‘’Νεολαία και Εθελοντισμός στη Σύγχρονη Κοινωνία της Κύπρου’’

Γραφείο Εθελοντισμού
Reading Time: 2 minutes

Γράφει η Παναγιώτα Κυριάκου

Ο εθελοντισμός ήρθε στην ζωή μας, για να δώσει νέα πνοή στην σύγχρονη κοινωνία της Κύπρου, αλλάζοντας τον καθένα από εμάς προς ένα καλύτερο αύριο. Η σημασία του να αγαπάς με ανιδιοτέλεια, εκφράζει όλα σου τα συναισθήματα, γιατί όπως είπε ο Τολστόι: «Αγάπη είναι η ανιδιοτελής αφοσίωση του ενός προς τον άλλον». Κάθε μικρή πρόσφορα που κάνεις, όσο μικρή και αν είναι για σένα, για κάποιο συνάνθρωπο σου, ίσως να είναι όλα όσα δεν είχε ποτέ.

Γιατί να συνεισφέρει ένα άτομο εθελοντικά λοιπόν; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεισφέρεις εθελοντικά εάν το επιθυμείς πραγματικά, ενώ τα οφέλη του εθελοντισμού που μπορείς να αποκομίσεις συμμετέχοντας ενεργά και εθελούσια χωρίς ανιδιοτέλεια είναι πολλά.

Αρχικά, μέσω της συνεισφοράς και της αλληλεγγύης μαθαίνεις να αγαπάς και να νοιάζεσαι για τον συνάνθρωπο σου. Όταν είσαι νέος, θέλεις να αλλάξεις τα πάντα προς το καλύτερο και συνάμα γίνεσαι ενεργός πολίτης.

Η εθελοντική εργασία, σε βοηθά επίσης να ανακαλύψεις νέες πτυχές του εαυτού σου που ίσως να μην ξέρεις μέχρι τώρα, μαθαίνεις να είσαι μέλος μιας ομάδας και να γίνεσαι πιο ανεξάρτητος. Με αυτό τον τρόπο αποκτάς επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες που θα σε ωφελήσουν στην ζωή σου.

Ο εθελοντισμός σου δίνει την ευκαιρία ακόμη να κοινωνικοποιηθείς, να αντιμετωπίσεις καταστάσεις με ένα διαφορετικό τρόπο, κάνοντας σε να βοηθήσεις τόσο τον εαυτό σου όσο και τους γύρω σου. Όλοι μας μοιραζόμαστε κοινές σκέψεις και προβληματισμούς, ο ένας βοηθά τον άλλο και έτσι γινόμαστε καλύτεροι μέσα από αυτές τις εμπειρίες.

Για μένα ο εθελοντισμός αποτελεί κομμάτι της ζωής μου, είναι ένας σταθμός που μου δίδαξε πολλά στην ζωή μου. Επέλεξα τον εθελοντισμό και παροτρύνω κάθε νέο και νέα να ενταχθεί ή να γίνει μέλος σε ένα εθελοντικό οργανισμό, που πιστεύει ότι ταυτίζεται. Ο δικός μου οργανισμός, που επέλεξα να ενταχθώ, είναι ο οργανισμός «The European Cyprus Society», ο οποίος διοργανώνει διάφορες συναντήσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, Youth Cycles και άλλες δράσεις σε θεματικές ενότητες που αφορούν κυρίως τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις, την πολιτική χωρίς κομματικές χροιές, την νεανική επιχειρηματικότητα και την μή-τυπική μάθηση.

Ένα απόφθεγμα του Jose Rizal με το οποίο συμφωνώ αναφέρει ότι: “η νεολαία είναι η ελπίδα του μέλλοντος μας”, γιατί πρέπει να είναι ενεργότερη σε όλα αυτά που την αφορούν. Ένας νέος, θα πρέπει να έχει άποψη σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και να έχει ουσιαστικό ρόλο!

Ήρθε η στιγμή λοιπόν, η νεολαία μας να έχει πιο διαδραστικό ρόλο και να αναλαμβάνει περισσότερη δράση! Ήρθε η ώρα, η νεολαία μας να συμβάλλει περισσότερο στην κοινωνία και να συμμετέχει πιο δραστικά!

Η Παναγιώτα Κυριάκου είναι Ambassador του The European Cyprus Society

In the news
Load More