Ξεκαθαρίζει τις θέσεις της για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α η Ένωση Δήμων

Ένωση Δήμων
Reading Time: 2 minutes

Τις θέσεις της Ένωσης Δήμων για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράζει ο Πρόεδρός της, Ανδρέας Βύρας,  με αφορμή τις σημερινές ανησυχίες που εκφράζει ο Δήμαρχος Αγ.Νάπας μέσω του προσωπικού του λογαριασμόυ στο Fb.

Mάλιστα, ο κ. Βύρας, επισημαίνει ότι δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με οποιοδήποτε συνάδελφο και ιδιαίτερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ξεκαθαρίζει ότι:

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η νυν διαδικασία διαλόγου για το θέμα της Μεταρρύθμισης, η Ένωση Δήμων έχει ξεκαθαρίσει στον Υπουργό Εσωτερικών ότι η συνένωση / συγχώνευση Δήμων δεν αποτελεί την ουσία της Μεταρρύθμισης.

Ως Ένωση Δήμων αυτό που διαπραγματευόμαστε και θα καθορίσει την τελική μας θέση έναντι της Μεταρρύθμισης είναι:
1. Οι Δήμοι να έχουν διοικητική αυτοτέλεια, ώστε να καταστούν πραγματικές τοπικές κυβερνήσεις χωρίς εξαρτήσεις.
2. Οι Δήμοι να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια. Οι Δήμοι να είναι οικονομικά βιώσιμοι.
3. Να δεσμευτεί το Κράτος ότι θα δοθεί κάθε αναγκαία τεχνική και οικονομική στήριξη στους Δήμους και όλες οι Μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν μαζί. Επιπρόσθετες εξουσίες στους Δήμους με την καταβολή επιπρόσθετων πόρων.
4. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στην πρακτική εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

Δείτε επίσης:  Θλίψη εκφράζει η Ένωση Δήμων για το θάνατο Δ. Χριστόφια

Για το θέμα των συνενώσεων / συγχωνεύσεων, θα ήθελα να αναφέρω ότι ουδέποτε η Ένωση Δήμων ή οποιαδήποτε Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνενώσεων / συγχωνεύσεων Δήμων.

Η θέση της Ένωσης Δήμων, όπως έχει μεταφερθεί στον Υπουργό για το θέμα αυτό, βασίζεται σε διαχρονικές θέσεις του σώματός μας, όπως:
α) Οι οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις πρέπει να περιλαμβάνουν και συγχωνεύσεις Δήμων με Κοινότητες.
β) Πριν την τελική συνένωση οποιωνδήποτε Δήμων, πρέπει να προηγηθούν οι απαραίτητες οικονομοτεχνικές μελέτες καθώς επίσης πρέπει να προηγηθούν οι διάφορες συγχωνεύσεις υπηρεσιών για ένα μεταβατικό στάδιο.
γ) Για τις συνενώσεις / συγχωνεύσεις Δήμων θα πρέπει να γίνει χρήση συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων που αποδεδειγμένα θα είναι προς όφελος των πολιτών.
δ) Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου.
Τέλος, θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων εργάζεται σκληρά προς την επίτευξη μιας σωστής Μεταρρύθμισης και κύριος στόχος μας είναι, παρά τις διάφορες απόψεις ιδιαίτερα στο θέμα των συνενώσεων / συγχωνεύσεων των μελών μας, να κρατηθούμε ενωμένοι στο σύνολό μας.

Δείτε επίσης:  Αγία Νάπα: Θα κατέβουν όλες οι κεραίες - Νομικά μέτρα κατά της διεύθυνσης των εταιρειών

Τα πιο πάνω αποτελούν ομόφωνες θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, μιας Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία αποτελείται τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους Δήμους».

In the news
Load More