«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου…»

Γιώργος Σταματίου
Reading Time: 2 minutes
Του Γιώργου Σταματίου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις μέρες μας η ελληνική γλώσσα περνά τη δική της κρίση, η οποία θέτει τη διατήρησή της σε κίνδυνο και ταυτόχρονα ναρκοθετεί την ίδια την ανθρώπινη επικοινωνία. Τα πράγματα προμηνύονται πολύ χειρότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χρήση της ελληνικής γλώσσας έχουν οι μαθητές μας. Μπροστά στον κίνδυνο αλλοίωσης της ελληνικής γλώσσας οφείλουμε να την προστατεύσουμε, κι αυτή και τα παιδιά μας.

Όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά μας έχουν σοβαρές αδυναμίες στη χρήση της ελληνικής γλώσσας τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό τους λόγο. Σοβαρά προβλήματα έκφρασης, δομής αλλά και κραυγαλέα λάθη στην ορθογραφία αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των μαθητών μας. Η πλειοψηφία των παιδιών μας, αν και έχει άποψη, ιδέες και προβληματισμούς για διάφορα θέματα, αδυνατεί να εκφραστεί σωστά με αποτέλεσμα είτε να μη γίνεται κατανοητή είτε να μην επικοινωνεί αποτελεσματικά.

Δείτε επίσης:  Αλληλεγγύη μεταξύ αστέγων

Παράλληλα το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο λόγω της εκτεταμένης χρήσης των greekenglish. Παρόλο που οι σημερινοί μαθητές, ως άριστοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούν τον γραπτό λόγο πολύ περισσότερο από τους μεγαλύτερους, το γεγονός αυτό μένει αναξιοποίητο αφού επικοινωνούν με τα greekenglish. Έτσι μια ευκαιρία για εξάσκηση στη χρήση της σωστής ελληνικής χάνεται.

Οι λόγοι για την ύπαρξη της πιο πάνω εικόνας που παρουσιάζουν οι μαθητές μας είναι λίγο πολύ γνωστοί. Είναι επίσης κατανοητό ότι αν συνεχίσουμε με αυτά τα δεδομένα η ελληνική γλώσσα στο μέλλον θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της εκτεταμένης αλλοίωσης. Επιπλέον τίθεται σε κίνδυνο η αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία ανάμεσα στους χρήστες της ελληνικής γλώσσας. Γι’ αυτό αποτελεί αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα το πρόβλημα.

Δείτε επίσης:  Αλληλεγγύη μεταξύ αστέγων

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το Excellence Institute στη Λάρνακα αποφάσισε να διοργανώσει μια σειρά από σεμινάρια που θα έχουν ως στόχο τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Τα σεμινάρια απευθύνονται προς όλες τις ηλικίες αφού μέσα από αυτά θα δίδεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μάθουν μέσα από απλούς τρόπους και πρακτικές τη σωστή χρήση της γλώσσας μας ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και ειδικότητας. Ήδη έχει προγραμματιστεί το πρώτο σεμινάριο με θέμα τη σημασία της δομής στον γραπτό λόγο. Το σεμινάριο θα γίνει την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 7.30μμ. στο Excellence Institute στη Λάρνακα.

Γιώργος Σταματίου – Φιλόλογος

In the news
Load More