναγιώτου, συνεχίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Πάφου η υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου.

Στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο, παρουσιάστηκαν σήμερα οι διευθυντές των εταιρειών ΕΤΝΑ και ΑLΜΑ , κατασκευής πινακίδων, Χρίστος Ιωάννου της ΕΤΝΑ και Σωτήρης Αντωνιάδης της ΑLΜΑ και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι, μεταξύ άλλων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και το αδίκημα της συγκάλυψης.

Η σημερινή δικάσιμος ξεκίνησε με τον μάρτυρα κατηγορίας Νίκο Γεωργίου που εργάζεται στην Ελληνική Τράπεζα στην θέση του Διευθυντή των επαρχιακών εργασιών στα κεντρικά γραφεία στην Πάφο.

Ο κ. Γεωργίου κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο την κατάθεση του την οποία αναγνώρισε μετά από υπόδειξη του εκπρόσωπου της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε θέματα λογαριασμών σε σχέση με την υπόθεση των πινακίδων σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός ξεκίνησε το 2010.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ κατασκευής πινακίδων και του Χρίστου Ιωάννου Διευθυντή της εταιρείας, δικηγόρος Σάββας Μάτσας, ρώτησε τον κ. Γεωργίου αν αναγνωρίζει τους κατηγορούμενους με τον μάρτυρα κατηγορίας να απαντά πως τους γνωρίζει μόνο εξ όψεως.

Επόμενος μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο Μιχάλης Καραγιάννης που εργάζεται στην Ελληνική τράπεζα και που αναγνώρισε τις καταθέσεις που έδωσε και οι οποίες στην συνέχεια κατατέθηκαν ως τεκμήριο στο Δικαστήριο.

Ο μάρτυρας ανέφερε στο Δικαστήριο για τις επιταγές που παρέδωσε στην Αστυνομία .

Ακολούθως ο δικηγόρος Σάββας Μάτσας ζήτησε να δει τις συγκεκριμένες επιταγές και ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο γνώριζε τους κατηγορούμενους με τον κ. Καραγιάννη να απαντά θετικά .
Ο κ. Καραγιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως από το 2007 με 2008 εργάζεται ως Διευθυντής στην τράπεζαα επί της Νικοδήμου Μυλωνά.

Δείτε επίσης:  Ένα γιορτινό μήνα γεμάτο εκπλήξεις ετοιμάζει ο Δ. Πέγειας

Στο Δικαστήριο κλήθηκε και ο μάρτυρας Γιαννάκης Αδάμου.Ο κ. Αδάμου που εργάζετο στο λογιστήριο του Δ. Πάφου από το 2001 μέχρι το 2015 αναφέρθηκε σε διαδικαστικά θέματα.
Ο δικηγόρος Σάββας Μάτσας ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο γίνονταν επί τόπου κάποιος έλεγχος με τον κ. Αδάμου να απαντά πως η αρμοδιότητα του ήταν να εγκρίνει επιταγές και πως εφόσον υπήρχε υπογραφή ο ίδιος τις ενέκρινε.

Ο κ. Μάτσας ωστόσο διερωτήθηκε πως εγίνετο να εγκρίνονται επιταγές χωρίς να προηγείτο έλεγχος κατά πόσο οι πινακίδες κατασκευάζονταν .Ο μάρτυρας κατηγορίας ωστόσο ανέφερε πως ίδιος εξέδιδε ένα έγγραφο επιταγής ανυπόγραφο και το παρέδιδε στον Δημοτικό Γραμματέα.

Ο κ.Μάτσας αναφέρθηκε σε έλλειψη ελέγχου σημειώνοντας πως οι εταιρείες έπρεπε να πληρωθούν αφού ελέγχονταν για τις παραδόσεις των πινακίδων τους.

Επιπρόσθετα ο δικηγόρος υπέβαλε την θέση πως οι ανώτεροι στον Δ. Πάφου επέρριψαν ευθύνες σ’ έναν κατώτερο υπάλληλο και συγκεκριμένα στον τότε δημοτικό υπάλληλο και νυν κατηγορούμενο Ανδρέα Νικολάου.

Εξάλλου, ο συνήγορος υπεράσπισης του Σωτήρη Αντωνιάδη, Διευθυντή της εταιρείας ΑΛΜΑ, δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ανέφερε στον μάρτυρα ότι για την κατασκευή των πινακίδων χρειάζονταν υλικά τα οποία ο Δήμος Πάφου τα έπαιρνε από τις κρατικές αποθήκες και εφοδίαζε τις συγκεκριμένες εταιρείες κατασκευής πινακίδων.

Ακολούθως ο μάρτυρας κατηγορίας επανέλαβε πως η δουλειά του ήταν η έγκριση επιταγών και πως επί της υπόλοιπης διαδικασίας δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει. Η δική του εμπλοκή στην διαδικασία έκδοσης επιταγών συνέχισε ήταν περιορισμένη και πως αυτή επικεντρωνόταν σε επίπεδο έγκρισης επιταγών και μόνο.

Δείτε επίσης:  ΠτΔ: Σε τρεις βασικούς άξονες οι συνενώσεις

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξάνδρου υπέβαλε την θέση ότι για την πληρωμή τιμολογίων από τον Δ. Πάφου υπήρχαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι ξεκινώντας από το τμηματάρχη, τον εσωτερικό ελεγκτή τον Δήμαρχο και μετά πληρώνονταν οποιοδήποτε τιμολόγιο.

Επόμενη μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε η Ελένη Παναγιώτου που εργάζετο στο κεντρικό αρχείο και που σήμερα εργάζετο στο αρχείο των Τεχνικών υπηρεσιών του Δ. Πάφου. Η κατάθεση της μάρτυρος κατατέθηκε ως τεκμήριο στο Δικαστήριο.

Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου σε διαδικαστικά θέματα.

Αναφερόμενη στην διαδικασία όταν ρωτήθηκε από τον Ανδρέα Χατζηκύρου εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής ανέφερε πως η διαδικασία που ακολουθείται όταν έρθει ένα τιμολόγιο στον Δ. Πάφου, είναι όπως το αρμόδιο άτομο ετοιμάσει το ένταλμα πληρωμής, υπογράφεται στην συνέχεια από τον προϊστάμενο που τότε ήταν ο Δημοτικός Μηχανικός Σ. Σάββα μετά πηγαίνει στο αρχείο, από εκεί στον Δημοτικό Γραμματέα και ακολούθως στον εσωτερικό ελεγκτή.

Μετά τις σχετικές υπογραφές καταλήγει στο Λογιστήριο του Δήμου Πάφου για την έγκριση των επιταγών.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για την 28.11.2018 στις 09:00 το πρωί .

Βάσει του κατηγορητηρίου, μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή να οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων, και σηματοδότησης συνολικής αξίας περίπου 44 χιλιάδων ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δ. Πάφου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν.
ΚΥΠΕ

In the news
Load More