Ν. Αναστασιάδης: Η Τουρκία ήθελε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο βόρειο τμήμα της χώρας

Νίκος Αναστασιάδης
Στη Λεμεσό βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Στη συγκέντρωση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου και οι βουλευτές Αντρέας Κυπριανού, Ελένη Σταύρου και Ευθύμιος Δίπλαρος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος τόνισε πως προτεραιότητα του ήταν η επίτευξη του διαλόγου που θα οδηγούσε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, κατοχυρώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς, ήταν σημαντική. Εξίσου σημαντική όμως έχει διαπιστωθεί ότι είναι και η απόσταση των δύο κοινοτήτων σε σημαντική θέματα. Θέματα που αφορούν τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα κράτους, αλλά ιδιαίτερα τη διασφάλιση του κυπριακού ελληνισμού.

«Δεν θα φέρω την όποια λύση με την οποία δεν θα συμφωνώ και πάνω απ΄όλα να την υπερασπιστώ.»

Ο υποψήφιος πρόεδρος αποκάλυψε πως στο Κραν Μοντανά, οι Τούρκοι ήθελαν να διατηρηθούν οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα ως είχαν και σε 15 χρόνια να υπάρχει ρήτρα αναθεώρησης. Η Τουρκία ήθελε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο βόρειο τμήμα της χώρας και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Όπως ο ίδιος υποστήριξε, η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για τον άλλον.

Σε μια ανασκόπηση της πενταετής θητείας του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Κύπρου ως μια από τις σημαντικότερες γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά χώρες στην περιοχή. Τόνισε τη σημαντικότητα των καλών σχέσεων που αναπτύχθηκαν με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου. Για πρώτη φορά άνοιξε πρεσβεία στην Κύπρο, το βασίλειο του Μπαχρέιν αλλά και η Σαουδική Αραβία η οποία είχε διακόψει τις διπλωματικές της σχέσης με την Κύπρο από την περίοδο της τουρκοανταρσίας το 1963.

«Ξεκινήσαμε την καταγραφή των τουρκοκυπριακών περιουσιών, να υπάρχει ένα μητρώο να γνωρίζουμε τι πήραν και τι είχαν στα κατεχόμενα, για να γίνει μια δικαιότερη ανακατανομή.»

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στην αναβάθμιση του μάχιμου της Εθνικής Φρουράς, ανακοίνωσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της πρώτης φάσης ολοκληρώνεται και τις επόμενες μέρες πρόκειται να παραληφθεί το πρώτο πολεμικό πλοίο που αποκτά η Κυπριακή Δημοκρατία.

In the news
post-image Κυπρος

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: ‘’Οι συνομοσπονδίες είναι κατάρα’’

Υπάρχει πεδίο να εκχωρηθούν κάποιες επιπρόσθετες εξουσίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις συνιστώσες πολιτείες, εφόσον δεν επηρεάζονται τα βασικά συστατικά που δημιουργούν ένα ισχυρό...
Load More