Οι Δήμοι Λύσης και Κιλκίς τίμησαν τον Γρηγόρη Αυξεντίου

Οι Δήμοι Λύσης και Κιλκίς τίμησαν τον Γρηγόρη Αυξεντίου
Reading Time: 2 minutes

Οι Δήμοι Λύσης και Κιλκίς τίμησαν τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, Τομεάρχη Πιτσιλιάς Γρηγόρη Αυξεντίου με διήμερες εκδηλώσεις στο Δήμο Κιλκίς και στο χωριό Ακρίτας του Δήμου, όπου υπηρέτησε στα σύνορα με τα σημερινά Σκόπια, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τον Δήμο Λύσης εκπροσώπησαν οι Ανδρέας Καουρής Δήμαρχος, Κυριάκος Ανδρέου Αντιδήμαρχος, Κυριάκος Κοντοβούρκης και Μαργαρίτα Ττοφιά – Παμπόρη Δημοτικοί Σύμβουλοι. Τις εκδηλώσεις κάλυψε με δικά του έξοδα ο Αρχισυντάκτης της Εφημερίδας Αντίλογος, Παναγιώτης Πέτσας.

Προστίθεται ότι στην εκδήλωση, το βράδυ του Σαββάτου απεύθυναν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι των δύο Διδημοποιημένων Δήμων Λύσης και Κιλκίς Ανδρέας Καουρής και Δημήτρης Σισμανίδης και ο Έφεδρος Αξιωματικός του Κιλκίς Ξενοφών Στεργιάδης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης βιντεογράφηση για τον Ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, απαγγελία από την Μαργαρίτα Ττοφιά – Παμπόρη και τον Κυριάκο Κοντοβούρκη «Από τον Διονύσιο Καρδιανό στο Γρηγόρη Αυξεντίου» καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς και τη Σχολή Μπαλέτου της Ματίνας Κουρσάρη και τραγούδια της ΕΟΚΑ από τον Λυσιώτη πρωτοψάλτη Κώστα Κουλουμή.

Δείτε επίσης:  Συνάντηση Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ανδρέας Καουρής ο οποίος αναφέρθηκε στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Αυξεντίου στη Λύση και στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου και κατέληξε με την τελευταία καταδίωξη της ομάδας του που οδήγησε στο ολοκαύτωμα του Μαχαιρά.

Στην εκδήλωση ο Δήμος Λύσης τίμησε τον απερχόμενο Δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτρη Σισμανίδη για την πολύχρονη του συνδρομή για τη λειτουργία του Μουσείου «Γρηγόρη Αυξεντίου» και τη συνεχή προσπάθειά του για ενίσχυση και σύσφιξη των σχέσεων των δύο Δήμων. Για τον ίδιο λόγο τιμήθηκαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Άννα Δημάκη, ο Δ.Σ. και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτριος Τσαντάκης και η Πρόεδρος του Οικισμού Ακρίτα Αναστασία Φλώρου.

Δείτε επίσης:  Συνάντηση Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων

Εξάλλου, αναφέρεται ότι την Κυριακή τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Οικισμού Ακρίτα του Δήμου Κιλκίς εθνικό μνημόσυνο προς τιμή του Ήρωα. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ήρωα και επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο από τον Κυριάκο Κοντοβούρκη.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι των Κυπριακών Οργανώσεων Βορείου Ελλάδας και κυρίως μεγάλη ομάδα φοιτητών της Θεσσαλονίκης.

In the news
Load More