Νέα επίθεση Καρούσου: «Δεν θα τα παρατήσουμε τόσο εύκολα»

Reading Time: 2 minutes

Με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ένωση Δήμων, τα βάζει εκ νέου ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας για τις εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Γιάννης Καρούσος, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα τα παρατήσει εύκολα και δεν θα ανεχθεί τουριστικό «θανατο» της Αγίας Νάπας

«Το υπουργείο Εσωτερικών αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Άνευ δημοσίου διαλόγου μαθαίνουμε τον τουριστικό μας «θάνατο» από τις εφημερίδες. Σήμερα από την εφημερίδα «Πολίτης» διαβάζουμε για ένα σχέδιο που δε λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά μεγέθη του κάθε Δήμου, την τουριστική δυναμική του και τη βιωσιμότητα του. Δεν συζήτησαν με τους τουριστικούς Δήμους, οι οποίοι γνωρίζετε πόσο συνεισφέρουν στην οικονομία. Δεν θα τα παρατήσουμε όσο εύκολα νομίζουν.

Σιωπηρή η ανοχή της Ένωσης Δήμων

Ο κ. Καρούσος, καλεί μέσω του Fb όπου εξέφρασε τα παράπονά του, τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων να τοποθετηθεί στο θέμα των συνενώσεων.  

«Η Ένωση Δήμων με τις πράξεις της ή εάν θέλετε με τις μη πράξεις της και τη σιωπηρή ανοχή της, δυστυχώς στέλνει το μήνυμα ότι είναι υπέρ των συνενώσεων, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της Γενικής Συνέλευσης και τις θέσεις των μελών της. Ποτέ της η Ένωση Δήμων δεν έχει λάβει απόφαση ότι στηρίζει συνενώσεις,οι αποφάσεις της εχουν να κάνουν με την υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση Υπηρεσιών και όχι με συνενώσεις! . Ο Andreas Vyras θα πρέπει να τοποθετηθεί!»

Δείτε επίσης:  Ο Δήμος Πέγειας τιμά τη μνήμη του Δ. Χριστόφια

Η απάντηση του Προέδρου της Ένωσης Δήμων

Την τελική της θέση έναντι της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζει δια μέσω του Προέδρου της η Ένωση Δήμων.  

«Φίλε Γιάννη,
Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμώ την αντιπαράθεση με οποιοδήποτε συνάδελφο και ιδιαίτερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά οφείλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η νυν διαδικασία διαλόγου για το θέμα της Μεταρρύθμισης, η Ένωση Δήμων έχει ξεκαθαρίσει στον Υπουργό Εσωτερικών ότι η συνένωση / συγχώνευση Δήμων δεν αποτελεί την ουσία της Μεταρρύθμισης. Ως Ένωση Δήμων αυτό που διαπραγματευόμαστε και θα καθορίσει την τελική μας θέση έναντι της Μεταρρύθμισης είναι:
1. Οι Δήμοι να έχουν διοικητική αυτοτέλεια, ώστε να καταστούν πραγματικές τοπικές κυβερνήσεις χωρίς εξαρτήσεις.
2. Οι Δήμοι να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια. Οι Δήμοι να είναι οικονομικά βιώσιμοι.
3. Να δεσμευτεί το Κράτος ότι θα δοθεί κάθε αναγκαία τεχνική και οικονομική στήριξη στους Δήμους και όλες οι Μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν μαζί. Επιπρόσθετες εξουσίες στους Δήμους με την καταβολή επιπρόσθετων πόρων.
4. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στην πρακτική εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.
Για το θέμα των συνενώσεων / συγχωνεύσεων, θα ήθελα να αναφέρω ότι ουδέποτε η Ένωση Δήμων ή οποιαδήποτε Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνενώσεων / συγχωνεύσεων Δήμων.
Η θέση της Ένωσης Δήμων, όπως έχει μεταφερθεί στον Υπουργό για το θέμα αυτό, βασίζεται σε διαχρονικές θέσεις του σώματός μας, όπως:
α) Οι οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις πρέπει να περιλαμβάνουν και συγχωνεύσεις Δήμων με Κοινότητες.
β) Πριν την τελική συνένωση οποιωνδήποτε Δήμων, πρέπει να προηγηθούν οι απαραίτητες οικονομοτεχνικές μελέτες καθώς επίσης πρέπει να προηγηθούν οι διάφορες συγχωνεύσεις υπηρεσιών για ένα μεταβατικό στάδιο.
γ) Για τις συνενώσεις / συγχωνεύσεις Δήμων θα πρέπει να γίνει χρήση συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων που αποδεδειγμένα θα είναι προς όφελος των πολιτών.
δ) Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου.
Τέλος, θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων εργάζεται σκληρά προς την επίτευξη μιας σωστής Μεταρρύθμισης και κύριος στόχος μας είναι, παρά τις διάφορες απόψεις ιδιαίτερα στο θέμα των συνενώσεων / συγχωνεύσεων των μελών μας, να κρατηθούμε ενωμένοι στο σύνολό μας.
Τα πιο πάνω αποτελούν ομόφωνες θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, μιας Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία αποτελείται τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους Δήμους».

Δείτε επίσης:  Μεσίστιες οι σημαίες στο Δήμο Λευκωσίας - Έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου

In the news
Load More