Νεόφυτος Χαραλαμπίδης: Μεγαλύτερη πρόκληση η σωστή διαχείριση πολυσύνθετων αναπτύξεων

Νεόφυτος Χαραλαμπίδης
Reading Time: 4 minutes

Ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, δημοτικός σύμβουλος ΔΗΚΟ στο Δήμο Λεμεσού, μιλά σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Λεμεσός, για τα προβλήματα της πόλης που χρήζουν άμεσης επίλυσης όπως είναι το κυκλοφοριακό και τα ζητήματα καθαριότητας αλλά και για τους προσωπικούς του στόχους που προσέκρουσαν στη διαφθορά του τόπου.

Ποιες είναι οι θέσεις και οι προτεραιότητες της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ για την αύξηση ποιότητας ζωής των δημοτών;

Η ερώτηση σας συνοψίζει το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση και αυτός δεν είναι άλλος από την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Ο αγώνας αυτός φυσικά είναι χωρίς τέλος, αφού σε μια ζωντανή και συνεχώς εξελισσόμενη κοινωνία πάντοτε θα υπάρχουν προβλήματα και πάντοτε θα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Αυτό που απαιτείται είναι η, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ιεράρχηση των «ανοιχτών» ζητημάτων και η διαρκής έμπρακτη λήψη μέτρων προς αντιμετώπισή τους. Πως διασφαλίζουμε έμπρακτα λοιπόν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του δημότη; Φροντίζοντας να ξυπνά σε μια πόλη καθαρή. Να μετακινείται εντός της πόλης χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Η μετακίνηση να γίνεται σε δρόμους και πεζοδρόμια ασφαλή, σε πιο πράσινο περιβάλλον. Να του παρέχεται η ευχέρεια εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και αξιόπιστα μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Να λαμβάνει χωρίς περιττή καθυστέρηση τις απαιτούμενες άδειες για αξιοποίηση της περιουσίας του, για λειτουργία της επιχείρησής του. Να καταβάλει λογικά τέλη για τις υπηρεσίες που του παρέχει ο Δήμος. Να απολαμβάνει πολιτισμό. Να ζει αξιοπρεπώς. Αυτές είναι οι προτεραιότητες μας.

Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα της Λεμεσού που χρήζουν άμεσης επίλυσης; Γενικότερα που υστερεί η Λεμεσός;

Τα σημαντικότερα προβλήματα της Λεμεσού είναι το κυκλοφοριακό και τα ζητήματα καθαριότητας.

Σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, αναμένεται εντός των επόμενων μηνών η ολοκλήρωση από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων του Σχεδίου Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) Λεμεσού. Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελούν την εξέλιξη των παραδοσιακών κυκλοφοριακών μελετών, με περισσότερη έμφαση στον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο ζει, και στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πτυχής των αστικών μεταφορών, ατόμων και εμπορευμάτων. Στα πλαίσια Σχεδίου εξετάζονται και μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης στον κυκλοφοριακό κόμβο Αγίας Φύλας, όπου εντοπίζεται σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Δείτε επίσης:  Εκδήλωση Μνήμης "Ιούλιος 1974 - Αντίδοτο στη Λήθη"

Στο δε τμήμα καθαριότητας του Δήμου Λεμεσού, παρότι υπηρετούν πολύ συνεπείς δημοτικοί υπάλληλοι που κάνουν ειλικρινείς προσπάθειες για να διατηρήσουν την πόλη σε υψηλά επίπεδα καθαριότητας, δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αποφασίσαμε συνεπώς να τους ενισχύσουμε με επιπλέον προσωπικό, με την αγορά νέου εξοπλισμού, την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και τη λήψη μέτρων για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η Λεμεσός τα τελευταία χρόνια θεωρείται η πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Κύπρου, που επενδύει στην τουριστική ανάπτυξη και ενισχύει το πολιτιστικό της προφίλ. Είναι στα πλάνα σας να αναπτυχθεί περισσότερο αυτός ο πολιτιστικός παράγοντας;

Όπως γνωρίζετε, ο πολιτισμός κατέχει στην πόλη μας, ιστορικά, δεσπόζουσα θέση.

Ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει τη μεγαλύτερη λαϊκή εκδήλωση της Κύπρου, το Λεμεσιανό Καρναβάλι, στο οποίο συμμετέχουν πολλές δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας κάθε χρόνο. Το έτος 2017 διοργανώσαμε μια σειρά δημόσιων διαβουλεύσεων και ακούσαμε τους συμπολίτες μας για το πώς μπορούμε να πάρουμε το Λεμεσιανό Καρναβάλι ακόμα πιο ψηλά. Από το 2018 ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, την υλοποίηση διαφόρων μέτρων που αποσκοπούν στην περαιτέρω, ουσιαστική ανάπτυξη του καρναβαλιού.

Ο εορτασμός του Κατακλυσμού κατέχει ιστορικά μια σημαντική θέση στη Λεμεσό. Τα τελευταία χρόνια επετεύχθη η αναβίωση ηθών και εθίμων του Κατακλυσμού, όπως είναι ο πάμπορος και από πέρσι αποφασίστηκε η αναβάθμιση της κεντρικής συναυλίας που γίνεται στα πλαίσια των εροτασμών του Κατακλυσμού.

Σε ότι δε αφορά τη Γιορτή του Κρασιού αρχίσαμε από πέρσι να εφαρμόζουμε καινοτόμες ιδέες οι οποίες αντικρυστηκαν με ενθουσιασμό και θέρμη από τον κόσμο. Στόχος μας η ποιοτική αναβάθμιση της Γιορτής ώστε να καταστεί ανάλογη της αλματώδους ποιοτικής αναβάθμισης του κυπριακού κρασιού.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια αναβαθμίσαμε και την πολιτιστική μας υποδομή με την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου και την προσθήκη του Δημοτικού Κέντρου Εικαστικών Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη, όπου θα λαμβάνουν χωρα εκθέσεις και παρουσιάσεις έργων εικαστικών καλλιτεχνών, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως διαλέξεις, προβολές κ.τ.λ.

Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις στο Δήμο Λεμεσού και ποια τα προγραμματισμένα Αναπτυξιακά έργα;

Δείτε επίσης:  Οι Δήμοι που έλαβαν κρατική χορηγία πέραν του €1 εκατ. για το 2018

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το Δήμο Λεμεσού είναι η σωστή διαχείριση της αδειοδότησης πολυσύνθετων αναπτύξεων που δομούνται καθ’ ύψος, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την πόλη. Εκείνο που οφείλουμε να διασφαλίσουμε είναι αυτά τα κτίρια να συνάδουν με τις κατασκευαστικές κατακτήσεις και καινοτομία αλλά και να σχεδιάζονται και να οικοδομούνται με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και στην ασφάλεια.

Οι αναπτυξιακές προκλήσεις που διανοίγονται μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ μεγάλες. Πρωταρχικής σημασίας είναι η προώθηση της υλοποίησης των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στη δυτική περιοχή του κέντρου της πόλης, προϋπολογιζόμενου κόστους 22 εκατ. Ευρώ, τα οποία έχουν εγκριθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Είναι έργα στρατηγικής σημασίας που θα εξυπηρετήσουν την ισορροπία στην ανάπτυξη της πόλης και θα συμβιβάσουν την αρμονική διασύνδεση και συνύπαρξη των υποβαθμισμένων, σήμερα, δυτικών συνοικιών της πόλης, με την υπό μελέτη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μεταξύ κέντρου πόλης – Νέου Λιμανιού – Ζακακίου (MyMall – Casino).

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ο ΥΠΕΣ δήλωσε ότι αν δεν γίνει τότε δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ένα σωστό κράτος. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η δήλωση;

Συμφωνώ απόλυτα νοουμένου ότι η μεταρρύθμιση θα εδράζεται σε 2 βασικές αρχές, (1) την εξοικονόμηση κονδυλίων (οικονομίες κλίμακας) και (2) τη δημιουργία πραγματικής αυτοδιοίκησης με αυτοχρηματοδότηση, αυτονομία και ουσιαστικές αρμοδιότητες για όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του δημότη.

Στόχος σας όπως έχετε δηλώσει παλαιότερα είναι να κάνετε περισσότερο ελκυστική πολιτική στους νέους, πιστεύετε πως το έχετε καταφέρει;

Όχι. Η προσπάθεια μου να αντιμετωπίσω όλα όσα οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής από τους νέους ανθρώπους, προβάλλοντας το όραμα μου για επαναφορά της ηθικής στην πολιτική και τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αξιών μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα με ειλικρίνεια, αντικειμενικότητα, διαφάνεια και σεβασμό προς τον πολίτη, προσέκρουσε στην, κατά τα άλλα, πολύ θετική αποκάλυψη του βάθους της διαφθοράς στον τόπο μας. Ο αγώνας συνεχίζεται.

In the news
Load More